Türkçe Rüzgarı Trabzon‘da Da Esecek

Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 9.’su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 130 ülkeden bin öğrenciyi Türkiye’de buluşturuyor.

Türkçe Rüzgarı Trabzon‘da Da Esecek
Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 9.’su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 130 ülkeden bin öğrenciyi Türkiye’de buluşturuyor. 15-30 Haziran tarihleri arasında geçekleştirilecek olimpiyat kapsamında 20 ilde de il etkinlikleri yapılacak. Önceki yıllarda “Sevgi dili ile buluşuyoruz”, "Aynı dili konuşuyoruz" gibi sloganlar kullanan Türkçe Olimpiyatları, bu yıl ise “Gelin tanış olalım” slogana ile insanları bir birbirlerini tanımaya ve anlamaya çağırıyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşku ve heyecanla gerçekleşecek olimpiyatlar kapsamında Trabzon’da da 20 ülkeden 50 öğrencinin katılımıyla bir etkinlik gerçekleştirilecek. 18 Haziran 2010 Cumartesi günü Hayri Gür Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek programda konuk öğrenciler, Türkçe şarkı ve şiirler okuyacak, halk oyunları gösterileri yapacak. Olimpiyatların Trabzon etkinliklerinin organizasyonunu yürüten Trabzon Eğitim Kültür Araştırma ve Yardımlaşma Derneği (TEKAYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Öründü, Usta Otel’de düzenlenen basın toplantısında, organizasyon hakkında bilgiler verdi. Türkçe Olimpiyatların açılış töreninin 15 Haziran’da İstanbul Dolmabahçe’de yapılacağını belirten Öründü, 17 Haziran’da Ankara Altınpark’taki açılış törenin ardından da aynı yerde kültür şölenlerinin gerçekleştirileceğini anlattı.

Türkçe Olimpiyatlarının oluşumunu sağlayan yurt dışındaki Türk okullarının ilkinin 1990 yılında Azerbaycan’da açıldığına değinin Öründü, Gerede kalan 21 yılda 130 ülkedeki okulların sayısının bini aştığına dikkat çekti. Bu okulların Anadolu insanının bir eseri olduğunun altını çizen Öründü, “Bu okullar bütün dünyada ayrışmanın, düşmanlıkların sebebi sayılan din, ırk ve mezhebe dayalı hiçbir ayrımcılığı kabul etmiyor. Hizmetler yapılırken tam anlamıyla renk körü gibi davranılıyor.” dedi.

Türk okullarının Türkiye’nin tanıtımı, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine de zemin hazırladığını kaydeden Öründü, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin dünyanın değişik yerlerinde Türkçe bilen, Türkiye’ye sempati ile bakan binlerce insanın bulunduğu ülkelerle ilişki kurmanın ayrıcalığını yaşacağını anlattı. Öründü, olimpiyatların bu çabaları görünür kıldığını, Türkiye ve dünyanın gündemine taşıdığını ifade etti. Olimpiyatların bu yılki sloganının Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım” sözü olduğunu söyleyen Öründü, fertler arasında olduğu kadar milletler arası iletişime de çok ihtiyaç duyulduğu gönümüzde bu sloganın çok güzel bir çağrı niteliği taşıdığına vurgu yaptı.

Olimpiyatlar yurt dışında Türkçeye karşı büyük bir heyecan ve ilgi uyandırdığını dile getiren Öründü, "Türkçe Olimpiyatları bir final niteliğindedir. Yarışmacılar finale gelene kadar birçok aşamadan geçmektedir. Öğrenciler, sınıf ve okul seçmelerinden sonra ülke seçmelerinden geçerek bu olimpiyatlara katılmaya hak kazanmaktadırlar. Türkiye‘deki finallere katılmaya hak kazanan öğrenciler, ülkelerini Türkçe olarak tanıtan stantlar hazırlayıp ülkesini tanıtmakta ve kültürlerin kaynaşmasına katkıda bulunmaktadırlar. Türkçe sayesinde de hem dilimizi hem de kültürümüzü öğrenmektedirler." diye konuştu.

Olimpiyatların Ankara ve İstanbul’daki final yarışmalarının yanı sıra 20’den fazla ilde de il etkinliklerinin gerçekleştirileceğini belirten Öründü, aralarında Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Güney Kore, Gürcistan, Karadağ, Kırgızistan, Mali, Romanya, Rusya, Tanzanya ve Türkmenistan’ın da bulunduğu 20 ülkeden 50 öğrenciden oluşan grubun da Trabzon’da 18 Haziran 2010 Cumartesi günü saat 20.45’te Hayri Gür Spor Salonu’nda bir gösteri yapacağını açıkladı. Tüm Trabzonluları bu coşkuya ortak olmaya çağıran Öründü, organizasyona katkı sağlayan kurum, kuruluş ve kişilere de teşekkür etti.