Mısır‘da El Fetih İle Hamas Arasında Tarihi Anlaşma

Filistinli Hamas ve El Fetih grupları arasında geçtiğimiz hafta varılan mutabakatın ardından bugün taraflar arasında resmi imzalar atıldı.

Tarihi anlaşma töreninde Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ve Hamas lideri Halid Meşal‘in yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve AB Dış Politika ve Güvenlik Özel Temsilcisi Catherine Ashton da hazır bulundu. Türkiye‘yi temsilen ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu törende yer aldı.

Filistin iktidarında iki ayrı kanat haline gelen El Fetih ve Hamas, 2007 seçimlerinin ardından yaşanan kanlı çatışmalardan bu yana 4 yıldır tamamen ayrı hükümetlerle idare ediliyordu. Abbas imza töreninde yaptığı açıklamada, Filistin‘in "milli çıkarlarını yaralayan" bölünmüşlüğü geride bıraktıklarını belirterek, "O kara sayfayı bir daha açılmamak üzere kapattığımızı ilan ediyorum" diye konuştu. Abbas ayrıca, çok yakında Gazze Şeridi‘ni ziyaret edeceğini de açıkladı.

Konuşmasında İsrail‘e de seslenen Abbas, "İsrail, barış ile yerleşim birimleri arasında bir tercih yapmalıdır. İsrail, Hamas ile El Fetih arasındaki bölünmüşlüğü, barış sürecine yönelik sorumluluklarını yerine getirmemekte bir mazeret olarak kullandı" dedi.

Hamas lideri Halid Meşal ise, tek davalarının İsrail‘le mücadele olduğunu ifade etti. Meşal, uzlaşma için her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Anlaşmaya göre, kurulacak geçici hükümet tümüyle teknotratlardan oluşacak. Hükümette Filistin Kurtuluş Örgütü ve Hamas‘tan herhangi bir üye bulunmayacak. Geçici hükümet, 1 yıl içinde yapılacak parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerine hazırlık yapacak. Geçici hükümetin bir diğer görevi de Gazze‘nin yeniden imarına ilişkin faaliyetleri yürütmek olacak.

Bu arada İsrail, El Fetih ve Hamas birleşmesine tepki gösterdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Abbas‘a, ‘Hamas‘la anlaşmayı feshedip, İsrail‘le barış yolunu seçmesi‘ çağrısında bulundu. İsrail Başbakanlık Basın Sözcülüğü‘nden verilen bilgiye göre Netanyahu, öğleden sonra Ortadoğu Dörtlüsü‘nün Özel Temsilcisi Tony Blair ile görüşmesinde, "Abbas‘ı Hamas‘la anlaşmayı feshedip, İsrail‘le barış yolunu seçmeye çağırıyorum" dedi.

İsrail Başbakanı, Filistin Yönetimi ile Hamas arasındaki anlaşmayı barış sürecine ‘ağır bir darbe‘ olarak nitelendirerek, "Yarısı İsrail‘in yıkılması çağrısında bulunan ve hatta katillerin başı Usame Bin Ladin‘i öven bir hükümetle barış yapmak nasıl mümkün olabilir" diye sordu.

Bu arada uzlaşmanın resmen imzalanmasının ardından Gazze‘de halk, anlaşmayı kutlamak için sokaklara döküldü. Filistin, Hamas ve El Fetih bayrakları taşıyan binlerce Gazeli, birlik ve beraberlik sloganları attı.

Kaynak: İHA