Yemen de ABD hava saldırısı: 11 ölü

ABD ordusuna bağlı uçaklar Yemen'in güneyinde el Kaide bahanesi ile saldırı düzenlemeye devam ediyor

Yemen de ABD hava saldırısı: 11 ölü
Yemen'de El Kaide militanlarının mevzileri olduğu iddia edilen bölgeye hava saldırısı düzenlendi, 11 kişi öldü.

Adının açıklanmasını istemeyen bir yerel yetkili, el Kaide üyesi Nadir El Çaddari'nin babası, annesi ve kız kardeşinin Caar bölgesini hedef alan saldırıda öldüğünü iddi etti.

ABD EL KAİDE BAHANESİ İLE YEMEN'İ VURUYOR

Son zamanlarda özellikle yabancı basına düşen haberlerde Yemen'in güneyin el Kaide örgütünün olduğu ve ülkede yaşanan huzursuzluklar nedeniyle güç kazanacağı yazılıyor. Washington ise bu durumu Yemen'in iç huzursuzluğunun nedenlerinden biri olarak görüyor.

Habere göre ABD ordusuna bağlı insansız uçaklar daha önceki haftalarda da Yemen'in güneyinde saldırılar düzenledi.

YEMEN'DE İSTİHBARAT EKSİKLİĞİ CAN KAYIPLARINI ARTTIRIYOR

Ülkede yaşanan ABD hava saldırıları öncesi yeterli istihbarat sağlanamaması ise Yemen'de can kayıplarını önemli ölçüde arttırıyor.

ABD'li yetkililer ise özellikle Yemen'e saldırılarda ABD'nin Suudi Arabistan ile istihbari anlamda güçlü ilişkileri bulunduğuna dikkat çekerken; ülkede yaşanan huzursuzluk ortamında sağlanan bilgilerin doğruluğu noktasında ciddi sıkıntılar ile karşılaşıldığının altını çizmekte.

Pentagon üst düzey yetkilisi tarafından dün yapılan açıklamada, Yemen'de bölgesel güçleri ile el kaide militanı olduğu iddia eidlen 'silahlı militanlar' arasındaki ayrımın zor olduğuna dikkat çekildi.

MUHALEFET EL KAİDE'DEN KAYGILI

Yemen muhalefeti ise el Kaide örgütünün ülkedeki gücünden kaygı duyduğunu farklı yollarla dillendirmekte.

Yemen muhalefetinin ABD'li yetkililer ile görüştüğü ve kendilerine ülkede var olduğu iddia edilen el Kaide örgütüne karşı operasyonlara devam etme çağrısında bulunduklarını ifade ediyor.

Yemen muhalefeti devlet başkanı Ali Abdullah Salih'in gücünü kaybetmesi durumunda el Kaide'nin önemli ölçüde güç kazanabileceğini düşünüyor.

ABD, EL KAİDE'YE KARŞI YEMEN YÖNETİMİNİ DESTEKLİYOR

Yemen hükümeti el Kaide hücrelerine karşı mücadelesini sürdürmekte ve bu konuda Amerika Birleşik Devletleri de bu ülkeye önemli ölçüde destek vermekte.

2009 yılı içinde terörle mücadele kapsamında ABD, Yemen hükümetine 70 milyon dolar yardım sağladığı ifade edilmekte. ABD'nin desteği sadece parasal düzeyde olmayıp; askeri operasyonlarda da yardımda bulunuyor.

EL KAİDE'NİN YEMEN'DEKİ VARLIĞI

Uzmanlar, el Kaide'nin Yemen'deki varlığı yeni bir olgu olmadığını dile getirirken; Yemen'in coğrafi konumu itibariyle Afrika kıtası ve Arap Yarımadası arasında transit ülke konumunda olması itibariyle el Kaide'nin 1990'larda Sudan'dan Pakistan'a kadar güçlü bir şebeke geliştirdiğini; Yemen'in transit konumundan ve içerideki istikrarsızlıktan istifade ederek ülkede hücrelerini koruduğunu ve 2000 yılında Aden limanında demirli USS Cole adlı Amerikan savaş gemisini vurmak gibi önemli bir eylem gerçekleştirdiğini dile getiriyor.

ABD'NİN EL KAİDE KORKUSU

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, ''Yemen'deki kaosun El Kaide'ye daha tehlikeli hale getireceği'' uyarısında, el Kaide örgütünün iki numaralı ismi Eyman El Zevahiri de, Yemenlilere ''şeriat uygulayacak bir rejim kurmak için ayaklanmaya devam'' çağrısında bulunmuştu.(dünyabülteni)