Kentges’İn Uygulanmasında Serhat İlleri Pilot Bölge Olmak İstiyor

Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Pla nı (KENTGES) ile ilgili toplantı Kars Sarıkamış Toprak Otel’de yapıldı.

Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Pla nı (KENTGES) ile ilgili toplantı Kars Sarıkamış Toprak Otel’de yapıldı. Kent planlaması, kentsel gelişme ve imar konularında Serhat illeri yerel yönetimlerine yol gösterebilmek ve daha yaşanılır bir çevreye sahip olmak için yapılması gerekenlerin ele alındığı toplantıda ilk sözü Serhat Kalkınma Ajansı Araştırma, Strateji Geliştirme ve Planlama Birimi Başkanı İbrahim Taşdemir aldı. KENTGES’in birçok konuda yerel yönetimlere yol gösterecek bir harita olduğunu söyleyen Taşdemir, konuşmasında şunları söyledi:

“KENTGES önemli bir sektörel eylem planıdır. Bu plan bize özgüdür ve dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde bulunmamaktadır. Biz de bu önemli belgenin kimlere hangi sorumlulukları yüklediği ve kentleşme, imar, planlama, afet yönetimi konularında getirdiği yenilikleri işin ilgililerine tanıtmak istedik. Görev bölgemiz içinde bulunan kentlerden en fazla tarihi yapıya sahip olan il Kars şehrimizdir. Ağrı, Iğdır ve Ardahan’da da önemli tarihi değerlerimiz bulunmaktadır. Buradaki tarihi yapıları nasıl koruyacağız ve kent dokusuyla nasıl bütünleştireceğiz? Bu konularda önemli deneyimlere sahip olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) temsilcileri bizleri bilgilendirecek ve önerilerde bulunacaklar.”

Daha sonra Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma Uygulama Genel Müdürlüğü Ar-Ge Daire Başkanı Gamze Özer konuşmasını yaptı. Özer konuşmasında KENTGES’in tanıtımını yaptı ve planın uygulayıcıları hakkında bilgi verdi. Gamze Özer şunları söyledi: “Konuşmamın başında KENTGES konusunda gösterdikleri ilgi için Serhat Kalkınma Ajansı’na teşekkür etmek istiyorum. Bu konuda işbirliği yaptığımız ilk kalkınma ajansı oldular. KENTGES; kentleşme ve imar konularında merkezi ve yerel idareler için bir yol haritasıdır. KENTGES Kentsel Gelişme Strateji Belgesi; yerleşme ve yapılaşma konularında kentleşme ve imar için merkezde düzenleyici ve denetleyici tek bir koordinasyon birimini, yerelde ise daha güçlü ve donanımlı kimliğiyle icracı yerel yönetimleri ve onların hizmetlerini geliştirmeyi hedef almaktadır.” dedi.

Serhat illerindeki kültürel mirasın, tarihi dokunun korunmasına yönelik olarak önerilerde bulunan ve KENTGES eylemleri ile bu konuyu ilişkilendiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi KUDEB Kurucu Müdürü Mehmet Şimşek Deniz günün son konuşmacısı oldu. Toplantıya bir ekip olarak katıldıklarını belirten Şimşek şunları söyledi: “11 Haziran 2005 tarihinden çıkarılan yönetmelikle, belediyeler bünyesinde kurulması mümkün hale getirilen Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları, kısa adıyla KUDEB’lerin, kurulma ve çalışma esasları belirlendi. Amacı “korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili işlemleri ve uygulamaları yürütmek, denetimlerini yapmak olan” KUDEB’lerin Koruma Yüksek Kurulu ilkelerine, koruma bölge kurullarına bağlı olarak çalışması gerekiyor. Kars’ta yaklaşık 600 civarında tescil edilen tarihi yapı var. Bir bu kadar tescil edilmeyi bekleyen yapı bulunmaktadır. Ağrı, Ardahan ve Iğdır’da da tescil bekleyen yapılar var. Bunların hepsinin bir envanterinin çıkarılması ve tescillerinin yapılıp, grup kararlarının alınması gerekiyor. Kültürel emaneti ve mirası koruyarak bu bölgenin kalkınmasını sağlayabiliriz. Küçük paralarla çok büyük etkiler ortaya koyabiliriz. Kars tarihi merkezinin yani Kars Kalesi, tabyalar, Hasan Harakani Camii ve Kümbet Camii çevresinin çok acil olarak bir alan yönetim planının çıkarılması gerekiyor. Tarihi merkezlerin yenilenmesi ve onarımı için uluslararası kuruluşlardan destek talep ettiğinizde alan yönetim planı istenir. Tarihi merkezin daha sonra UNESCO’ya dünya kültür mirası olarak sunulması gerekiyor. 2012 yılında bunu yapabiliriz.”



Toplantı sonunda serhat illerinde KUDEB’lerin kurularak, etkin bir şekilde çalışmaya başlaması ve bölgenin KENTGES uygulamalarında pilot bölge olabilmesi için gereken tüm girişimlerin yapılması konularında görüş birliğine varıldı.

Toplantıya Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkilileri, DPT, İller Bankası Erzurum Bölge Müdürlüğü, MTA Van Bölge Müdürlüğü, DSİ Erzurum ve Kars Bölge Müdürlükleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, Serhat İllerini oluşturan Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars’tan belediye başkanları, il genel meclisi başkanları, il özel idaresi genel sekreterleri, bayındırlık ve iskan il müdürleri ve bölge kanaat önderleri katıldı.