"Türkiye 4. Tohumculuk Kongresi" Başladı

Lefke Avrupa Üniversitesi Tarım Bilimleri Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım Abak, nitelikli tohumun tek başına verimi yüzde 50 artırabildiğini söyledi.

'Türkiye 4. Tohumculuk Kongresi' Başladı
Bu yıl 4.‘sü düzenlenen Türkiye Tohumculuk Kongresi‘ne, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi ev sahipliği yapıyor. Atatürk Kongre Kültür Merkezi‘nde düzenlenen kongrenin açılış törenine Vali Hüseyin Aksoy, YÖK Üyesi ve Rektör Vekili Prof. Dr. Sait Bilgiç, dekanlar, çeşitli şehirlerden gelen katılımcılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Düzenleme Kurulu adına Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kudret Kevseroğlu yaptığı konuşmada, "Bu bilimsel ortamın oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Kongrenin önemli bir yönü de dostlukları pekiştirmek, yeni dostluklar edinmektir" diyerek katılımcılara teşekkür etti.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran konuşmasında, "Tarımsal üretimin başlangıcı ve birçok bitkinin çoğaltım materyali tohumdur. Tohumlar gıda zincirinin ilk halkasını, biyolojik ve kültürel çeşitliliğin ise yapısal göstergesini oluştururlar. Ülkemizde iyi tohumun sağlanmasına yönelik çalışmaların olduğuna dair birçok kayıt bulunmasına karşın, kaliteli tohumluk üretimi ile ilgili ilk çalışmalar Cumhuriyet Dönemi‘nde başlamıştır. Tohuma yatırım yapılmadığından dışarıya bağımlı bir ülke idik, ancak şimdi kendi üretimlerimizi yapabiliyoruz" dedi ve katılımcılara Ziraat Fakültesi‘ni tanıttı.

Rektör Vekili Prof. Dr. Sait Bilgiç, "Kurtuluş tohumunun atıldığı yerde ve o tarihin ismine sahip üniversitede bulunmanızdan onur duyuyorum. Kollarımızı kavuşturamayacağımız büyüklükteki ulu ağaçlar, serüvenine bir tohumla başlamaktadır" şeklinde konuştu.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise konuşmasında, "Türkiye‘de ve dünyada tohumculuk ile ilgili birçok kongre yapılmaktadır. Bunlardan birinin Samsun‘da olması bizi onurlandırıyor. Son yıllarda tohumculuk ile ilgili çalışmaların hızla arttığını bilmekteyiz. Buna rağmen çalışma yapılmamış konuların bilim insanları tarafından tartışılması gereklidir" dedi ve katılımcılara Samsun‘u anlattı.

Konuşmaların sonunda günün anısına onur konukları ile kongreye katkısı olan kurum ve kuruluşlara plaketleri verildi. Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Fulya Anıt ve Yrd. Doç. Dr. Yakup Alper Varış müzik dinletisi sundular.

Ara verilmesinin ardından Lefke Avrupa Üniversitesi Tarım Bilimleri Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım Abak, "Tohumculukta AR-GE‘nin Önemi: Yapılanlar ve Yapılması Gerekenler" başlıklı sunumunda şunları söyledi: "Verimliliğin ve kalitenin temeli ıslah edilmiş çeşit ve özenle üretilmiş kalite tohumluktur. Nitelikli tohum tek başına verimi yüzde 50 artırabilir. Dünyadaki en büyük ihracatçılar Hollanda, ABD, Fransa, Almanya iken, en büyük ithalatçılar ABD, Fransa, Hollanda, Almanya‘dır. Türkiye ise gelişmek için araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmalı, teknoloji transferi gerçekleştirmelidir. Genç ve yetişkin ıslahçı eğitimi yapılmalı, tarım veya tohum teknoparkları inşa edilmelidir. Firmaların ortak olacağı bir ileri AR-GE merkezi kurulmalıdır."

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. S. Ahmet Bağcı; "Türkiye‘de Tohumculuk Sektöründe Yeni Yapılanma Modeli ve Hedefler" ve TÜRKTED Genel Sekreteri Müfit Engiz; "Türkiye Tohumculuk Sektörü ve Türkiye Tohumculuk Endüstrisinde TÜRKTED‘in yeri ve önemi" başlıklı sunumlar yaptılar.

Bu yıl Samsun‘da düzenlenen ve 4 gün sürecek olan kongre, 17 Haziran günü sona erecek.

Kaynak: İHA