Türkçe Olimpiyatları Turne Grubu Samsun Protokolü İle Tanıştı

Samsun’a gelen 9.

Samsun’a gelen 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları‘nın Turne Grubu, il gezisinin ardından il yöneticilerini ziyaret etti. 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları‘na katılmak için 130 ülkeden Türkiye‘ye gelen öğrencilerin turne grubunda yer alan 16 ülkeden 47 öğrenci Samsun’a geldi. Gün boyu kentin tarihi yerlerini gezen öğrenciler, daha sonra sırasıyla Karadeniz Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu ve Moğolistan Fahri Konsolosu Ahmet Hamdi Giritli önderliğinde Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, Garnizon Komutanı Vekili Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakan Akan’ı ziyaret etti.

    Gördükleri ilgi karşısında memnuniyetlerini dile getiren öğrenciler ise Türkiye’de olmaktan ve Türkçe konuşmaktan dolayı memnun olduklarını belirterek, protokol üyelerini yapacakları programlarına davet etti. Protokol üyeleri konuk öğrencileri çeşitli hedeyelerle uğurladı.

    Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, misafir öğrencileri Samsun’da ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Birlik ve kardeşliğin dünyaya yayılmasında Türkçe Olimpiyatlarının çok büyük görev üstlendiğini vurgulayan Çakır, “İnanıyorum ki öğretmenlerinizin size Türkçe konuşmanın yanısıra en önemli öğrettiği şey insan sevgisidir. Dünya barışına katkı sağlayacak bir eğitim alıyorsunuz. Sizi bu noktaya getiren öğretmenlerinizi ve sizi Türk öğretmenlerine emanet eden ailelerini kutluyorum. İnşallah sizin ülkenize geldiğimizde karşılaşırız ve bugünleri konuşuruz. Sizi kutluyorum.” dedi.

    OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hakan Akan ise, “Türkçe, Türk kültürünün yaygınlaşmasında çok önemli. O dil, belki de aynı tarihi paylaştığınız ama sonradan tarih sürecinde ayrılmak zorunda kaldığımız insanlarla tekrar kaynaşmamızı sağlıyor. Bu çok önemli bir durum. Bundan 20-30 yıl önce neredeyse Türkiye’den başka Türkçe konuşan ülke olduğunu bilmezdik. Türkçe konuşan insanları ilk gördüğümüz şaşırırdık. Şuanda çok iyi bir noktaya geldi. Türkçe bir barış, barışma dili oldu. Burada misafir öğrencileri ağırlamaktan onur duyuyorum.” diye ifade etti.

    Rektör Akan ayrıca, OMÜ’de yabancı öğrencilerin okuduğunu vurgulayarak misafir öğrencileri de Samsun’da üniversite okumaları için davet etti.