‘Lozan‘ın Çocukları‘ Sergisinin Açılışı

Yunanistan Büyükelçisi Fotios J. Xydas, Türkiye-Yunanistan ilişkilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Bugünkü gelişmeler siyasetten ziyade, iki ülkenin kamuoyundan kaynaklanıyor" dedi.

Yunan Stratos Efthymiou‘nun, mübadele nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan insanların öykülerini anlattığı ‘Lozan‘ın Çocukları‘ fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Yunanistan‘daki Kastoria, Grevena ve Türkiye‘deki Isparta ile Eğirdir‘de çekilen fotoğrafların yer aldığı serginin Çankaya Belediyesi Galeri Kara‘daki açılışına Yunanistan Büyükelçisi Fotios J. Xydas, Patrik Bartholomeos, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve Finlandiya, Bosna Hersek, Almanya, İsveç, Rusya, Şili, İtalya,

Romanya, Vatikan ve Bulgaristan elçiliklerinden temsilciler ile çok sayıda Yunan ve Türk vatandaş katıldı.

Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Tanık, bu serginin her şeyden önce farklı kökenden insanları biraraya getirdiğini belirterek, bundan da insanların mutluluk duyduğunun altını çizdi. Başkan Tanık bölgedeki barış ortamına Lozan‘ın da katkıda bulunduğunu kaydederek, "Lozan‘ın yapıcısı olan İsmet İnönü‘yü anmadan geçemeyeceğim" dedi. Yunanistan ve Türkiye‘nin Akdeniz‘ in iki önemli ülkesini oluşturduğunu ifade eden Tanık, bu iki ülkenin arasındaki barış ilişkileri için bu tür faaliyetlerin

önemli olduğunu belirterek, sanatçı Efthymiou‘ya ve Büyükelçi ile Patrik Bartholomeos başta olmak üzere açılışa katılan herkese teşekkürlerini sundu.

Büyükelçi Fotios J. Xydas da burada sadece bir serginin açılışını yapmadıkları, iki ülke arasındaki ilişkilere önemli katkıda bulunduklarını belirtti. J. Xydas, Yunan ve Türk başbakanlarının ülkeler arasındaki ilişkileri hukuk kapsamında düzeltmek için çok çaba sarf ettiklerini kaydederek, "Bugünkü gelişmeler siyasetten ziyade, iki ülkenin kamuoyundan kaynaklanıyor. Biz yetkili makamlar olarak, iş dünyası, aydın ve vatandaşların hedeflerini amaca ulaştırmak için bütün görevimizin farkındayız" dedi.

Türk Dışişleri Bakanlığı, Isparta Valiliği ve Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından çok sevildiğini ve desteklendiğini dile getiren Büyükelçi, böyle bir ortamda bulunmaktan duyduğu mutluluğu sözlerine ekledi.

Patrik Bartholomeos ise iki ülke arasındaki barışın ve yakınlaşmanın en büyük destekçisi olduğunu söyleyerek, birkaç gün önce Çatalca mübadillerinin müzesine katıldığını ve şimdi de burada olmaktan çok büyük bir onur ve mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi. Lozan Çocukları‘nın barışa her zaman inandığını aktaran Bartholomeos, "Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri‘nin iki kıtayı birbirine bağladığı gibi, Lozan Çocukları‘nın da iki ülkeyi birleştirmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Açılışta hazır bulunan İnönü‘nün torunu ve aynı zamanda CHP Ankara Milletvekili olan Gülsün Bilgehan ise barışa inanan liderlerin dünyayı değiştireceği inanıncında olduğunu dile getirdi.

Sanatçı Efthymiou da katılımın çok fazla olmasından dolayı mutluluk duyduğunu aktararak, "Sergimi Lozan‘ın iki çocuğu olan Elli Gabrielogyou ve Güner Konuk anısına gerçekleştiriyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından heyet sergiyi gezerek, fotoğraf çektirdi.

Kaynak: İHA