Muğla’Da Oylar Yükseldi, Tablo Değişmedi (Özel)

Genel seçimde Meclis‘e 6 milletvekili gönderen Muğla’da, CHP ve AK Parti oylarını yükseltmesine rağmen tablo değişmedi; CHP 3, AK Parti 2 ve MHP 1 milletvekili çıkardı. Resmi olmayan sonuçlara göre CHP‘den Tolga Çandar, Nurettin Demir ve Ömer Süha Aldan, AK Parti‘den Ali Boğa ve Yüksel Özden, MHP‘den Mehmet Erdoğan seçilen isimler oldu.

Genel seçimde Meclis‘e 6 milletvekili gönderen Muğla’da, CHP ve AK Parti oylarını yükseltmesine rağmen tablo değişmedi; CHP 3, AK Parti 2 ve MHP 1 milletvekili çıkardı. Resmi olmayan sonuçlara göre CHP‘den Tolga Çandar, Nurettin Demir ve Ömer Süha Aldan, AK Parti‘den Ali Boğa ve Yüksel Özden, MHP‘den Mehmet Erdoğan seçilen isimler oldu.

Muğla’da CHP ve AK Parti 2002 yılından bu yana girdikleri üç genel seçimde de oylarını yükseltirken MHP son seçimde büyük düşüş yaşadı. 2007 seçiminde 85 bin alan DP’nin oyu 9 bine, MHP’ninki 90 binden 84 bine düştü. MHP ve DP’nin yaklaşık 80 bin oyu, CHP ve AK Parti’ye kaydı. Muğla merkez, Bodrum, Milas, Yatağan, Ula, Datça ve Ortaca ilçelerinde CHP birinci olurken AK Parti Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz ve Dalaman’da liderliği ele geçirdi. MHP ise Fethiye ve Dalaman gibi seçmen ağırlığına hâkim olduğu yerleri AK Parti‘ye kaptırarak, bütün ilçelerde üçüncü sırada yer aldı. Muğla‘da güçlü bir örgüte sahip olan CHP, Kemal Kılıçdaroğlu‘nun genel başkanlık koltuğuna oturmasıyla büyük bir ivme kazandı. CHP‘yi, özellikle Bodrum, Milas ve Yatağan’daki DP‘lilerin desteklediği ileri sürülüyor. Sanatçı Çandar da Milaslı olan Milletvekili Fevzi Topuz’u aratmadı. CHP örgütü, her ne kadar sıralamaya tepki gösterse de partilerine sahip çıktı. İl ve ilçe teşkilatlarıyla kadın ve gençlik kollarının yanısıra milletvekili adaylarının kapı kapı dolaşarak için oy istemesini, seçmen cevapsız bırakmadı.

Muğla’da ikinci olan AK Parti ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Müsteşarı Ali Boğa, işadamı Hayati Nizamoğlu ve Dr. Yeşim Soykan Avcı’nın aday gösterilmesinin yanısıra bu yıl kurulan il seçim koordinasyon merkezinin etkili çalışmalarıyla mevcut milletvekili sayısını korudu. Bu yıl bir milletvekili çıkarması beklenen AK Parti’de özellikle Fethiyeliler, hemşehrileri 1. sıra adayı Boğa’yı bağırlarına bastı. Muğla’da gezilmedik yer bırakmayan 3. sıra adayı Nizamoğlu ve 4. sıradaki Avcı’nın da katkıları çok oldu.

MHP de merkez ilçelerden aldığı oylarla bir milletvekilliğini korudu. Oy kaybının, aday sıralamasının atama yoluyla yapılmasından kaynaklandığı öne sürülüyor. Milletvekili Metin Ergun’un aday gösterilmemesi ve 1. sırada gösterilen Mehmet Erdoğan’ın seçmen tarafından tanınmamasının büyük etkisi olduğu söyleniyor.

Muğla’da 604 bin 443 kayıtlı seçmenin 532 bin 874’ü sandık başına gitti. Katılımın yüzde 88 olduğun genel seçimde 2 bin 361 sandıktan 519 bin 517 geçerli oy çıktı. Kesin olmayan sonuçlara göre CHP 236 bin 498, AK Parti 169 bin 596, MHP 84 bin 77 oy aldı. CHP yüzde 45‘le 3, AK Parti yüzde 33’le 2, MHP yüzde 16‘yla 1 milletvekili çıkarmayı başardı. 2007 genel seçiminde CHP 154 bin 34, AK Parti 117 bin, MHP 90 bin 771 oy almıştı.

CHP Muğla İl Başkanı Murat Ülkü, "Sonuçta bu halkın tercihidir." derken MHP İl Başkanı Mehmet Korkmaz, "Muğla‘da beklediğimiz sonuç böyle değildi. Özellikle köylerden büyük oy bekliyorduk. AK Parti‘nin baskılı politikası sonucu oyların bizden kaydığını gördük. Türkiye için hayırlı olsun." ifadelerini kullandı. AK Parti İl Başkanı Nihat Öztürk ise, "Muğla merkezde ikinci parti olmamıza rağmen birçok köyde birinci durumdayız. Türkiye genelinde AK Parti birinci. Bu zaferi, Muğla‘da da oylarımızı kat kat arttırarak gösterdik." şeklinde konuştu.

Öte yandan Muğla ve ilçelerinde adli ve polis kaydı bulunan 190 kişi, oy kullanırken gözaltına alındı. Gözaltına alınanların büyük bölümünün, idari para cezalarını ödemedikleri için haklarında kısa süreli hapis cezası bulunan zanlılar olduğu öğrenildi. Bodrum ilçesinde seçim dolayısıyla yasaklanan içki satışları, yabancı turistlerin tepkisini çekti. Yasak süresince işletme sahipleriyle turistler arasında tartışmalar yaşandı. Ayrıca gün boyunca polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. 155 Polis İmdat hattına, seçim yasakları kapsamında toplanmayan bayrak ve afiş ihbarları yapıldı. Bunun üzerine ekipler tarafından, parti ve adaylara ait afiş ve bayraklar toplandı.