Simav‘da Halk Tekrar Çadırlara Yöneldi

Kütahya‘nın Simav ilçesinde 19 Mayıs 2011‘deki 5, 9 büyüklüğünde depremin yaraları sarılmaya çalışılırken dün (28 Haziran) gece saat 00.13‘te meydana gelen 4,9‘luk en büyük artçı deprem, vatandaşları tedirgin etti.

Simav‘da Halk Tekrar Çadırlara Yöneldi
Kütahya‘nın Simav ilçesinde 19 Mayıs 2011‘deki 5, 9 büyüklüğünde depremin yaraları sarılmaya çalışılırken dün (28 Haziran) gece saat 00.13‘te meydana gelen 4,9‘luk en büyük artçı deprem, vatandaşları tedirgin etti. Merkez üssü Simav olan depremin, yerin 10,4 km. derinliğinde olduğu kaydedildi. Sarsıntı Kütahya merkez başta olmak üzere Uşak Emet, Gediz, Tavşanlı, Pazarlar ve Şaphane ilçelerinde de hissedildi.

İlk bilgilere göre herhangi bir can ya da mal kaybı olmadı. Simav Devlet Hastanesi‘ne başvuran 15 kişinin, korkuyla kendilerini dışarı attığı, ayak bileklerinde burkulmalar olduğu öğrenildi. Hastanede yatan bazı hastalar da korkmaları sebebiyle bahçeye çıkarıldı. Vatandaşlardan bazıları, arabalarıyla ilçeyi terk etmeye başladı. Bazıları köylerine giderken bazıları da arabada sabahladı.

Almanya’dan torunları için gelen Ayşe Hanım, depreme evde yakalandığını, bir çatırtı koptuğunu söyledi. İlk depremde Almanya’da olduğunu belirterek, imkanı olsa torunlarını da götürmek istediklerini söyledi. Mustafa Kurt ise, “19 Mayıs‘taki depremde bulunduğumuz ev ağır hasar gördü. Bu sebep çadırda kalıyorduk. Sarsıntılar azalınca yeniden bir ev tuttuk. Tam eşyaları taşıyıp bitirdiğimizde sarsıntı oldu. Tekrar çadır kente geldik ve geceyi burada geçirdik.” dedi. Hüseyin Gültekin de, “Yatmak üzereyken deprem oldu. Elbiselerimizi bile almadan, korkuyla dışarıya çıktık. Tekrar çadır kente dönmek zorunda kaldık. İhtiyacı olan vatandaşlara verilmesi için çadırımızı teslim etmiştik, biz dışarıda kaldık. Daha sonra bir çadır bulduk ve saat 03.00‘ten sonra uyuduk.” şeklinde konuştu.

Simav Kaymakamı Yüksel Ünal, depremle ilgili açıklamasında, "İlk belirlemelere göre yıkılan binamız ve can kaybı bulunmamaktadır. Hastanemize şeker hastalarından başvuranlar oldu. Şu an çadırlarımızda 3 bin kişi kalmakta ve sayı artmaktadır. Vatandaşlarımızın ihtiyaçları için çadır ve diğer malzemelerimiz mevcut olup hizmete sunulmuştur." dedi.

Mayıstaki 5,9‘luk depremden sonra Simav’ın şantiyeye döndüğünü, yedi ilköğretim ve lise temeli atıldığını belirten Kaymakam Ünal, "Çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Ağır hasarlı kamu binaları yıkılıyor. Yeni kaymakamlık binasının ihalesi yapıldı. TOKİ, bazı binalarda ilk dört katı bitirdi. Hak sahiplerine kasım sonu itibariyle teslim edilecek fakat bir kısmı yaz tatili sebebiyle ilçede değil. Simav hayalet şehir gibi ancak yiyecek, içecek, su, elektrik ve benzeri ihtiyaçlarımız karşılanıyor.“ diye konuştu.

19 Mayıs‘taki depremden sonra en büyük artçı sarsıntı 5, 0 büyüklüğüyle 28 Mayıs‘ta olmuştu. Dün geceden itibarense 2,5 ile 4,9 arasında 80 artçı meydana geldi.