Özkundakçı: Markalaşmayı Başaramayan Firmalar 10-15 Yıl İçinde Batmaya Mahkûmdur

Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Samanyolu Yayın Grubu Reklam Koordinatörü Mehmet Özkundakçı, markalaşmayı başaramayan firmaların 10 ile 15 yıl içinde batmaya mahkum olacaklarını söyledi.

Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Samanyolu Yayın Grubu Reklam Koordinatörü Mehmet Özkundakçı, markalaşmayı başaramayan firmaların 10 ile 15 yıl içinde batmaya mahkum olacaklarını söyledi.

Kundakçı, Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) üyelerine seminer vermek için geldiği Gaziantep’te, reklamcılığın önemli noktalarını ve markalaşmayı anlattı.

Gaziantep Ticaret Odası meclis toplantı salonunda gerçekleşen “Küreselleşen İş Dünyasında Marka Yönetimi ve Reklamın Önemi” konulu seminerde, Özkundakçı, günümüzde başarının yüzde 35 tecrübe, yüzde 35 bilgi ve yüzde 30‘unun ise kimine göre şans kimine göre ise kader olduğunu ifade etti.

Tanıtımın, ilk insan ile başladığını belirten Özkundakçı, iyi satış müşteri ile arkadaş olmaya ve onları güvende hissettirmeye bağlı olduğunu söyledi. İnsanları etkilemenin çok zor ve çok önemli olduğunu dile getiren Mehmet Özkundaçı, duyum belleği ve algının tanıtımda çok önemli olduğuna dikkat çekti. Shakespeare‘in "Olmak ya da olmamak" sözünü hatırlatan Özkundakçı, markalaşmanın gelecek dönemde mutlaka şart olduğunun altını çizdi.

Reklam parasının tüketiciden çıktığını vurgulayan Özkundakçı, reklam parası cebinden çıkan, buna muvaffak olmayanlar ve işini dürüst yapamayanlar olduğunu kaydetti. Şirketlerin büyümek için adım adım reklama yönelmeleri gerektiğini vurgulayan Özkundakçı, “Eğer reklam yapacak seviyeye geldiyseniz çok insanın olduğu yerlerde iş yapın. Eğer bir şey üretemiyorsanız lokasyona dikkat edin. Gelecek için markalaşmayan ve kendi alanında ilk 3‘e 4‘e giremeyen firmalar çok zor durumda kalacaklar.” diye konuştu.

Firmaların, mutlaka marka olması, bunun için iyi bir reklam ajansı ile çalışmayı tavsiye eden Mehmet Özkundakçı, yapılan reklamın başarılı olması için reklam yaptıranın mutlaka vicdanın sesini de dinlemesi gerektiğini söyledi.

Reklam fiyatlarının 1 TL‘den şimdi 60 TL seviyesine geldiğini aktaran Özkundakçı, gelecekte bu rakamın 300 TL‘ye çıkacağının bir kehanet olmadığını ifade ederek, Türkiye‘nin hala çok ucuz bir ülke olduğunu ve bu yüzden de uluslararası firmaların Türkiye‘ye ciddi reklam yatırımları yaptığını vurguladı. Özkundakçı, en etkili reklam yönteminin ise televizyon reklamı olduğunu ve insanlara ulaşmanın en etkili yolun buradan geçtiğinin altını da çizdi.

HÜRSİAD Başkan Yardımcısı ve Tekstil&Ayakkabı Komitesi Başkanı İlker Hasırcı ise iş adamı üyelere markanın ve reklamın önemini anlatmak istediklerini söyledi. Bu doğrultuda konusunda uzman olan Samanyolu Yayın Grubu Reklam Koordinatörü ve Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Özkundakçı’nın bilgi, birikim, tecrübelerinden istifade etmek ve bilgi alışverişinde bulunarak yeni ufuklar kazandırmayı amaçladıklarını belirtti.

Hasırcı, markaların boşlukta değil, hayatın içinde var olduğunu ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı: “Her marka ruhunu içinde yaşadığı kültürden alır. Bu kültürle bağ kurmayan marka tüketicisiyle hiç bağ kuramaz. Reklam ise sunduğu mesaj ile hedef aldığı kitle üzerinde planlanan yönde, bir ürün, hizmet, kurum ya da markaya yönelik olumlu bir tutum oluşturup, istenen bir davranış değişikliği oluşturma çabasıdır.”

Konuşma sonrası gecenin anısına Mehmet Özkundakçı‘ya Dünya TV Genel Yayın Yönetmeni Remzi Ketenci tarafından plaket verildi. Daha sonra HÜRSİAD‘ın yeni üyelerine Özkundakçı tarafından rozetleri takıldı ve üyelik belgeleri verildi.