Güneş yanıkları cildinizi tehdit ediyor

Her ne kadar toplum olarak bronzlaşmayı sağlıklı görüntü olarak algılasak da, aslında gerçek olan bronzluğun anlamı deri hasarıdır. Güneşin cildimiz üzerinde yarattığı hasarları bilsek de, bronz tende kıyafetlerin çok daha hoş durduğunu düşünerek kendimizi güneşlenmekten alıkoyamayız.

Siz de bronlaşmadan mutsuz olanlardansanız en azından bazı ayrıntılara dikkat etmelisiniz. Güneşlenme öncesi uzmanların tavsiyelerine bir göz atın.
Uzun süre güneşe maruz kalan kişilerde çillenme, kılcal damar oluşumu, deride kalınlaşma, cansızlık, erken yaşlanma, deri kanseri gibi etkiler gözlemlenebilir.
Yaz öncesi güneşlenmeden önce mutlaka vücudunuzdaki ölü hücrelerden arının. Ölü hücrelerden arınmak için kese ve profesyonel peeling uygulatabilirsiniz. Cildinizi ölü hücrelerden arındırdığınızda çok daha sağlıklı bronzlaşacaksınız. Güneşlenmeden en az bir ay öncesi kimyasal soyuculardan, lazerle leke tedavisi, cilt gençleştirme gibi uygulamalardan uzak durun. Cilt bakımınızı son zamanlara bırakmayın. Hala ağda kullanıyorsanız bir hafta öncesinden yapmanız lekelenme riskini azaltacaktır.

Özellikle dudak üstündeki kıllar için yapılan ağdadan sonra hemen güneşlenmek o bölgenin koyulaşmasına neden olabilir. Cilt tipinize uygun güneş koruyucuları tercih edin. Güneş koruyucunuzu 2 saatte bir uygulayın. Açık tenlilere genellikle spf 30 koruma faktörlü ürünler uygun görülür. Cildiniz güneşe alışmaya başladıktan sonra daha düşük faktörlü ürünlerle güneşlenebilirsiniz.Güneş koruyucular ile de bronzlaşmayı tercih edebilirsiniz. Güneş koruyucular cildinizde yanık oluşumunu engelleyecektir.

Cilt tiplerine göre güneş koruyucular:
Tip I: Kolay yanar, asla bronzlaşmaz. (spf 30)
Tip II: Genellikle yanar, seyrek olarak bronzlaşır. (spf 30)
Tip III: Hafif yanar, genellikle bronzlaşır. (spf spf 30)
Tip IV: Çok nadiren yanar, her zaman iyi bronzlaşır. (spf 15)
TiP VI: Asla yanmaz güneşe duyarsızdır, siyah ırk.

Geniş kenarlı şapka, gözlük ve açık renkli sık dokunmuş kıyafetleri tercih edin. Güneş koruyucuların dışında özellikle 12 ile 15 arası güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği saatlerde güneşlenmekten kaçının. Mümkünse gölgede dinlenerek vakit geçirin. Her günün sonunda duşunuzu alın ve güneş sonrası nemlendirici kreminizi mutlaka kullanın.

Güneş koruyucular
Ben güneş koruyucuların, özellikle yüz için kullanılacaksa, eczane ürünlerinden alınmasından yanayım. DDF, Bioderma, Avene gibi ürünler oldukça başarılı. Mutlaka denenmeli.