Sığınmacıların Hatay Sınırındaki Hareketliliği Sürüyor

Suriye’deki iç çatışmalardan kaçan sığınmacıların Hatay sınırındaki hareketliliği sürüyor.

Suriye’deki iç çatışmalardan kaçan sığınmacıların Hatay sınırındaki hareketliliği sürüyor. Hatay’ın Yayladağı İlçesi’ne bağlı Güveççi Köyü sınırında çok sayıda Suriyeli çadır kurdu. Ülkelerindeki muhtemel gelişmelere göre sınırda giriş yapmayı bekliyor. Güveççi Askeri Karakolu’nda isim ve fotoğrafları çekildikten sonra Yayladağı’nda Türk Kızılay’ının eski TEKEL binası yerleşkesindeki çatır kentte konuşlandırılan Suriyeli vatandaşların endişeli bekleyişi sürüyor.

Bu arada, Dış İşleri Bakanlığı Büyükelçi Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik, Güveççi Köyü sınırında ve kamplarda incelemelerde bulundu. Burada yerli ve yabancı basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çevik, Türkiye’ye ne kadar Suriyelinin geçeceğine dair bir hesap yapmadıklarını söyledi. Suriye halkının kendi ülkesinde kalmak istediğini ifade eden Çevik, “Güvenlik veya başka bir nedenle Türkiye’ye geçmek isterlerse, gereken yardım yapılacaktır. Biz zaten çok uzun bin zaman önce bu konudaki hazırlıklarımızı tamamladık. Sadece burası değil; başbakanımız da izah etti. 9-10 km.’lik sınırımız var. Sınır boyundaki illerimizde beklenen ihtimallere göre planlamalarımızı yaptık.” dedi. Suriye’den gelebilecek sığınmacılar için rakam vermekten kaçınan Çevik, bunun bile bir mesaj taşıdığını dile getirdi. Rakam dillendirmemeye çalıştıklarını vurgulayan Halit Çevik, “Türkiye en zor zamanlarında bile yurt dışından gelen insanları en güzel şekilde misafir edebilmiştir. Şu anda yaklaşık 4 bin 300 Suriyeli ülkeye giriş yaptı. Rakamları başbakanlığa bağlı afet merkezi takip ediyor. Hepimiz bu birimin koordinasyonu altında çalışıyoruz. Tabi işin dış boyutunda biz devreye giriyoruz. Bu şekilde yürüyoruz. Epey tecrübe kazandık.” şeklinde konuştu.

İncelemelerde, Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik ile birlikte Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, Bakanlık Sözcüsü Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Ünal ve diğer ilgililerde hazır bulundu.