Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri 6. Kez Sahiplerini Buldu

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü Türk Dış Politikası‘na Çok Boyutlu Bakış Konulu Makalesiyle Prof. Dr. Kemal Kirişci‘ye verildi.

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri 6. Kez Sahiplerini Buldu
Sabancı Üniversitesi tarafından, Mütevelli Heyeti Onursal Başkan merhum Sakıp Sabancı‘nın vasiyeti üzerine verilen "Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü", 6 Haziran Pazartesi akşamı düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Vefatının 7. yılında merhum Sakıp Sabancı‘nın anıldığı törene Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör A. Nihat Berker ev sahipliği yaptı.

Bu seneki araştırma konusu "Değişen Dünya Düzeninde Türk Dış Politikası İçin Yeni Yönelimler: Sorunlar ve Fırsatlar" olarak belirlenen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü‘nde, birinciliğe "Türkiye‘nin Yakın Çevresiyle İlişkisi: Türk Dış Politikasının Dönüşümüne Sentezci ve Çok Boyutlu Bir Bakış" başlıklı makalesiyle Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Kemal Kirişci layık görüldü.

Sabancı Üniversitesi tarafından ihdas edilen "Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü",

6 Haziran Pazartesi akşamı Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi - the Seed‘de, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Nihat Berker‘in ev sahipliğinde gerçekleşen törenle 6. kez verildi. Bu yılki konusu "Değişen Dünya Düzeninde Türk Dış Politikası İçin Yeni Yönelimler: Sorunlar ve Fırsatlar" olarak belirlenen ödülde birinciliğe "Türkiye‘nin Yakın Çevresiyle İlişkisi: Türkiye‘deki Dış Politika Dönüşümüne Sentezci ve Çok Boyutlu Bir Bakış" başlıklı makalesiyle

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Kemal Kirişci layık görüldü.

Yarışmanın ikincilik ödülünü, "Türk Dış Politikasında Avrupalılaştıran Bölgesellik" başlıklı ortak çalışmalarıyla Loyola University Chicago, siyaset bilimi öğretim üyeleri Güneş Murat Tezcur & Alexandru Grigorescu kazandılar. Üçüncülük ödülünün sahipleri ise; "Ortadoğu‘da Türk Barışı" başlıklı çalışmalarıyla Sussex Üniversitesi‘nden doktora sonrası araştırmacı Clemens Hoffman ve doktora öğrencisi Can Cemgil oldular.

Mansiyon ödüllerine de "Türkiye‘nin Yeni Aktivist Dış Politikası: Politik ve Ekonomik Temellerinin Değerlendirmesi" başlıklı makalesiyle Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Ioannis N. Grigoriadis ve "Jeopolitiğin Yeniden Yapılanması: Türk Dış Politikasındaki Yeni Aktivizmi Anlamak" başlıklı makalesiyle Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Alper Kaliber layık görüldü.

Ödül töreninin açış konuşmasını Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı yaptı. Ardından, jüri adına Minnesota Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Martin Sampson ve birincilik ödülünün sahibi Kemal Kirişci birer konuşma yaptılar.

"Büyüyen ve gelişen Türkiye artık kendi iç meseleleri ile boğuşmayı aşıp dünyada ve bölgede ne gibi bir rol oynayabileceği konusunda giderek daha çok tartışıyor, fikirler, modeller, vizyonlar üretiyor"

Güler Sabancı, 2006 yılından bugüne, bu ödül kapsamında 283 araştırmacının çalışmaları değerlendirildiğini ve ödüle, dünyanın dört bir yanından, Türkiye hakkında düşünen, fikir üreten akademisyenleri teşvik etmiş olmanın gurur verici olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı.

Sabancı, 2011 yılı için belirlenen ödül konusunun ayrı bir önemi olduğunun altını çizerken, "Bu yıl, katılımcılardan, değişen dünya düzeninde, Türk dış politikası için ne gibi fırsatların doğabileceği konusunda araştırma yapmaları istendi. Bu konu gerçekten de ülkemizin geleceği için çok önemli, çünkü büyüyen ve gelişen Türkiye artık kendi iç meseleleri ile boğuşmayı aşıp dünyada ve bölgede ne gibi bir rol oynayabileceği konusunda giderek daha çok tartışıyor, fikirler, modeller, vizyonlar üretiyor" dedi.

Güler Sabancı, "Biz de bu yılki araştırma ödülünde, katılımcılarından Türk dış politikası ile ilgili gelişmelere ışık tutmalarını, Türkiye‘nin yeni ve pro-aktif dış politikalarını irdelemelerini istedik. Bu alandaki çalışmaların, sorgulamaların, değişen dünya düzeninde ülkemizin sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde harekete geçirmesine katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum" diyerek sözlerine son verdi.

Martin Sampson Türkiye‘nin bugünkü ve 20 yıl öncesindeki dış politikasını değerlendirdi

Jüri gerekçesini açıklayan Minnesota Üniversitesi Öğretim Üyesi Martin Sampson, "Türkiye‘nin yirmi yıl içinde bir dizi uluslararası düzeyde önemli dış politika alanında kendi yolunu bulabilecek ciddi bir serbestliğe sahip olacağını kimse tahmin etmezdi. Günümüzde akademik çalışmalar, bu tür değişikliklerden ötürü, anlayış ve demokratik tartışma için çok daha önem kazanmıştır" dedi.

Ödülün, gerek konunun çekiciliği, gerekse bilgili tartışma ve münazaraların önemi nedeniyle, tam olması gereken zamanda ortaya çıktığını vurgulayan Martin Sampson, bu yıl ödüle başvuran makalelerin, yazarlarının Türkiye‘nin dünyayla ilişkisindeki yönelimine ve/veya karmaşıklığa duydukları ilginin altını çizen çeşitli terimlerle dolu olduğunu ifade etti.

Bu yılki ödülün önemli hedeflerden birinin, Türkiye‘nin içinde bulunduğu yeni bağlamı anlamak olduğunun söyleyen Martin Sampson, bu bağlamın kısmen, dış etkenlerle şekillendiğini belirtirken, geriye kalanının, Türkiye‘nin kendi çabalarıyla uluslararası varlığının güçlenmesiyle ilişkili olduğunu vurguladı. Martin Sampson, "Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü, akademisyenler ve Türkiye‘nin uluslararası durumunu inceleyen araştırmacılar için çok değerlidir ve tam da bu yüzden, bunların akademik

alanda çalışılmasını teşvik eden bir ödül hazırlanmış olması çok yerindedir" diyerek sözlerine son verdi.

Dereceye girenler ödüllerini, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, merhum Sakıp Sabancı‘nın eşi Türkan Sabancı ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi de olan kızı Sevil Sabancı, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu‘dan aldılar.

Ödül kazananların takdimini ise Sabancı Üniversitesi Emeritus Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üstün Ergüder yaptı. Gecenin sunuculuğunu tiyatro oyuncusu Yetkin Dikinciler üstlendi.

2011 ÖDÜLLERİNİ KAZANAN MAKALELER HAKKINDA

Ödüle bu yıl Türkiye, ABD ve Avrupa‘dan toplam 24 başvuru yapıldı.

Ödülün bu yılki jürisinde; Nathalie Tocci (Instituto Affari Internazionali‘de Senior Fellow), Malik Mufti (Tufts Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi), Martin Sampson (Minnesota Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi), Riva Kastoryano (Center for International StudiesResearch Direktörü, Paris), Mustafa Aydın (Kadir Has Üniversitesi Rektörü), Üstün Ergüder (Sabancı Üniversitesi Emeritus Öğretim Üyesi, Eğitim Reformu Girişimi Direktörü)ve Sabri Sayarı (Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal

Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi) yer aldı.

Kaynak: İHA