Bozok Üniversitesi‘nden Çiftçilere Meyvecilik Desteği

Yozgat’ın Kadışehri ilçesi Kabalı köyünde oluşturulan ‘Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi’ne destek olmak amacıyla Bozok Üniversitesi Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu‘nda 2 yeni bölüm açılacak.

Yozgat’ın Kadışehri ilçesi Kabalı köyünde oluşturulan ‘Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi’ne destek olmak amacıyla Bozok Üniversitesi Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu‘nda 2 yeni bölüm açılacak. ‘Bahçe Tarımı‘ ve ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler‘ programları adı altında açılacak bölümlerinden mezun olacak nitelikli iş gücü ile bölgede meyveciliğin geliştirilmesi hedefleniyor.

Yozgat Valiliği ve Maliye Bakanlığı tarafından desteklenen projeyle kaliteli meyve üretimi ve ihracatı amaçlanıyor. Yaklaşık üç yıllık geçmişe sahip projede bu yıl itibari meyve fidanlarının ekimi yapıldı. İlk aşamada 5 bin 640 dekarlık alanda 236 çiftçinin arazisinin birleştirilmesi ile başlatılan çalışma çiftçilerin projeye verdikleri gönüllü destek ile 10 bin 920 dekarlık araziyi kapsayacak. Bu amaçla Kadışehri ilçesi Kabalı köyü çiftçilerinin arazileri 25 yıllığına kiralanarak bir birlik oluşturuldu. Projenin hem meyve üretimi, hem de çalışan istihdamı noktasında 4. yılın sonunda 60 milyon TL‘lik bir gelir sağlaması hedefleniyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, meyvecilik projesi ile ilin yerel ve ulusal bazda ekonomik kalkınmaya katkı sunacak projeye destek olmak amacıyla Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu‘nda ‘Bahçe Tarımı ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler‘ programları adı altında iki bölüm açacaklarını söyledi.

    Rektör Uçar, ‘Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi‘ne destek vermek amacıyla üniversitemiz senatosunda alınan kararla Akdağmadeni Meslek Yüksek Okulumuzda iki bölüm açılıyor. Burada nitelikli iş gücü yaratarak projeye destek olacağız. Programların açılması, üniversitemiz senatosunda kabul edilmiş ve onayı için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı‘na gönderilmiştir." dedi.

    REKTÖR UÇAR: KALİTELİ İNSAN GÜCÜYLE YEREL VE ULUSAL KALKINMAYA KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ

    Üniversitelerin bilimsel çalışmaları ve yetiştirdiği kaliteli insan gücü ile yerel ve ulusal düzeyde ekonomiye hizmet edecek bireyler yetiştirmesinin temel amaçlarından biri olduğunu vurgulayan Rektör Uçar, "Burada bölgesel anlamda ihtiyaç duyulan çalışma alanlarını baz alarak bölümleri üniversitemiz fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu bünyesinde açıyoruz. "

    Projenin ihtiyaç duyacağı yetişmiş insan gücüne katkıda bulunmayı hedeflediklerini dile getiren Uçar, "Akdağmadeni Meslek Yüksekokul bünyesinde açtığımız ‘Bahçe Tarımı‘, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler‘ programlarında mezun olacak öğrencilerimizin Kadışehri ilçemizde yürütülen bu proje başta olmak üzere yöresel ekonomik kalkınmaya hizmet edecek nitelikli bireyler olacağına inanıyorum. Böylelikle temel hedefimize hizmet etmiş olacağız. Projeyi inceledim birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden birini bu proje sunuyor." diye konuştu.

    Bugünün çiftçilerini yarının sanayicileri ve işadamları olarak görmenin en güzel örneğinin Kabalı köyünde uygulanan meyvecilik projesi olduğuna işaret eden Uçar şöyle devam etti: "Ülkemizde belki bir ilk olarak görülen bu meyvecilik projesi ile çiftçilerimizin değişik alanlarda yatırım yaparak faaliyetlerde bulunmasına belki bu proje katkı sağlayacak. Bu proje sayesinde yoğun mekanizasyon ve üretim sonrası tesislerle yatırımların önü açılmış olacaktır. Proje tüm Türkiye’ye örnek olabilecek unsurlar taşımaktadır. "

    İlçe Kaymakam İsmail Şanlı da Rektör Uçar’a verdiği destek için teşekkür etti. Projenin 2009 yılında hizmete girdiğini ve 2011 yılında ilk ağaçlandırmayı yaptıklarını kaydeden Şanlı, "Toplam 1 milyon 100 bin TL maliyetli proje öncelikli olarak üretime katkı sağlayacak ve bu sayede bölgemize kurulacak fabrikalarla istihdama büyük katkı sağlanacaktır." şeklinde konuştu.

    Projenin yetişmiş kalifiye insan gücüne ihtiyaç duyduğunu ve bu ihtiyacın gelecekte daha da artacağını kaydeden Şanlı, "Proje meyvecilik sektörü olduğundan bağlı ve yan endüstri olarak soğuk hava deposu, meyve suyu, reçel fabrikası ve nakliye sektörü gibi bir çok alanı tetikleyip istihdam ve Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH)’ya katkı sağlayacaktır. Bu konuda Yozgat Valiliği, İl Özel İdaresi, Bozok Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Maliye Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Yozgat Sanayi ve Ticaret Odası, Kadışehri Belediyesi ve en önemlisi de Kabalı Köyü köylülerinin desteğini almış bulunuyoruz." açıklamasında bulundu.