Sakarya Üniversitesi Gıda Günleri Sona Erdi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "Gıda Günleri", SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi‘nde gerçekleştirildi.

Programın ilk gününe konuşmacı olarak Sek Süt firmasından Ziraat Mühendisi Kadir Öksüzoğlu, Aytaç Su firmasından Gıda Mühendisi Pınar Akyüz ve Filiz Söylemez, Namet firmasından Gıda Mühendisi Ayça Tekin, ATB Laboratuarı‘ndan Gıda Mühendisi Hediye Özmen katıldı. Etkinliğin ikinci gününe ise Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, Cheese House firmasından Gıda Mühendisi Onur Çırak, Piyale firmasından Gıda Mühendisi Eyüp Kobaş ve Serkan Akgül konuşmacı olarak

katıldı. Programın son gününe ise Reis Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, ÇKLT firmasından Gıda Mühendisi Seçil Saylan, Pınar Süt Gıda Mühendisi Anıl Kaya konuşmacı olarak katıldı.

Sek Süt‘te görevli Ziraat Mühendisi Kadir Öksüzoğlu, konuşmasında Türkiye‘deki ve dünyadaki mevcut inek sütünün durumundan bahsetti. Dünyadaki süt ihtiyacının yüzde 84‘ünün inek sütünden karşılandığını belirten Öksüzoğlu, "2010 yılında dünyada 710 milyon ton süt üretildi" dedi.

Türkiye‘nin süt üretimi konusunda dünyada 9. sırada olduğunu ifade eden Öksüzoğlu, Türkiye‘de her yıl yaklaşık olarak 12,5 milyon süt üretimi olduğunu söyledi. Sütün Türkiye‘de çocukların içeceği olarak anılmasından yakınan Öksüzoğlu, "Süt içen büyükler ile dalga geçiliyor" diye konuştu.

Türkiye‘de kişi başına yılda 24 litre içme sütü tüketildiğini kaydeden Öksüzoğlu, bu oranın Avrupa ülkelerinin çok çok altında olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Artık ise, "AB ve Türkiye gıda güvenliği uygulamaları" konusunda sunum yaptı. Risk analizi, hijyen, gıda mevzuatı ve denetim yetkisi hakkında açıklamalarda bulunan Artık, Ulusal Gıda Referans Laboratuarı‘nın kurulması gerektiğini ifade etti.

Çikolata ve çikolata yapımı hakkında açıklamalarda bulunan Gıda Mühendisi Seçil Saylan da, "3-4 sene öncesine kadar gerçek çikolata yerine kokolin yemişiz" dedi. Kokolinin kakao tozu, margarin ve peynir altı suyu ile yapılan sahte bir çikolata olduğunu belirten Saylan, artık gerçek yapılan çikolatalar olduğunu, çikolata hammaddesi olan kakaoyu bulmanın kolaylaştığını dile getirdi.

"Obeziteye Karşı Sağlıklı Beslenme" kampanyasını başlatan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis de, öğrencilerle tecrübelerini paylaştı. Stajın ve staj yerinin önemine vurgu yapan Reis, "Artık okunulan okul önemli değil. İşe alım sürecinde yabancı dilden ziyade halkla ilişkiler bilgisinin olup olmadığına bakılıyor" dedi. Mehmet Reis, "Tarladan Çatala" üretim sürecinin her aşamasının önemli olduğunu ve her aşamanın denetlenmesi gerektiğini belirtti. Reis, Türkiye‘de tarım arazilerinin geniş

olduğunu fakat tarıma verilen önemin azalmasından dolayı ürün sıkıntısı yaşandığını söyledi. "Yörük at yemini kendi artırır" diyen Reis, Türkiye‘nin her konuda yatırım yapılabilecek bir ülke olduğunu sözlerine ekledi.

Etkinliğin ardından konuşmacılara çiçek ve plaket takdim edildi.

Kaynak: İHA