Kerevit Ekonomiye Yeniden Katkı Sağlayacak

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası‘nın (ITSO) hazırladığı ‘Türkiye‘deki Kerevit Üretimi ve Pazarlamasının Geliştirilmesi Projesi‘ ile kerevitin eskisi gibi ekonomiye katkı sağlaması hedefleniyor.

Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu-II Projesi Tarım-Balıkçılık Hibe Programı kapsamında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) tarafından hibe almaya hak kazanan ‘Türkiye‘de Kerevit Üretim ve Pazarlamasının Geliştirilmesi‘ başlıklı projenin tanıtımı yapıldı. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç‘un ev sahipliğinde yapılan proje tanıtım toplantısına Merkezi Finans İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Burdur Mehmet Akif Ersoy (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatçi, Eğirdir Kaymakamı Dr. Yılmaz Yalçın, Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Yıldırım, Balıkçılar Kooperatifi Başkanları, Şahlanlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı ve Proje İştirakçisi Osman Şahlan, daire müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

PROJEYİ ANLATTI

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. İrfan Ateşoğlu, projenin ayrıntıları hakkında bilgiler verirken,

ITSO Genel Sekreteri Doç. Dr. Adem Korkmaz da konuşmasında projenin bölge adına çok önemli olduğunu söyledi. Projenin toplam bütçesinin 135.748 Euro olduğunu belirten Korkmaz, yüzde 90‘ı AB tarafından hibe olarak verileceğini, geri kalan kısmının ise proje sahibi olan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası‘nın bütçesinden karşılanacağını bildirdi. 16 ay sürecek bu projenin sözleşme makamının Merkezi Finans ve İhale Birimi(MFİB), yürütücüsünün de Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) olduğunu anlatan Doç. Dr. Korkmaz, “21 Nisan 2011 tarihinde Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) ile imzalanan sözleşme sonrasında uygulamasına geçilen projenin amacı, doğal kerevit stoklarının korunması yoluyla sürdürülebilir bilinçli avcılığın sağlanması, çarpan etkisi ile gelirin arttırılması, vasıfsız iş gücünün istihdama kazandırılması, sürdürülebilir gıda güvenliği ve rekabet gücünün arttırılmasıdır“dedi.

ÇALIŞMALAR EDVAM EDECEK

ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç da projenin iştirakçileri arasında hem üretici firmaların hem de üniversitenin olmasının projenin uygulanabilirliliğini yükselttiğini söyledi. Üniversite sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden birinin akademisyenlerle sanayicilerin buluşması olduğunu belirten Kaçıkoç, bu tür çalışmaların devam edeceğini söyledi.

ÜNİVERSİTE SANAYI İŞBİRİLĞİ

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicioğlu da üniversite ile sanayi işbirliğinden sözederek, SDÜ‘nün bölge ile iç içe olmaya başladığını belirtti. Prof. Dr. İbicioğlu, “Üniversitelerin bilimsel platformlarda yer almanın yanı sıra toplumu değiştirme ve geliştirme görevleri vardır. Bilim adamlarının uygulayıcılarla içiçe olması daima topluma kazanç sağlar. Ticaret ve Sanayi odamız bu bağlantıyı çok iyi kuruyor. Örneğin ITSO‘nun genel sekreteri üniversitemizden. Ben ITSO‘nun danışmanlığını yapıyorum. Konularının uzmanları akademisyen arkadaşlar yine ITSO‘nun her zaman hizmetinde. Biz üniversite olarak vatandaşın ayağına gitmek durumundayız“dedi.

BU PROJE KEREVİTİ HAYATA DÖNDÜRECEK

Merkezi Finans İhale Birim Başkanı Muhsin Altun ise Isparta Ticaret ve Sanayi Odası projesinin 100 üzerinden 83 puanla ilk sıralarda yer aldığını belirtti. Altun, “Isparta Ticaret ve Sanayi Odası‘nca yürütülecek olan AB hibe projesinin iki ortağı bulunmaktadır. Projenin yerel ortağı Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), yurtdışı ortağı Çek Cumhuriyeti‘nden South Bohemia Üniversitesi‘dir. SDÜ, kerevit avcılığı, yetiştiriciliği, işlemesi, gıda güvenliği ve pazarlama kanallarının oluşturulması gibi konularda teorik ve pratik eğitim verilmesinden sorumlu olacaktır. South Bohemia Universitesi ise Çek Cumhuriyet‘i ve diğer AB üyesi ülkelerdeki kerevitin durumu, avcılığı, yetiştiriciliği, işlemesi ve pazarlaması hakkındaki karşılaştırmalı bilgiler ve AB mevzuatı hakkında katkı sağlayacaktır“ şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA