Başkale‘de Ak Parti Milletvekili Adaylarına Yapılan Saldırı

AK Parti Van milletvekili adayı Burhan Kayatürk, Başkale ilçesinde kendilerine yapılan saldırıyla ilgili olarak, "Bölgeye silahlı bir terör örgütü ile mücadele etmeye gelmedik.

AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras ile birlikte Vangölü Gazeteciler Cemiyeti‘nde basın toplantısı düzenleyen Burhan Kayatürk, dün Başkale ilçesinde uğradıkları saldırı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kayatürk, 70-80 kişi ile başlayan saldırının daha sonra organizeli bir şekilde birkaç bini bulan kalabalık tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Barış ve Demokrasi Partililer (BDP) tarafından gerçekleşen saldırıda bazı arkadaşlarının hafif şekilde yaralandığını kaydeden Kayatürk, tüm bunlara

rağmen Başkale esnafının kendilerini büyük bir coşku ile karşıladığını anlattı. Olayı hiçbir zaman Başkale halkına mal etmediklerini ve olayı gerçekleştirenlerin minibüslerle başka yerlerden gelen kişiler olduğunu söyleyen Kayatürk, yaşanan olayların hem kendilerini hem de Başkale halkını üzdüğünü ifade etti.

‘YAHUDİLERE GÖSTERİLEN İLGİNİN BİZE GÖSTERİLMEMESİ BİZİ ÜZMÜŞTÜR‘

Bir ay önce Başkale‘ye gelen Yahudilere yapılan karşılamaya da değinen Kayatürk, "Daha önce Başkale‘de yaşayan Yahudiler ilçeye gelişlerinde BDP‘li Belediye Başkanı ve partiler tarafından güllerle karşılanmasını bir basın bildirisi yayınlayarak tebrik etmiştim. Yahudilere gösterilen ilginin tam tersini bize göstermesi, doğrusu bizi ve Başkale halkını üzmüştür. Kürt sorununun çözümü konusunda cumhuriyet tarihinin en güzel çalışmasını yapan bir hareketin ve partiye mensup milletvekili olarak yapılanları

kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

‘BİZLE GÖRÜŞEN BDP‘Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI SORGUYA ÇEKİLİYOR‘

Her ilçeye seçim bürosunun açılışı için gittiklerinde kamu kurum ve kuruluşları ile belediye başkanlarını da ziyaret ettiğini ifade eden Kayatürk, özellikle BDP‘li belediye başkanlarını da ziyaret ettiklerini vurgulayarak, "Ancak ziyaret ettiğimiz BDP‘li belediye başkanlarının bizim ziyaretimizden sonra ne sıkıntılar çektiklerini de biliyoruz. Nasıl sorguya çekildiklerini de çok iyi biliyoruz" şeklinde konuştu.

12 Haziran‘da yapılacak seçimlerin bir şölen havası içinde geçmesi için büyük gayret gösterdiklerini ifade eden Kayatürk, "Biz Van‘a geldikten sonra sık sık BDP‘nin il başkanı ile milletvekili adaylarını arıyorduk. İlk ziyaretimizi de onlara yapmak istiyorduk. Ancak birkaç telefon görüşmesinin ardından bu mümkün olmadı" İfadelerini kullandı.

Kayatürk, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin ‘Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın son günlerde BDP‘ye yönelik yaptığı sert açıklamaları bu olayların çıkmasına sebep olmadı mı?‘ şeklindeki sorusuna Kayatürk, "Başbakan‘ın ‘Kürt sorunu yoktur‘ demesinde yaşadığım bu olaylardan sonra ne kadar haklı ve yerinde bir ifade olduğunu daha iyi anladım. AK Parti milletvekili adayları Kürt değil mi? Molotof kokteyl atılan işyerinin sahibi Kürt değil mi? Kepenkleri zorla kapatılan

esnaf Kürt değil mi? Tarihte Cumhuriyet Halk Patisi‘nin Kürtlere ne yaptığını hepimiz biliyoruz. Ama bugün 270 oy alan CHP‘nin genel başkanı Hakkari‘de binlerce kişi tarafından karşılanıyor. Ama bölgeye bu kadar yatırım yapan partinin liderine bunlar yapılınca ister istemez rahatsızlık veriyor" yanıtını verdi.

Bölgeye bir terör örgütü ile mücadele etmeye gelmediklerini ve sadece siyasi mücadele vermeye geldiklerini anlatan Burhan Kayatürk, "Eğer silahlı mücadele verilecekse biz siyasiler devrede çekilir, silahlı güçler devreye girer. Demokratik seçimler ne askeri ne de polisiye güçle olmaz" diye konuştu.

‘DEVLET BİZİ KORUYAMADI‘

Dün Başkale ilçesinde yaşanan saldırıda bir güvenlik zafiyetinin de yaşandığının altını çizen Kayatürk, "Devlet dün bizi Başkale‘de koruyamamıştır. Devletin güvenlik güçleri çok profesyonel olarak çalışması lazımdır. Dün gerekli tedbirler alınmadı" dedi.

Kürt sorununun sadece ideolojik bir sorun olmadığını ve ekonomik tedbirlerle de çözüleceğine inanmadığını vurgulayan Kayatürk, çok ciddi bir samimiyetsizliğin olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"CHP Genel Başkanının Hakkari‘de binlerce kişi tarafından karşılanması, Milliyetçi Harekat Partisi‘nin liderinin Diyarbakır‘da karşılanmasını iyi analiz etmemiz lazım. Bu şekilde karşılanması çok iyi olmuş ve yapılması gereken de budur. Aynı şeyin bize ve Başbakanımıza gösterilmesini istiyoruz. Biz hiçbir zaman şiddet içinde olmadık. Her şeyin konuşulmasını ve tartışılmasını istedik. Karşı olduğumuz tek şey şiddettir. Keşke biz BDP ve MHP ile oturup bu sorunları tartışabilseydik. Ama siz şiddetle

geldiğimiz zaman bizim yapacağımız bunu reddetmektir."

Seçim çalışmalarına başladığı günden bu yana 20‘inin üzerinde saldırıya uğradığını söyleyen Kayatürk, "Kamyonun şerit değiştirerek arabama çarpması, ‘Sana bir şey söyleyeceğim‘ diyerek elindeki gazetenin içine ekmek ve ekmeğin içinde sakladığı bıçak ile gelenler oldu" dedi.

Kaynak: İHA