Cem Yılmaz, Macaristan’Da Gül Baba Türbesini Ziyaret Etti

Türk Telekom’un davetlisi olarak Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye gelen ünlü komedyen Cem Yılmaz, katıldığı programdan sonra şehrin manevi büyüklerinden Gül Baba’nın türbesini ziyaret etti.

Türk Telekom’un davetlisi olarak Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye gelen ünlü komedyen Cem Yılmaz, katıldığı programdan sonra şehrin manevi büyüklerinden Gül Baba’nın türbesini ziyaret etti. Burada karşılaştığı Türk turistlerle hatıra fotoğrafı çektirirken Gül Baba türbesinde ziyaretçileri güldüren Yılmaz, “Ama çok gülmeyin, burada çarpılmayalım.” esprisini yaptı.

Geçtiğimiz yıl Orta ve Güneydoğu Avrupa’nın önde gelen data ve kapasite sağlayıcı şirketlerinden Pantel’i satın alarak bölgesel işbirlikleri doğrultusunda hedefini büyüten Türk Telekom, dün Budapeşte’de bir basın toplantısı düzenledi. Pantel’in merkezindeki toplantıya, Türk Telekom ve Pantel yöneticilerinin yanı sıra, Türk Telekom’un reklam yüzü Cem Yılmaz da iştirak etti.

Program sonrası şehirde kısa bir gezi yapan Yılmaz, Osmanlı döneminin manevi liderlerinden olan Gül Baba’nın türbesini de ziyaret etti. Cem Yılmaz ziyaret sırasında Hay Tour’un sahibi Hakkı Yaz’dan da türbe ve Gül Baba’nın şahsiyeti hakkında bilgi aldı. Türbenin içine giren Cem Yılmaz, Gül Baba’nın kabri başında dua etti ve Gül Baba’nın ruhuna Fatiha okudu.

Türbe çıkışı, orayı ziyarete gelen Türk turistlerle karşılaşan Yılmaz, birlikte fotoğraf çektirme ricalarını kırmadı. Türk ziyaretçilerle şakalaşan Yılmaz, rahat tavırlarıyla dikkat çekti.



GÜL BABA, OSMANLI’DAN KALAN MANEVİ BİR MİRAS

Sayısız savaşa katıldıktan sonra, 1526 yıllında Kanuni’nin daveti üzerine Budin seferine katılmış olan Gül Baba, 1531 yılında Budin’e geldi, 10 yıl burada yaşadı ve 1 Eylül 1541 yılında vefat etti. Ordu sefere çıktığında, Osmanlı Yeniçeriler döneminde, askerlerin ruhlarını güçlendirmek için dervişler, saz ozanları da sefere katılıyor, mola zamanlarında dualar okunuyor, destanlar söyleniyordu. Gül Baba, savaşlara katılan dervişlerden biriydi. Hacı Bektaş Veli Yeniçeriler için pir olarak kabul ediliyor ve dolayısıyla Yeniçeriler Bektaşi dervişlerine derin saygı gösteriyorlardı.

Gül Baba‘nın Budapeşte‘deki cenaze namazına 200 bin kişinin cenaze namazına katıldığı söylenir. Bektaşi dervişi, yalnız Türkler tarafından değil aynı zaman Macarlar tarafından da çok sevilen ve halen Macaristan’da Gül Baba adıyla yaşatılan efsanevi bir kişilik. Aynı isimle bir Macar filmi de çekilmişti. Evliya Çelebi; elinde büyük bir tahta kılıçla savaşlara katılan Gül Baba‘ya bu lâkabın verilmesine, daima bir gül taşımasının sebep olduğunu belirtir.