Vatandaş, Solunum Hastalıklarını Bilmiyor

Kocaeli’nde Fevziye Camii önünde kurulan stantla kent halkının solunum fonksiyonları teste tabi tutuldu. Sigara içenlerin ciğerlerindeki değerler ürküttü.

Kocaeli’nde Fevziye Camii önünde kurulan stantla kent halkının solunum fonksiyonları teste tabi tutuldu. Sigara içenlerin ciğerlerindeki değerler ürküttü.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Belediyesi ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Çalışma Grubu tarafından yapılan ortak çalışmada, sigara içenle içmeyen arasındaki fark açık bir şekilde ortaya çıktı. Yapılan çalışmada, Kocaelililerin, solunum hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmadığı da belirlendi.

Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Dr. Osman Poyraz, yapılan çalışmanın KOAH’ın vatandaşlar tarafından bilinip bilinmediğini ölçmek ve vatandaşlara tanıtmak amacı taşıdığını söyledi. Dr. Poyraz, “Burada vatandaşların solunum şikâyetleri belirleniyor ve sigara içenlerin bundan ne kadar etkilendikleri ortaya çıkarılıyor. Çok sıkıntılı bir durum varsa bunun bir an önce tedavi edilmesi için yol gösteriliyor.” dedi.

KOAH’ın yeterince bilinmediğini söyleyen Dr. Poyraz, sigara içenlerin karaciğerlerindeki karbonhidrat değerinin içmeyenlere göre kat kat daha fazla olduğunu kaydetti.

‘Nefesiniz Daralıyor Mu?’, ‘Uzun Süreli Öksürük ve Balgam Şikâyetleriniz Var Mı?’ ve ‘Sigara İçtiniz Mi veya Hala İçiyor Musunuz?’ gibi sorularla vatandaşların sigarayı bırakmaları tavsiye ediliyor. Solunum fonksiyonları testinin önümüzdeki günlerde de kent geneline kurulacak olan stantlarla süreceği vurgulandı.