Bdp Eş Genel Başkanı Geylani: Dicle’Nin Önünde Hiçbir Hukuki Engel Yok

Yüksek Seçim Kurulu(YSK)’nun veto kararını geri almasından iki gün sonra Hatip Dicle’ye verilen cezanın Yargıtay’ca onanması ilgili açıklama yapan BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani, bağımsız adaylarının önünde hiçbir engelin söz konusu olmadığını savundu.

Yüksek Seçim Kurulu(YSK)’nun veto kararını geri almasından iki gün sonra Hatip Dicle’ye verilen cezanın Yargıtay’ca onanması ilgili açıklama yapan BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani, bağımsız adaylarının önünde hiçbir engelin söz konusu olmadığını savundu. Geylani, seçime günler kala kendilerine yapılan bu kadar saldırının tesadüf olmadığını belirterek, "Şimdi de Yargıtay siyalaşması var. Bağımsız Milletvekili adayımız Hatip Dicle’nin kesinleşmiş bir cezası var. Şimdi soruyorum bu neden şimdi gündeme düşüyor. Meclis’e gidemez diyecek hiçbir merci yoktur. Hiçbir hukuki durum olamaz. Seçilmesi durumunda mazbatasının verilmesi gerekiyor. Verilmesinin önünde hiçbir engel yok. Meclise gider dokunulmaz fezlekesi gündeme gelir. Ondan da kuşkumuz yok." dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanları Hamit Geylani ile Filiz Koçali, düzenledikleri basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Türkiye’de daha önce YSK skandalını yaşadıklarını belirten Geylani, "Daha önce yargı skandalını birlikte yaşadık. Bugün Türkiye’de yargının en tepesinden an altına kadar gırtlağına kadar siyasileşmiştir. Son siyalaşmayı YSK’da gördük. Ama halkın özgür iradesiyle tepki gösterdi ve geri almak zorunda kaldılar. Şimdi o siyasi yargı sürecine paralel olarak bu sefer bir Yargıtay siyalaşması karşımızda. Siyasi Saiklerle karar verilmiştir. Hatip Dicle arkadaşımızın sözüm ona kesinleşmiş bir cezası var Paki bu ceza niye bugün itibariyle gündeme düşüyor. Nedeni ortada Erdoğan diyor ki tutuklu olanlar seçilirse bile Mecls’e gidecek anlamına taşımamak gerekiyor. İşte bu komplonun ipucunu açıkladı. Hatip Dicle ve tümü için diyoruz hiçbir hukuki engel kalmamışlardır. Aday olmuşlar adaylıklarının önünde engel kalmamıştır. Halkın seçip seçmeme durumuna kalmıştır. 12 Haziran’da halk Dicle’ye özgür iradesiyle seçecektir ve Meclis’e gönderecektir." ifadelerini kullandı.

"TÜM İSLAM ÜLKELERİNDE EZAN AYNI VE DEĞİŞMESİ YÖNÜNDE BİR ÇALIŞMA OLAMAZ"

Şanlıurfa’da Kürtçe ezan okutulduğu iddialarına da değinen Geylani, din istismarlığının siyasi ahlaksızlıkla rantlaştırılmaya çalışıldığını iddia etti.Geylani, "Tüm İslam ülkelerinde ezan aynı ve değişmesi yönünde bir çalışma olamaz. BDP böyle bir çalışma hiç yapamaz. Anayasa tartışmalarında şu madde bu madde değişsin diyoruz. Burada değişmeyen tek şey var 4 kitaptır. Bunlar çağa göre yorumlanabilir ama değişmez. Ezan da hiç değişmez. Kürtçe ezan ilgili bir şey yok. Nerede bunun tanığı ve kaseti. Onlar bu kaset olaylarını iyi bilir. O oyunlar bizde yok." şeklinde konuştu.

BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali ise Şırnak’ın Cizre ilçesi ile Diyarbakır’da öğrenci yurtlarına yönelik gerçekleştirilen saldırılarla ilgili olarak, "Biziz imam hatip öğrencilerinin kaldığı yurt saldırıyla vuruyorlar. 30 yıldır o okul ve yurt orada kimse dokunmadı. Partimizde tek arkadaşımız oraya saldırmaz, motolof atmaz. Sabrımızı sınanıyor.” ifadelerini kullandı. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde BDP’nin kıldırdığı Cuma namazında Kürtçe ezan okutulduğu iddialarına değinen Koçali, "Bir de Kürtçe ezan safsatası var. Kürtçe ezan diye bir şey yok. Kürtçe hutbe var. Seçim sürecinde tasvip etmediğimiz saldırılar gündeme getiriliyor. Batıda bize defalarca saldırı oldu ama hiç gündeme gelmedi. Irkçı saldırılar yükseltiliyor. Bu batıda kardeşliği bozuyor." diye konuştu.