Konya Ovası‘ndan Ak Parti‘ye Rekor Destek

AK Parti, 2011 Milletvekili Genel Seçimleri‘nde, Konya ve çevresindeki illerde rekor oranlarda oy aldı.

AK Parti, 2011 Milletvekili Genel Seçimleri‘nde, Konya ve çevresindeki illerde rekor oranlarda oy aldı. Bölge illerinden Konya, Aksaray ve Nevşehir‘de seçmen, AK Parti‘ye yüzde 60-70 arası değişen oranlarda oy verdi. AK Parti, aynı bölgede yeralan illerden Karaman‘da yüzde 57.4, Niğde‘de ise yüzde 54.2 ile Türkiye ortalamasının çok üzerinde oy alarak Türkiye‘nin en büyük kitle partisi olduğunu tescilledi.

Kahramanmaraş, yüzde 70.2 oranıyla Türkiye‘de AK Parti‘ye en çok oy veren birinci il oldu. Kahramanmaraş‘tan sonra AK Parti‘ye en yüksek oy Konya‘da verildi. AK Parti‘ye en çok oy veren iller sıralamasında Erzurum üçüncü, Rize dördüncü sırada yeralırken, Malatya yüzde 68.4 oy oranıyla 5. sıraya oturdu.

AK Parti‘ye en yüksek oy sıralamasında ikinci sırada yeralan Orta Anadolu şehri Konya, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)‘nun yaptığı milletvekili dağılımıyla ilgili düzenleme sebebiyle bu seçimde Ankara‘ya 16 yerine 14 milletvekili gönderdi. Sandık sonuçlarına göre, Konya‘da MHP, 2 olan vekil sayısını, CHP de 1 milletvekilliğini korudu. AK Parti ise 2007 seçimlerinde 13 milletvekilliği kazandığı Konya‘da, YSK‘nın düzenlemesi sebebiyle 2 sandalye kaybetti.

AK Parti, Konya‘da seçimlere büyük bir liste değişikliği ile girdi. Listenin başına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu‘nu yerleştiren AK Parti, mevcut milletvekillerinden sadece 4‘ünü yeniden aday gösterdi. Mevcut milletvekillerinden Kerim Özkul, Ayşe Türkmenoğlu, Harun Tüfekçi ve Mustafa Kabakçı AK Parti listesinden seçilebilecek sıralarda yer aldı.

Konya‘da seçimin favorisi olarak gösterilen AK Parti, bu isimlerin yanında Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile birlikte 9 yeni ismi listeye koydu. Ahmet Davutoğlu, Kerim Özkul, İlhan Yerlikaya, Ayşe Türkmenoğlu, Cem Tuna, Hüseyin Üzülmez, Mustafa Kabakçı, Mustafa Baloğlu, Gülay Samancı, Mustafa Akış, Harun Tüfekçi AK Parti listesinden milletvekili seçildi. AK Parti adayları Abdullah Ağralı, Halil Etyemez ve Rahim Türk seçilebilmek için yeterli oyu alamadı.

CHP, Konya‘dan sadece birinci sıra adayı Atilla Kart‘ı Meclis‘e taşıyabilirken, Faruk Bal ile Mustafa Kalaycı yeni dönemde MHP milletvekili olarak Konya‘yı Meclis‘te temsil edecek.

AK PARTİ‘NİN TULUM ÇIKARDIĞI 3 İL ORTA ANADOLU‘DA

12 haziran 2011 seçimlerinden yüzde 50 oy oranıyla birinci parti olan AK Parti, resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Türkiye genelinde 12 ilde tulum çıkardı. AK Parti‘nin tulum çıkardığı 12 ilden 3‘ü Orta Anadolu Bölgesi‘nin güneyinde yeralan Aksaray, Karaman ve Nevşehir oldu. Bu üç ilde CHP ve MHP varlık gösteremezken, AK Parti halkın liste tepkisine rağmen Aksaray‘da yüzde 66.2 oy oranıyla 3 milletvekilliğinin, Nevşehir‘de yüzde 60.3 oy oranıyla 3 milletvekilliğinin, Karaman‘da da yüzde 57.4 oy oranıyla 2 milletvekilliğinin tamamını kazandı. CHP, bu üç ilde yüzde 11 ile yüzde 18, MHP ise yüzde 17 ile yüzde 18 arasında değişen oranlarda oy almalarına karşın milletvekili çıkaramadı.

AK Parti, tulum çıkarmayı umduğu diğer bölge Niğde‘de 3 milletvekilliğinden birini en yakın rakibi CHP‘ye kaptırdı. Niğde seçmeni yüzde 54.2 oyla 2 milletvekilliğini AK Parti‘ye, yüzde 21.5 oyla 1 milletvekilliğini CHP‘ye verdi.