Alman Kadınlar, Türkiye‘yi Gezdi

Alman ve Türk kültürünü tanıtmak ve yaşatmak maksadıyla Almanya’nın Gelsenkirchen şehrinde faaliyetlerine sürdüren Harmoni e.V Kültür ve Eğitim Derneği, Türkiye’ye düzenlediği dört günlük kültür gezisi ile Türk kültürünün farklı yönlerini tanıttı.

Alman Kadınlar, Türkiye‘yi Gezdi
Alman ve Türk kültürünü tanıtmak ve yaşatmak maksadıyla Almanya’nın Gelsenkirchen şehrinde faaliyetlerine sürdüren Harmoni e.V Kültür ve Eğitim Derneği, Türkiye’ye düzenlediği dört günlük kültür gezisi ile Türk kültürünün farklı yönlerini tanıttı. Harmoni Derneği bayan kolları tarafından organize edilen geziye doktor, akademisyen, eğitimci ve farklı meslek gruplarına ait Alman ve Türk vatandaşlarından oluşan 80 kişilik bir grup katıldı.

    Türkiye gezisinin rehberliğini, derneğin eğitim danışmanlarından eğitimci Ayşegül Aşkar yaptı. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına inen grup İstanbul’un önemli tarihi ve turistik mekanlarını birlikte gezdi. İstanbul’a daha önceleri birçok kez gittiklerini ancak İstanbul ve Türkiye’nin çok farklı yönlerini bu gezi ile tanıdıklarını belirten İndira Hodzic “Türkiye’ye olan sevgimiz bu gezi ile daha çok arttı. Çok zengin bir kültüre sahip olan Türkiye’nin eğitim, kültür ve inanç yönü tanımış olduk. Geziye katılmakla çok mutlu oldum. İstanbul’un bütün tarihi mekanlarından etkilenirken, boğazda yapılan yemekli ve canlı müzik eşliğindeki tekne gezisinden büyük zevk aldım.” dedi.

    Alman ve Türklerle birlikte yapılan gezilerde iki ülkenin insanın çok hızlı bir şekilde kaynaştığını ve ön yargılardan uzak, iki kültürü görerek yaşadıklarını belirten eğitimci Ayşegül Aşkar “Almanya’da Belediye ve Alman sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa yapılan sosyal ve kültürel programların çok önemli olduğunu biliyoruz. Ancak çevremizdeki Alman arkadaşlarımıza Türk kültürünü, gelenek ve göreneklerini, sosyal ve kültürel yapısını göstermenin en hızlı ve kolay şekli, Türkiye’ye gezilere götürmek. Türkiye gezileri kısa süreli olmasına rağmen gösterdiğimiz özel okullar, basın ve medya kuruluşları, şehrin tarihi ve turistik mekanlarının yanı sıra Türk insanın yaşantı şekilleri, misafirperverliği ve samimiyeti Alman arkadaşlarımızı ciddi manada etkiliyor. Almanya’ya geri döndüğümüzde de aramızdaki samimiyet ve dostluklar daha ileri boyutlara taşınmış oluyor.” açıklamasını yaptı.

    İstanbul’da gezilen mekanlar hakkında açıklama yapan Aşkar “İstanbul’un tarihi mekanlarından Fatih Sultan Mehmet Han türbesi ve Fatih Camisi, Süleymaniye Camisi, Sultanahmet Meydanı ve camisi, Eyüp Sultan Cami ve kabristanlığı gezildi. İstanbul’da bir sabah kahvaltısında Halit Paşa Konağında bir araya geldikten sonra Panorama 1453 müzesini gezdik. Akabinde İstanbul’da yeni açılan Marmara Forum alışveriş mekanını inceledikten sonra İstanbul’un tabi güzelliğini göstermek maksadıyla boğazda üç saatlik yemekli ve canlı müzik eşliğinde tekne turu yaptık. Akabinde heyetle birlikte Çanakkale, Balıkesir Gönen ve Bursa’yı gezdikten sonra Almanya’ya geri döndük.” ifadesini kullandı.

    Harmoni derneği bayan kolları olarak Almanya’da ebru, hat, ney, dikiş-nakış, Türk yemek kursları ve Türkçe dersleri vereceklerini belirten Aşkar “Gelen yoğun talepler üzerine önümüzdeki günlerde Alman ve Türk vatandaşlarından oluşan farklı gruplarla Türkiye’ye tekrar gideceğiz.” dedi.