Fao’Dan Kesme Çiçek Sektörüne 200 Kalifiye Eleman

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün desteğiyle kesme çiçek sektörüne 200 kalifiye eleman kazandırılacak.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün desteğiyle kesme çiçek sektörüne 200 kalifiye eleman kazandırılacak. FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Akın, kesme çiçek sektörüne kalifiye eleman kazındırmak için haziran ayında başlatacak eğitim programa 200 kişinin katılacağını bildirdi. İş-Kur ile birlikte yürütecekleri projenin tarımsal istihdama büyük katkı sağlayacağını belirten Akın, kesme çiçek sektöründe formen olarak yetiştirilecek elemanların sektörün gelişmesine ciddi katkı sağlayacağını kaydetti. Akın, “Eğitim programı daha çok gençler, kadınlar ve göçmenlere yönelik olacak. 200 bin dolar bütçeli proje çerçevesinde eğitim alacak kişilere günlük 15 TL cep harçlığı verilecek. Sağlık sigortası yapılarak meslek hastalığı ve iş kazası giderleri de karşılanacak.” dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bütçesi ile haziran ayında başlatılacak kesme çiçek eğitim programı istişare toplantısı Antalya’da yapıldı.

    Toplantıya FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Akın, Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, İş-Kur Antalya İl Müdürü Faruk Tamer Özükan, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Süs Bitkileri İhracatçıları Derneği Başkanı Salih Durmazkan ile sektör temsilcileri katıldı.

    Toplantıda konuşan Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, kentte 4 bin 100 dekar alanda kesme çiçek üretildiğini kaydetti. Sektörün kalifiye eleman konusunda ciddi sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Erçin, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’nün Ar-Ge projeleri için ayrılan 300 bin TL’lik hibe desteğinin mutlaka kullanılmasını istedi.

ATB Başkanı Ali Çandır ise kesme çiçek eğitiminin en az 6 ay yapılması gerektiğini vurgularken, FAO’nun planladığı 3 aylık eğitimin yetersiz olacağını savundu. Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu da kesme çiçek sektöründe çalışabilecek çok sayıda işçi bulunduğunu ancak FAO’nun eğitiminde amacın kalifiye eleman yetiştirmeye yönelik olmasını istedi.

Toplantıda, sektör temsilcilerinin de görüşü alınarak eğitim programının süresi 6 ay olarak belirlendi. Eğitimin de ATB’nin Altınova’da bulunan Tarımsal Uygulamalı Mesleki Eğitim Merkezi (TUMEM)’nde düzenlenmesi kararlaştırıldı. Programın 3’te biri teorik, 3’te 2’si pratik olarak gerçekleştirilecek. Kurs, haziran ayında 25 kişinin katılımıyla başlayacak. Toplamda eğitim alacak kişi sayısı 200 kişiye çıkarılacak.