İngiliz Basını: Arap İsyanları Ladin‘i Zaten Öldürmüştü

İngiliz gazetelerinin hemen hepsi Usame bin Ladin’in öldürülmesini manşetine taşıdı.

İngiliz gazetelerinin hemen hepsi Usame bin Ladin’in öldürülmesini manşetine taşıdı.

Independent Ladin‘le mülakat yapan az sayıdaki gazeteciden biri olan Robert Fisk imzalı haberinde, El Kaide liderinin Pakistan istihbarat ve ordusunun ihanetine uğramış olabileceği savunuyor. “Arap dünyasındaki halk ayaklanmaları Usame bin Ladin’i siyasi olarak zaten öldürmüştü” denilen haberde, “İnfaz etmek yerine sağ olarak ele geçirilip yargılansaydı adalet yerini daha iyi bulmuş olmayacak mıydı?” sorusu yöneltiliyor.

Guardian ise yine bin Ladin ile mülakat yapmış ve aynı zamanda El Kuds el Arabi gazetesi genel yayın yönetmeni olan Abdülbari Atwan’ın makalesine yer veriyor. ‘‘Bin Ladin sonrası El Kaide‘nin daha radikal bir örgüt olabileceğine dikkat çeken Atwan, örgütün “simgeleşen şehidin” sancağı altında daha bütünleşmiş bir yapıya bürünme tehlikesine dikkat çekiyor. Örgüt liderliğini üstlenmesi beklenen Zevahiri‘nin bin Ladin‘den daha tehlikeli biri olduğu uyarısında bulunuyor. Atwan ayrıca, Ladin’in ölümünün El Kaide’yi derinden etkilemeyeceğini savunarak örgütün böyle bir ihtimale çoktan beri hazır olduğuna ve yapılanmasını buna göre kurduğuna değiniyor.

Financial Times gazetesi de Arap dünyasındaki isyanların Usama bin Ladin’in prestijini sarmış olduğuna ve bin Ladin’in bu isyanlar sırasında ortalıkta görünmediğine dikkat çekiyor. Haberde ayrıca, Arap halkının çözümü terör yoluyla değil de barışçı yollarla aramaya başladığını ve bu durumun El Kaide örgütünü daha da ihtibarsızlaştığına yer veriliyor.

GAZETE MANŞETLERİ

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinin bugünkü manşetleri şöyle:

Times: Adalet yerini buldu.

Independent: Bir adamın savaşı.

Guardian: ABD aradığı kişiyi buldu. Fakat bin Ladin bu kadar uzun süre nasıl saklanabildi?

Financial Times: Bin Ladin’in öldürülesi ABD’de coşkuyla karşılandı.