Yönetmen Oğuz: Altın Kadehi Şanghay’Dan Türkiye Halkının Şerefine Kaldırıyorum

Çin’in Şanghay şehrinde düzenlenen ve dünya genelinden bin 600 filmin yarıştığı 14.

Çin’in Şanghay şehrinde düzenlenen ve dünya genelinden bin 600 filmin yarıştığı 14. Şanghay Uluslararası Film Festivali‘nde Orhan Oğuz‘un yönettiği ‘Hayda Bre‘ filmi, En İyi Film ödülüyle Altın Kadeh‘in sahibi oldu. Orhan Oğuz ödül töreni sırasında yaptığı konuşmada, herkese teşekkür ederek, "Altın Kadehi Şanghay’dan Türkiye’ye halkımın şerefine kaldırıyorum." dedi.



Altın Portakal Film Festivali‘nde ‘En İyi Sanat Yönetmeni‘ ödülüne layık görülen ‘Hayde Bre’nin aldığı birincilik, Çin basınında geniş yer buldu. Finalde 16 filmle yarışan ‘Hayda Bre‘nin başrol oyuncularından olan ve filmde Makedonyalı bir Türk pehlivanı Şaban Aga‘yı canlandıran Şevket Emrullah ise en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görüldü. Rahatsızlığı nedeniyle Emrullah’ın ödülünü Oğuz aldı.

Orhan Oğuz ödül töreni sırasında yaptığı konuşmada, herkese teşekkür ederek, "Altın Kadehi Şanghay’dan Türkiye’ye halkımın şerefine kaldırıyorum." dedi.

Törene yönetmen Orhan Oğuz‘un yanı sıra başrol oyuncularından Nilüfer Açıkalın ve filmin yapımcısı Yasemin Küçükçavdar katıldı. Orhan Oğuz‘un kendi hayatından esinlenerek hazırladığı filmde, Makedonya‘da bir kasabada, sade bir yaşantı süren eski bir Türk pehlivanın, İstanbul‘a gittikten sonra taşra ve kent yaşamı arasında yaşadıkları anlatılıyordu.

Yarışmanın jüri başkanlığını yapan Amerikalı yönetmen Barry Levinson, Orhan Oğuz‘un "yalın, dürüst ve cesur" çalışmasının kendisini etkilediğini söyledi. Levinson, 1989 yılında Rain Man – Yağmur Adam filmiyle Oscar ödülünü almıştı.

Çinli yönetmen Han Jie‘nin Mr. Tree – Bay Ağaç adlı filmi ise En İyi Yönetmen ve Büyük Jüri ödüllerine layık görüldü. Festivalde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü ‘The young man sings folk song in the opposite door‘ filmindeki rolüyle Çinli Lü Xingchen, En İyi Sinematografi ödülünü Tayland’dan ‘Friday Killer‘, En İyi Senaryo ve En İyi Müzik ödülünü Çin’den ‘The young man sings folk song in the opposite door‘, Jüri Özel Ödülünü de yine Tayland’dan Friday Killer aldı.