Babacan: İstanbul’Un Finans Merkezi Olması Adına Yasama Paketi Hazırlayacağız

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul’un finans merkezi olması konusunda seçimlerin ardından parlamentoya yasama paketi getireceklerini ifade etti. Babacan, bu paketin içinde ayrı ayrı kanunlar ve adımların yer alacağını duyurdu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul’un finans merkezi olması konusunda seçimlerin ardından parlamentoya yasama paketi getireceklerini ifade etti. Babacan, bu paketin içinde ayrı ayrı kanunlar ve adımların yer alacağını duyurdu.

Türkiye Bankalar Birliği 54’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Genel kurula, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da katıldı.

Toplantıda söz alan Ali Babacan, Avrupa’da karmaşa devam ederken, Türkiye’ye temkinli olmayı önerdi. Hem kamu kesimi için hem de finans kurumları için hata marjının ufak olduğu bir döneme girdiğini dile getiren Babacan, şunları kaydetti:

“Hatalara şu anda hoşgörü ile bakacak, onları absorbe edecek bir konjonktür yok. Çok çok dikkatli gitmemiz gerekiyor, her adımımızı iyice hesaplayıp, kitaplayıp itina ile adım atmamız gerekiyor. Burada kamunun mutlaka uygun, ihtiyatlı siyaset izlemesi, her türlü olumsuz senaryoyu dikkate alan bir çerçeve koyması, bankaların da mutlaka genel makro ekonomik dengeleri gözeten ve sistemin tamamını göz önünde bulunduran bir çizgi izlemesi şart.”

Avrupa ve Amerika’da Türkiye’nin finans yapısının övgüyle anıldığını aktaran Babacan, ‘‘Bunda bir yandan bizim iktidar olarak yaptığımız kanun ve yönetmelikler ile tavizsiz denetleme çerçevesi önemli rol oynuyor. Kuşku yok bankaların genel müdürlerinin basiretli duruşu da önemli. Bu dayanak noktasını sadece ve sadece güçlendirmemiz gerekiyor. Katiyyen bir zaafiyete, zayıflığa izin vermemeliyiz.” dedi.

Kamu maliyesinin de iyi bir görünümü olduğunu anlatan Başbakan Yardımcısı, 2010’da 3,6 olan bütçe açığının bu senenin sonunda 3’ün altına ineceğini öngördüklerini bildirdi. Ali Babacan, iktidarın finans alanında önemli reformlar yaptığını vurgularken, şöyle devam etti:

‘‘Kimi ülkelerde finans sektörü milli gelirlerinin yüzde 300‘üne, 400‘üne, 500‘üne denk geliyor. Bu ülkelerde bir sorun çıktığında devletin kefil olmasının bir anlamı yok. Toplam ekonomik büyüklüğünün 3-5 katı büyüklüğü olan bankacılık sektörü sarsıldığında o ülkenin devleti kefil olduğunu beyan etse de bir anlam taşımadığı muhakkak. Bunlara hep dikkat etmemiz ve emin adımlarla geleceğe yürümemiz gerekiyor.”

Bakan Babacan, iktidarın en önemli gündem maddelerinden birinin, İstanbul‘un uluslararası finans merkezi yapılması olduğunu açıkladı ve ‘‘Bununla ilgili seçim sonrası ve parlamento açıldıktan sonra uygulanacak bir yasama paketi hazırlığı içerisindeyiz. İstanbul Finans Merkezi adını vereceğimiz bu yasama paketinin içerisinde ayrı ayrı kanunlarda adımlar olacak. Bir reform adımını toplu bir şekilde TBMM’ye sunup ve toplu bir şekilde orada tartışılıp, topluca kanunlaşması gibi bir niyetimiz var. Çünkü kanunlar parça parça parlamentoda görüşüldüğünde konsantrasyon bozulabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Bir diğer önemli reform alanının yatırım ortamının iyileştirilmesi olacağını belirten Babacan, Türkiye‘nin doğrudan sermaye girişlerine imkân tanımaya devam etmesi gerektiğini ifade etti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ‘‘Bunun için de mutlaka yatımcılarla daha dost, yatırımcılara daha kucak açan, onların işlerini kolaylaştıran bir düzenleme çerçevesi gerekiyor. İktidardan yerel yönetimlere kadar her alanda iyileştirmeye ihtiyaç olan konu.‘‘ dedi. Bir başka reform alanının da istihdam olduğunu savunan Babacan, 2023‘te işsizliği yüzde 5‘e indirebilmek için sadece süratli büyümenin yetmeyeceğinin ve işgücü piyasasıyla ilgili yapısal reformlara ağırlık vermek gerektiğinin altını çizdi.





BANKALARA UYARI: MÜŞTERİLER İLE BAĞLARINIZI UZUN VADELİ DEĞERLENDİRİN

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankalara “Adım atarken, karar verirken müşterilerinizin taleplerini göz önünde bulundurun, onlarla bağlarınızı uzun vadeli değerlendirin.” tavsiyesinde bulundu. Bu ay, bu sene müşteriden iyi gelir elde edeyim, ondan sonra ne olursa olsun anlayışının da yerinde olmadığına işaret etti.

BDDK’nın vatandaşları banka ücretlerini web sayfasında yayınlayacağına dikkat çeken Babacan, ‘‘Uygulama vatandaşın karşılaştırmasını, kendine uygun bankayı tercih etmesine imkan tanıyor. Kimi müşteriler şöyle ya da böyle bankaya bağlanmış oluyor. Onlara karşı ölçülü, makul hareket etmek gerekiyor. Nasıl olsa bana mahkûm, dolayısıyla şu ücreti alayım, bu ücreti alayım anlayışı uzun vadede imajı zedeliyor. Makul gitmekte fayda var. “ yorumunu yaptı.





“YUNANİSTAN‘IN İFLASINA İZİN VERİLMEMELİ”



Babacan, ‘‘Yunanistan‘ın iflasına izin verilmemesini isterken; Avrupa Birliği’ne üye bir ülkenin borcunu ödeyemeyecek duruma gelmesinin sonuçlarının çok vahim olabileceğine dikkat çekti.