Oib Başkanı Sabuncu: 2023 Hedefine Ulaşmak İçin Hızımızı Artırdık

Nisan ayında yüzde 27 artışla 1 milyar 792 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Bursa Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 2023 hedefi olan 75 milyar dolar ihracatı daha önce yakalamak istiyor.

Nisan ayında yüzde 27 artışla 1 milyar 792 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Bursa Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 2023 hedefi olan 75 milyar dolar ihracatı daha önce yakalamak istiyor.

OİB Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisini daha ileri taşıyıp, 2023 hedefi olan 75 milyar dolar ihracatı yakalayabilmek için hızlarını artırdıklarını belirtti. Orhan Sabuncu, "Bunun için sık sık düzenlediğimiz alım heyetleri ile tüm organizasyonları fırsata çeviriyoruz." dedi.

OİB olarak, yıla hızlı girdiklerini aktaran Sabuncu, 2011‘de uluslararası toplam 5 organizasyon ile 330‘u aşkın yerli ve yabancı firmayı biraraya getirerek, yeni işbirliği ve ihracat fırsatları yakaladıklarını söyledi. Nisan ayında yüzde 27 artışla 1 milyar 792 milyon dolar ihracat gerçekleştiren OİB, bunun arkasında alım heyetlerinin olumlu etkisinin yanı sıra, AB ticari araç pazarının canlanması ve euro kurunun 2010‘a göre yüksek seyretmesinin önemine dikkat çekiyor. Türkiye‘nin lider sektörü otomotiv endüstrisi, üretim ve ihracat hedeflerini artırabilmek için yeni pazar arayışlarına hız verdi. Bu yıl 2 yurt dışı fuar ve 3 alım heyeti organizasyonu düzenleyen OİB, dünyada gidilmedik ülke, çalınmadık kapı bırakmıyor.

Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle 2023‘te sektör olarak 75 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabilmek için çalıştıklarını aktaran OİB Başkanı Sabuncu, "Bu yıl içinde şu ana kadar katıldığımız fuar ve alım heyetleri ile yerli ve yabancı yüzlerce firmayı biraraya getirdik. Türkiye için hedefimiz büyük. Bu büyük hedefe 2023 yılından önce ulaşabilmek için vites büyütüp hızımızı artırdık." dedi.

OİB, geçen yıllara göre 2011‘de alım heyetleri organizasyonlarını artırarak, tüm fuarları fırsata çevirmeye çalışıyor. Otomotiv ihracatı, bu yılın Ocak ayında yüzde 7, Şubat‘ta 13, Mart‘ta 15, Nisan ayında ise yüzde 27 artış sağladı. Ocak-Nisan dönemi dikkate alındığında ise otomotiv endüstrisinde yaşanan yüzde 16 artışla ihracatın 6.9 milyar dolar seviyesine yükselmesi dikkat çekiyor.

"EN FAZLA İHRACAT OTOMOTİV DEVİ ALMANYA‘YA"

Nisan ayında en fazla ihracatı 587 milyon dolar ile otomotiv yan sanayi ürün grubu gerçekleştirirken, bunu, sırasıyla 581 milyon dolar ile binek otomobiller, 371 milyon dolar ile eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve 72 milyon dolar ile otobüs-midibüs-minibüs ürün grupları izliyor. Geçen ay en fazla ihracat, dünya otomotiv merkezi Almanya‘ya yüzde 81 artışla 261 milyon dolar olarak gerçekleşirken, bunu sırasıyla yüzde 30 artış ve 208 milyon dolar ile İtalya, yüzde 72 artış ve 132 milyon dolarla Birleşik Krallık takip ediyor.

Yılın ilk organizasyonunda Güney Afrikalı firmaların kapısını çalan OİB, Mart ayında burada düzenlenen Automechanika South Africa fuarında milli katılımla yer aldı. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve İGEME desteğiyle bu fuara 26 firma ile katılan OİB, Güney Afrikalı birçok firma ile ikili alım heyetleri toplantıları düzenleyerek yeni ihracat fırsatları aradı.

"BREZİLYA ÜRETİM İÇİN CAZİP"

OİB, ikinci yurt dışı alım heyetini ise Nisan ayında Brezilya‘ya gerçekleştirdi. Yılda 3 milyon adedi aşan araç üretimiyle dikkat çeken Brezilya‘da halen Türkiye‘de üretim yapan ana sanayinin neredeyse tamamının bu ülkede de yer alması Brezilya‘yı cazip kılıyor.

OİB tarafından, 2011 yılında Türkiye‘deki ilk alım heyeti ise ‘Automechanika İstanbul 2011‘ fuarı çerçevesinde gerçekleştirildi. Aralarında Yunanistan, İsrail, Ukrayna, Sırbistan, Brezilya, Kanada gibi 15 ülkeden gelen 58 yan sanayi firmasıyla 92 Türk firmasının ikili görüşmeler yapmasını sağlayan OİB; ithalat, ihracat ve birlikte üretim için ön görüşmeler yapılmasına öncülük etti.

İstanbul‘da düzenlenen bir diğer alım heyetinde, Rus ve Tatar otomotiv endüstrisi temsilcileri Bursa, Kocaeli, İzmir‘de ana ve yan sanayi tesislerini gezdi. 33‘ü yabancı 69‘u yerli firma olan bu görüşmelerde, önümüzdeki üç yıl içinde en az 10 yerli yan sanayi firmasının Rusya‘da yatırım yapması öngörüldü. Globalleşmenin ön koşullarından biri olan yurt dışı yatırım veya işbirlikleri için önemli adım atan OİB, Türk otomotiv endüstrisine de Rusya‘nın kapısını açtı.

DTM koordinasyonuyla, OİB‘in bu yıl organize ettiği son alım heyeti ise ARÜSDER (Araç ve Araçüstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği) fuarı kapsamında gerçekleşti. CNR Expo Center‘de düzenlenen fuarıyla eş zamanlı gerçekleşen alım heyetine bu kez Almanya, Polonya, Suudi Arabistan ve Tunus‘tan 16 kişilik heyet katılarak 40 Türk firması ile bir araya geldi.

"HIZIMIZI ARTIRIYORUZ"

OİB Başkanı Orhan Sabuncu, alım heyetlerinin uzun vadeli faaliyetler olduğunun altını çizerek, "Belki ilk etapta firmalar işbirliğine girmiyor olabilir, ancak ileride atılabilecek temeller için ilk adım oluyor. Yabancı firma gerektiğinde Türkiye‘den hangi kurumu arayacağını biliyor. Alım heyetler bizlere ihracat artışı, vizyonu, yabancı firmaların beklentilerini öngörmemizi sağlıyor ve kendimize ona göre yön verebiliyoruz." dedi.

Sabuncu, özelikle mekanik, aydınlatma, fren, traktör yedek parçaları, buji, debriyaj balatası gibi Türk firmalarının üretim kalitesinin dünyada kabul gördüğünü aktararak, "Birçok firmanın alım heyetleri vasıtasıyla el sıkıştığını biliyoruz. Biz bir spor araba gibi yolumuzda hızlanarak, vites büyüterek devam etmek istiyoruz." şeklinde konuştu.