Hakim, Balyoz Sanığı Avukatının İddiasını Klasör Numarası Vererek Çürüttü

Balyoz davasının tutuklu sanıklarından emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, bir seminerde hükümet aleyhine sarf ettiği sözlere ilişkin ses kaydının montaj olduğunu ileri sürdü.

Balyoz davasının tutuklu sanıklarından emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, bir seminerde hükümet aleyhine sarf ettiği sözlere ilişkin ses kaydının montaj olduğunu ileri sürdü. Yalçın’ın avukatı Salim Şen’in, “Savcının okuduğu ses kaydına ilişkin belge dosyada yer almıyor.” eleştirisine mahkeme başkanı Ömer Diken, klasör ve dizi numarası vererek bahse konu belgenin dosyada delil olarak yer aldığını belirtti. Diken, “O kadar itiraz ettiniz ama bu okunan konuşma Ergenekon soruşturması kapsamında ikinci Ergenekon davası sanığı Mustafa Levent Göktaş‘ın ofisinde ele geçirilen 51 nolu DVD içerisinde yer alan ‘Metin Yavuz Yalçın konuşma kaydı’ isimli bir kayıttır.” dedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Balyoz davasının 34‘üncü duruşmasına sanık Metin Yavuz Yalçın’ın savunmasıyla devam edildi.

Üye hakim Ali Efendi Peksak sanık Yalçın‘a, seminerde yaptığı sunumda İstanbul‘da üniversite, fakülte, basın kuruluşu ve dernek sayılarına ilişkin rakamlar verdiğini hatırlatarak bu verilerin gerçek veriler olup olmadığını sordu. Sanık Yalçın ise bu verilerin gerçek veriler olduğunu belirterek, "Şimdi bu verileri neden topladınız diyeceksiniz belki. Bunun için de komutanı olduğum 52‘nci Tümen‘i size anlatarak açıklayabilirim. 52‘nci Tümen, 2 tane zırhlı Tugay‘ı olan joker bir tümendir. İstanbul‘da polis ve askerin yetersiz kaldığı durumlarda olaylara direk müdahale eder. Bu nedenle Vali, Emniyet Müdürü ve MİT temsilcisi ile sık sık asayiş toplantıları yaparız. Ben tümen komutanı olarak her şeyi bilirdim. Her şeyden haberim olurdu. Tümende bir polis ekranı vardır. Biz orada devlettik, yani devleti temsil ediyorduk. Çünkü bunları bilmemiz gerekiyordu." ifadesini kullandı. Diğer üye hakim Murat Üründü‘nün, "Sıkıyönetim ilan edilmesi durumunda faydalanılacak ya da gözaltına alınacak basın mensupları gibi liste hazırladınız mı?" sorusuna Yalçın, "Hayır.” cevabını verdi."

Savcı Savaş Kırbaş, "Size ait bir konferans konuşma kaydının dökümünü okuyacağım." diyerek bir konuşma metni okumaya başladı. Sanık Yalçın‘ın avukatı Salim Şen, henüz ilk cümlesinde savcıya müdahale ederek bu okunan bölümün yasa dışı olarak ortam kaydı yoluyla elde edildiğini savundu. Mahkeme Başkanı Ömer Diken‘in ikazlarına rağmen sık sık araya giren Şen, bu metnin okunmaması için açıklamalarda bulundu. Ancak Başkan Diken, "Sabredin bakalım, ne soracak? Bir dinleyelim." uyarısında bulundu. Avukat Şen, "Soru sormuyor, kanaat oluşturmaya çalışıyor.” iddiasında bulundu. Başkan Diken, "Avukat bey, ne mahkeme için ne de bir savcı için böyle sözler söyleyemezsiniz. Burada kimse ya da hiçbir kurum adına değil Türkiye Cumhuriyeti adına yargılama yapıyoruz. Kişilerin memnun olup olmamasıyla ilgilenmeyiz. Biz kanunları uygularız. CMK 252 1-f (Duruşma disiplinini bozan sanık ya da avukatlara yönelik tedbire ilişkin) maddesini uygularız ve bundan da çekinmeyiz." uyarısında bulundu.



SANIK YALÇIN’DAN HÜKÜMETE SERT ELEŞTİRİ

Bunun üzerine Savcı Savaş Kırbaş, konuşma metnini okudu. Metinde şu çarpıcı konuşmalara yer veriliyor;

“-Adamlar artık hiçbir şey söylememeye gayret ettikleri Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında konuşmaya başladılar. Ona bakacağınıza eş…eş..’ler dünya kadar problem var. Onlarla uğraşın, onlarla ilgilenin.

-Muhalefet, ohh yat para tıkır tıkır alıyor. Yapıcı muhalefet gördünüz mü? Yapıcı muhalefet olmadığı taktirde piyasa bunlara kalır. Bunlar da her geçen gün terbiyesizlik yapmaya başladılar.

-Ortam 1980 gibi değil, her şeyi hesap ediyoruz.

-Diyeceksiniz ki; ‘niye sesimizi çıkarmıyoruz? Şu konuda müsterih olmak gerekiyor. Genelkurmay karargahı, kuvvet komutanları, onlar hepsini her şeyi ince ince hesaplıyorlar. Sıkılıyorsunuz ama hesapları iyi yapmanız gerekiyor.

-Şimdilerde ortam eskisi gibi değil. Yani 1980’deki gibi değil. Her şey çok farklı. Her şeyin hesabını tutmanız gerekiyor. Çünkü karşımızdakiler bu şerefsiz hükümetle gizli gizli bu işleri yürütüyorlar.

-Bunlarla bir yere varılmaz. Ancak ortamı boş bulup oturdular. Biri Antalya’da yüzüyor. Bu adamlarla kenefe bile gidilmez. Diğeri otağında kımız içiyor. Bizim bir tek dayanağımız var: o da kim? Ahmet Nejdet Sezer.”

Konuşma metninin okunmasının ardından Savcı Kırbaş‘ın soru sormasına fırsat vermeyen Avukat Şen, dosyada böyle bir delilin bulunmadığını söyledi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken de, "O kadar itiraz ettiniz ama bu okunan konuşma Ergenekon soruşturması kapsamında TEM polislerince ikinci Ergenekon davası sanığı Mustafa Levent Göktaş‘ın ofisinde ele geçirilen 51 nolu DVD içerisinde yer alan ‘Metin Yavuz Yalçın konuşma kaydı’ isimli bir kayıttır." açıklamasını yaptı.

Savcı Savaş Kırbaş, sanık Savaş’a, ‘ortamın 1980 gibi olmadığı’ sözleri ile neyi kastettiğini sordu. Yalçın, öncelikli olarak bu sorulara cevap vermeyeceğini belirterek, "Bu konuşma zamanında Başbakan Başbakan mıdır?" tepkisini verdi. Yalçın‘ın hem konuşmayı kabul etmemesi ve hem de bu konuşmanın yapıldığı sırada başbakanın kim olduğuna vurgu yapması üzerine Kırbaş, "O zaman öncelikle bu konuşmanın size ait olup olmadığını sormak lazım." dedi. Sanık Yalçın ise konuşmanın tamamen montaj olduğunu iddia etti.

Sanık Yalçın ile avukatı Şen‘in böyle bir delili kabul etmediklerini söylemeleri üzerine Başkan Diken, sanık Mustafa Levent Göktaş‘ın ofisinde arama yapıldığı sırada kendisinin nöbetçi hakim olduğu için konuyu bildiğini ve aramanın da hakim kararı ile yapıldığını, yasal bir arama olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın ardından Avukat Şen, bu kez de aramanın kararlı olabileceğini ancak deliller arasına hukuksuz deliller yerleştirildiğini savundu. Sanık Yalçın da, 51 nolu DVD‘nin kırıldığını öne sürdü.