TBMM yemin töreni canlı izle

TBMM yemin töreni. TBMM yemin töreni izle. TBMM yemin töreni Meclis Tv. TBMM yemin töreni Meclis Tv canlı izle. TBMM yemin töreni TRT 3 Meclis Tv. TBMM yemin töreni TRT 3 Meclis Tv canlı izle. TBMM yemin töreni TRT 3 Meclis Tv canlı yemin töreni izle. TBMM yemin töreni Meclis Tv canlı yemin töreni. TBMM Meclis Tv yemin töreni izle.

TBMM yemin töreni canlı izle
TBMM yemin töreni. TBMM yemin töreni izle. TBMM yemin töreni Meclis Tv. TBMM yemin töreni Meclis Tv canlı izle. TBMM yemin töreni TRT 3 Meclis Tv. TBMM yemin töreni TRT 3 Meclis Tv canlı izle. TBMM yemin töreni TRT 3 Meclis Tv canlı yemin töreni izle. TBMM yemin töreni Meclis Tv canlı yemin töreni. TBMM Meclis Tv yemin töreni izle. TBMM yemin töreni canlı HD izle. TBMM yemin töreni Meclis Tv TRT 3 canlı yayın. TRT 3 Meclis Tv TBMM yemin töreni buradan izle.

TBMM tarihinin en kritik yemin töreni

YSK’nın bağımsız Hatip Dicle’nin milletvekilliğini düşürmesi ve Ergenekon, Balyoz ile KCK davalarından tutuklu vekillerin serbest bırakılmaması Meclis’te yarın yapılacak yemin töreni öncesi siyaseti gerdi. Ankara’da birbirinden ayrı görüşler var. BDP yemin törenine gitmeyeceğini açıklamıştı, CHP'nin ise Meclis'e gideceği ancak yemin etmeyeceği iddia ediliyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Meclis'e gideceklerini ancak yemin konusunda henüz karar vermediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu yarın saat 14.30'da partisinin kararını açıklayacak. İşte partilerin şu ana kadar açıkladıkları kendi görüşleri...BDP BOYKOT EDECEK

TBMM yemin töreni canlı izle

Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesinin ardından BDP’nin desteklediği bağımsızlar yemin töreninde Meclis’e gitmeyeceklerini ve TBMM’yi boykot edeceklerini açıkladı. Bağımsız 35 ismin yarın Meclis’te olması beklenmiyor.

DEMİRTAŞ: KARARIMIZDA DEĞİŞİKLİK YOK, YARIN MECLİS’E GİTMİYORUZ

BDP eski Genel Başkanı ve Hakkari bağımsız milletvekili Selahattin Demirtaş, YSK’nın Hatip Dicle kararından dolayı aldıkları boykot kararında bir değişiklik olmadığını belirterek, "Bu saate kadar çözüm için hiç bir somut adım atalmadı ve biz de yarın Meclise gitmiyoruz" dedi.

Demirtaş, Hatip Dicle’nin yerine milletvekili olan Ak Partili Oya Eronat’ın Meclis’te yemin etmemesi yönünde bir taleplerinin olup olmadığı ile ilgili bir soru üzerine, "Biz hükümetin sorunun çözümünde iyi niyetli olup olmadığını eğer iyi niyetli ise adım atmak istiyorsa ilk adımın Eronat’ın yemin etmemesi ve Hatip Dicle’nin yerinin Meclis’te boş bırakılmasını istiyorduk.

Eğer bu yapılsaydı o zaman Diyarbakır’da seçim yapılması dahil her türlü çözümü tartışabilirdik. Ama anlaşıldı ki AKP çözümden yana değildir. Bu adımı bile atmak istemediğini göre, sorunu nasıl çözecek" dedi.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ, DİCLE KARARININ PERDE ARKASINI ANLATTI

CHP MECLİS’E GİDECEK ANCAK YEMİN ETMEYECEK

Ergenekon tutuklusu Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın serbest bırakılmayacağı yönündeki mahkeme kararı sonrası gözler CHP’ye çevrildi. Balbay ve Haberal’ın avukatı, bir üst mahkemede karara itiraz etti. CHP yönetimi şimdi yarına kadar mahkemenin vereceği kararı bekliyor. Eğer mahkemeden iki vekilin serbest bırakılması yönünde karar çıkmazsa CHP’nin yarın yemin töreninde Meclis’te olacağı ancak yemin etmeyecekleri öne sürülüyor.

CHP'de yarın yemin töreni öncesi saat 11.00'de MYK, saat 13.30'da da Meclis Grubu toplanacak ve gelişmeleri değerlendirecek. Bu iddia bugün Vatan ve Cumhuriyet Gazeteleri ile Milliyet Gazetesi’nden Aslı Aydıntaşbaş’ın köşesinde yer aldı. İddialara göre, sadece Oktay Ekşi'nin TBMM İçtüzüğü gereği 'yemin' ederek geçici TBMM Başkanlığı görevini üstlenmesi sağlanarak BDP ile 'aynı çizgide olunmadığı' mesajının verilecek.

CHP'li milletvekilleri yemin etmemeleri durumunda TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılacak ancak oy kullanıp söz alamayacak. Yemin edilmezse komisyona üye de veremeyecek.

MİLLETVEKİLLERİ YARIN ANDİÇECEK

CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, TBMM’de yarın yemin edip etmeyecekleri konusunda, “Bugünkü yargı kararını bekliyoruz. Şu anda durumu değerlendiriyoruz. Yemin etmeyeceğiz diye bir şey söylemek çok iddialı olur ama bütün alternatifleri CHP olarak değerlendiriyoruz” dedi.

KILIÇDAROĞLU: MECLİS'E GİDECEĞİZ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada Meclis'e gireceklerini, yemin konusunda ise kararlarını bugün vereceklerini söyledi. Başbakan'ın sessiz kalmasını garipsediğini belirten Kılıçdaroğlu, 'Bütün mücadelemizi sokakta değil parlamento çatısı altında gerçekleştireceğiz' dedi. CHP'li İsa Gök, Kılıçdaroğlu'nun yarın saat 14.30'da partisinin kararını açıklayacağını söyledi.

EYLEM ÇAĞRISI

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, dün Ankara’nın ilçelerinden “Halkın kendi seçtiği parlamenterlerin Meclis’e gelmesini engelleyen bir güç varsa bu güce karşı ortak duruş sergilenmeli” sözleriyle eylem çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu, Meclis Genel Kurulu’nda yarın yapılacak yemin töreninde 550 milletvekilinin de bulunması gerektiğini söyleyerek, “CHP olarak iyi niyetle salı gününü bekliyoruz.

Demokrasi ve özgürlük sınavımızı verirken, demokrasinin ve özgürlüğün yanında yüreklice duran herkesi parlamentoda, ortak düşünceye, ortak eyleme çağırıyoruz” demişti.

CHP LİDERİ: 550 VEKİL DE ORADA OLMALI

MHP EKSİKSİZ MECLİS’TE OLACAK

MHP lideri Bahçeli, partisinin 'vahim bir hal alan siyasi ve demokrasi krizinin TBMM içerisinde aşılacağına' yürekten inandığını belirterek, yemin törenine eksiksiz katılacaklarını açıkladı.

CEMİL ÇİCEK: MEŞRU ZEMİN MECLİS

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Sabah Gazetesi'nden Yavuz Donat'a ''Meşru zemin Meclis'tir. Sorunları Meclis'te çözün. sokakta çözüm olmaz'' ifadelerini kullandı.

ENERJİ BAKANI YILDIZ: ENİNDE SONUNDA MECLİS’E GELECEKLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM’yi boykot kararı alan BDP’lilerin eninde sonunda Meclis’e geleceğini savundu.“Meclis’in açılması birçok konunun ilacı olacak” diyen Yıldız, ‘’Sorunların çözümünün ana merkezi Meclis’tir. Meclis’in açılmasıyla tartışma zemini genel kurula taşınacak, bu da temel çözüm yoludur.

Cumhurbaşkanı’nın yapacağı konuşmanın karşılık bulacağına inanıyorum. Eninde sonunda Meclis’e gelineceği kanaatindeyim. Çünkü bu temel önemli bir tercihtir. Madem ki egemenlik kayıtsız şartsız milletimizindir, o zaman yine genel kurulda bunlar yer ve zemin bulacaktır diye inanıyorum” dedi.

DİCLE'YE 'HAKKARİ' FORMÜLÜ

Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle için, "Hakkari" formülünü önerdi. Ak Parti’nin hukukçu milletvekili, Dicle’nin adaylığına engel durumun değiştirildikten sonra bir formül bulunabileceğini belirterek, “Hakkari’deki milletvekillerinin tamamı istifa ederlerse, Meclis’te bu istifayı kabul ettiği takdirde bir ilin milletvekillerinin tamamı düşerse o zaman o ilde 90 gün içinde seçim yapılır. O seçimde tekrar adaylık söz konusu olabilir” dedi.

GÜL: ÇÖZÜM YERİ MECLİS

Cumhurbaşkanı Gül, yemin krizinin demokrasi ve hukukun gösterdiği yoldan barışçıl şekilde çözüleceğine inandığını tekrarladı. Gül, “Çözüm yeri şüphesiz ki TBMM’dir. Hepimizin temsilcilerinin bulunduğu yerdir” dedi.

DYP GENEL BAŞKANI: GENEL AF TARTIŞILACAK

DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz, TBMM açıldıktan sonra “genel af” konusunun tartışılacağını belirterek, “işin sonunun, terör, KCK ve Ergenekon sanıklarının genel afla serbest bırakılacağını, buna da 'Milli Barış' denileceğini” öne sürdü.

HSYK BİRİNCİ DAİRE BAŞKANI OKUR: PARLAMENTODA OLMALARINI İSTERİM

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesi Başkanı İbrahim Okur, tukuklu vekillerin durumuna ilişkin “Ben o dosyanın hakimi olsaydım, açıkçası ben tahliyeden yana oy kullanırdım. Aday olmuşlar, belli bir oy almışlar, milletvekili seçilmişler, görüşlerini parlamentoda ifade etmelerinin imkanı sağlanmalıydı. Benim kişisel görüşüm bu ama arkadaşlarımızın yaptığının kesinlikle doğru olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Yemin töreni öncesinde son durum

Yaşanan son gelişmelerde her parti farklı yol haritaları belirlemiş durumda.

DEVLET BAHÇELİ: "MHP YEMİN TÖRENİNE EKSİKSİZ KATILACAK"

Balyoz Davası'ndan tutuklu yargılanan MHP İstanbul milletvekili Engin Alan'ın tahliye talebine mahkeme heyetinin ret kararı vermesi sonrasında gözler MHP üst yönetimine çevrilmişti.Devlet Bahçelidün yaptığı yazılı açıklamayla bu merakı tereddütsüz bir şekilde yanıtladı: "MHP yemin törenine eksiksiz katılacak"

KILIÇDAROĞLU: "İYİ NİYETLE SALI GÜNÜ 15:00'A KADAR BEKLEYECEĞİZ"

CHP'den Zonguldak milletvekili seçilen Mehmet Haberal ve İzmir milletvekili seçilen Mustafa Balbay'ın tutuklu yargılandıklarıErgenekonmahkemelerine yaptıkları tahliye talepleri de reddedildi. Ret kararından dakikalar sonra toplanan MYK'dan ise "Arkadaşlarımız Meclis'e mutlaka gelecek" kararı çıktı.

CHPlideri Kılıçdaroğlu, dün basın mensuplarının sorularını yanıtlarken de CHP adına net bir karar açıklamadı: "Salı günü saat 15:00'a kadar iyi niyetle bekleyeceğiz." Kemal Kılıçdaroğlu, bugün öğlen satlerinde son yaptığı açıklamada ise Meclis'e gideceklerini, yemin konusunda kararı ise yarın vereceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu ayrıca, TBMM'deki yemin töreninden yarım saat önce, saat 14:30'da basın toplantısı düzenleyecek.

BAĞIMSIZLAR: "PARLEMANTOYA GİTMİYORUZ"

Hatip Dicle kararı sonrasında olağanüstü toplantıya giren BDP ve bağımsız vekiller ise en sert tepkiyi gösteren grup oldu. Diyarbakır'daki toplantı sonrasında alınan kararıDiyarbakırmilletvekili Şerafettin Elçi açıkladı: ''Parlamento ve iktidar bu haksızlığı giderme ve demokratik siyasetin önünü açarak, çözüm olanaklarını geliştirme yolunda somut bir adamı atıncaya kadar parlamentoya gitmeyeceğiz"

Bugün öğlen saatlerinde yeni bir açıklama yapan BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, TBMM'deki yemin törenine katılmayacaklarını yineledi. Aldıkları kararın arkasında olduklarını söyleyen Geylani. "Biz sorunların çözüm yerinin parlamento olduğuna inanıyoruz. Ancak iktidar partisinden şimdiye kadar olumlu bir adım atılmadı. Birileri bizim şaka yaptığımızı düşünüyor, ancak blok milletvekillerimiz yemin törenine katılmayacaktır" dedi.

TBMM'de bugünkü yemin töreni öncesi CHP'de tam bir kafa karışıklığı hakim. Dün başta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere neredeyse her yetkili, birbirinden farklı açıklamalar yaptı.Akşam saatlerinde ODTÜ Vişnelik Tesisleri'nde, partisinin 24. dönem milletvekillerine kokteyl veren Kılıçdaroğlu, gazetecilerin soruları üzerine önce, ''Herhangi bir mahkumiyet kararı yok, bu yüzden yasal düzenlemeye de gerek yok.'' dedi.

Böylece, Erdoğan'ın yargıya müdahalede bulunması ve tahliye yönünde işaret vermesini beklediklerini ima etti. Daha sonra yine gazetecilere, "Takdirle de çözülebilecek, yasal düzenleme ile de çözülebilecek bir sorun." açıklamasını yaptı. Tek çelişki CHP liderinin iki açıklaması arasında değildi.

Daha erken saatlerde konuyla ilgili değerlendirme yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, tek maddelik bir düzenleme ile milletvekili seçilenlerin tutukluluk halinin kaldırılmasını istedi. Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi ise, "Meclis'i boykot şu aşamada çok iddialı bir yaklaşım olur." ifadesini kullandı.

Ağırlıklı görüş TBMM Genel Kurulu'na girilmesi ancak yemin edilmemesi. Tören saatine kadar üst mahkemeden olumlu bir karar çıkması veya Başbakan Tayyip Erdoğan'dan çözüme yönelik bir mesaj gelmesi durumunda ise CHP'liler yemin edecek.

Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilere ilk açıklamasında, konuyu bugün yapacakları grup toplantısında değerlendireceklerini ve karar alacaklarını söyledi. "Mahkemeden güzel bir kararın gelmesi, sadece bizi değil bütün Türkiye'yi rahatlatır." mesajını verdi.

Tutukluluk talepleri reddedilen Ergenekon sanığı milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın durumuna yönelik Başbakan'dan somut bir adım bekleyip beklemedikleri sorusu üzerine, "Kendisi milletvekilliği sürecinde birtakım sıkıntılar çekmişti. O dönem kendisine Meclis'te bulunan Cumhuriyet Halk Partisi büyük katkı vermişti. O süreçleri yaşamış olan birisinin bugün farklı bir düşünce içerisinde olabileceğini düşünmüyorum." sözlerini sarf etti.

BDP İLE AYNI ÇİZGİDE OLAMAYIZ

İkinci açıklamasında da benzer imalarda bulundu. ''Halkın iradesine bir darbe indirilmiştir. Bu darbenin kaldırılması lazım, kaldıracak yer ise siyasi otoritedir.'' diye işaret etti. İlk açıklamasının aksine, ''Takdirle de çözülebilecek, yasal düzenleme ile de çözülebilecek bir sorun." diyen CHP lideri, şöyle devam etti: "Tutukluluk süresiyle ilgili bir sınırlama getirirsiniz yasada, mesele çözülmüş olur. 2 yıl, 1 yıl, altı ay, yani bakılır, demokratik ülkelerde bu tutukluluk süresi neyse aynı süreyi getirirsiniz.''

Kılıçdaroğlu, TBMM'ye gidecekleri ama yemin etmeyecekleri seçeneğinin sorulması üzerine, ''BDP ile aynı çizgide olmamız zaten mümkün değil. Zaten biz TBMM'nin çalışmasını istiyoruz, Sayın Oktay Ekşi başkan olarak katılacak, oturumu yönetecek, yemin edecek.'' şeklinde konuştu.

Komisyonlara ve Başkanlık Divanı'na üye veremeyebilirler

Anamuhalefet partisinde bir grup, BDP gibi Meclis'i boykot ısrarını sürdürüyor. Eğer bu teklife uyulursa CHP'nin Meclis grubu tehlikeye girecek. Meclis bürokratlarının verdiği bilgiye göre, bu konuda bir tereddüt söz konusu. 20 milletvekiline sahip parti grup kurabiliyor. Ancak grup kurabilmek için üyelerin isimlerinin Meclis Başkanlığı'na bildirilmesi gerekiyor. Yemin edilmeyince bu isimlerin de bildirilemeyeceği belirtiliyor.

Bu durumda kararı Meclis Danışma Kurulu'nun vermesi bekleniyor. Fatura bununla sınırlı kalmayacak. İşin bir de yasama boyutu var. CHP, yemin etmezse Başkanlık Divanı ve komisyonlarda da temsil edilemeyecek. Krizden çıkış için formül arayan CHP, iktidar partisine teklif üstüne teklif yapıyor. Adalet Bakanı'nın tahliyenin reddi kararına itiraz ederek, davanın Yargıtay'a taşınması veya tutukluluk süresinin 10 yıldan 2 yıla düşürülmesi gibi öneriler var.

Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni döneme belirsizlikler içinde başlıyor. Gözler tutuklu vekiller ile ilgili yargı cephesinden gelecek kararlarda. CHP’nin yemin töreninde ne yapacağı bugün netlik kazanacak. BDP boykot kararı alırken, MHP tam kadro katılacak

Büyük bir katılım oranıyla gerçekleşen ve bu kez halkın verdiği oyların yüzde 95’ini temsil etme şansını yakalayan seçimlerden sonra oluşan yeni TBMM’nin 24. dönemi, Türk siyasi tarihinde benzeri görülmemiş bir yemin törenine sahne olacak.

Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesi, Ergenokon ve Balyoz davalarının tutuklu sanıkları Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Engin Alan’ın da mahkemeler tarafından tahliye edilmemesi nedeniyle törene “boykotlar” damga vuracak. BDP destekli 30 bağımsız isim Meclis’e gelmeyecek. İki vekili yemin edemeyen CHP’de ise son anda bir değişiklik olmazsa, “Meclis’e gelme ancak toplu olarak yemin etmeme” eğilimi ağırlık taşıyor. Ak Parti ve MHP ise yemin töreninde tam kadro yerini alacak.