Tütev Samsun Şubesi, Ab Projesiyle 28 Kişiyi Meslek Sahibi Yaptı

Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı(TÜTEV) Samsun Şubesi Kayıtlı İstihdamın Teşviki İçin Mesleki Eğitim ve Farkındalık Yaratma Projesi kapsamında verdiği Cad/Cam eğitimi ve Cnc Operatörlüğü Kursunu tamamlayan 28 kursiyerine düzenlenen törenle sertifikalarını verdi.

Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı(TÜTEV) Samsun Şubesi Kayıtlı İstihdamın Teşviki İçin Mesleki Eğitim ve Farkındalık Yaratma Projesi kapsamında verdiği Cad/Cam eğitimi ve Cnc Operatörlüğü Kursunu tamamlayan 28 kursiyerine düzenlenen törenle sertifikalarını verdi.

Cad/Cam Eğitimi ve Cnc Operatörlüğü Kursu’nda 7 ayda 416 saat bilgisayar sayımlı idare makinalarının kullanımı konusunda teorik ve pratik eğitimi alan 2’si bayan 28 kursiyer, kursu başarıyla tamamlanmasının ardından meslek sahibi oldu. Kursiyerlerin sertifikaları, Samsun Devlet Opera ve Balesi Atatürk Kültür Merkezi‘nde düzenlenen törenle takdim edildi. Törende konuşma yapan TÜTEV Samsun Şube Başkanı Dursun Aksoy, Avrupa Birliği’nce kabul edilen Kayıtlı İstihdamın Teşviki İçin Mesleki Eğitim ve Farkındalık Yaratma Projesi kapsamında 28 kursiyere, mekanik işlemeyi gerektiren bir çalışmayı bilgisayardan gelen komutlara göre otomatik olarak yapan makine operatörü olarak yetiştirerek meslek sahibi yapmanın mutluluğu içerisinde olduğunu söyledi.

Başkan Aksoy, "Cad/Cam eğitimi ve Cnc Operatörlüğü Kursunu başarıyla tamamlayan 28 kursiyer kardeşimiz, gördükleri 7 aylık eğitim sonucunda gelecekte çok daha fazla ihtiyaç duyulacak olan meslek bilgisayar sayımlı idare makinalarının kullanımı operatörü olmuştur. Kursiyerlerimizin 18’i sigortalı olarak işe başlamıştır. Diğer kursiyerlerimizin iş sahibi olması için görüşmelerimizi sürdürüyoruz." dedi.

Son yıllarda oldukça ilgi duyulan Avrupa Birliği (AB) hibe projeleri konusunda çalışmalarına devam ettiklerini belirten Aksoy, "Her yıl açılan hibe programlarına proje hazırlayıp sunmaktayız. Gençlerimizi, günümüzde ve gelecekte ihtiyaç duyulan meslek branşlarına göre meslek sahibi yapıp, istihdamlarını sağlamalıyız." diye konuştu.

Vali Hüseyin Aksoy ise, ‘‘Kayıt dışı istihdam, Türkiye‘nin gündeminde yer alan ve henüz arzu ettiğimiz rakamlara ulaşamadığımız bir konu. Bu konuda önemli çalışmaların gerçekleştirildiğini biliyoruz. Kayıt dışı istihdamın sonuçları, sorunları gerek çalışan üzerinde, gerek işveren üzerinde gerekse sosyal güvenlik kurumu üzerindeki etkileri nelerdir, bu konuların çok iyi anlaşılması, tartışılması ve üzerinde durulması gerekiyor” dedi.

Vali Aksoy, “Özellikle kayıt dışı istihdamı kabul eden çalışan açısından baktığımızda, sosyal güvencesi olmadan çalıştığı için başına herhangi bir iş kazası geldiğinde çok ciddi şekilde bunun telafisinde sorunlarla karşılaşıyor. Çalıştığını belgelemediği için emekliliği de dahil olmak üzere bir çok konuda yaşamının sonraki süreçlerinde sorunlarla karşılaşıyor. İşveren açısından da baktığımızda bir kişi çalıştırdığı bir personelinin geçirmiş olduğu bir kaza sonucu yaşamını yitirmesi, bazı organlarını kaybetmesi o iş yerine sorumluluklar yüklüyor. Bu eğitim çalışmaları bu boyutuyla oldukça önemli.‘‘ açıklamasında bulundu.

Konuşmalarının ardından kursiyerlerin belgelerini Vali Hüseyin Aksoy, Millieğitim Müdürü Hülya Ertürk Koç, Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Saffet Çalışkan VE İş-Kur Müdürü Tahsin Bayar ile Karadeniz Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu verdi.