Başbakan Yardımcısı Çiçek: Aynı İşbirliği Pkk Terörüyle Mücadelede De Olmalı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Amerika tarafından Usame Bin Ladin‘in öldürülmesine ilişkin işbirliğinin, terör örgütü PKK ile mücadelede de olması gerektiğini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Amerika tarafından Usame Bin Ladin‘in öldürülmesine ilişkin işbirliğinin, terör örgütü PKK ile mücadelede de olması gerektiğini söyledi.

Ankara Hali‘ni ziyaret öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Çiçek, Türkiye‘nin terörden çok zarar gördüğünü belirterek yaklaşık 5 bin kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. "Terörle mücadelede başarı bizi memnun ettiği kadar, terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin olmaması da bizi o kadar üzmektedir." diyen Çiçek, tecrübelerden terörle mücadelede, uluslararası, samimi, kararlı bir düzen içerisinde işleyen işbirliğinin olmadığını vurguladı. Teröre hangi ülke muhatap olduysa ona göre farklı muameleler yapıldığını dile getiren Çiçek, farklı işlemlerin ortaya konulup tavırlar sergilendiğini ifade etti.

El Kaide‘nin bir terör örgütü olduğunun altını çizen Çiçek, şöyle devam etti: "Türkiye bu konuda üzerine düşeni yaptı. Türkiye elde ettiği bilgileri ilgili ülkelerle paylaştı. Ancak aynı işbirliğini, aynı anlayışı PKK terörüyle işbirliği söz konusu olduğunda veya diğer terör örgütleriyle mücadele söz konusu olduğunda, Türkiye bugüne kadar mücadelesini tek başına yapmıştır. Bu da bizim başka üzüntü kaynağımızdır. Maalesef suçluların iadesi doğru düzgün çalışmıyor. ‘Ya yargıla ya iade et‘ temel kuralı çalışmıyor. Suçluların Türkiye‘ye iadesi söz konusu olduğunda yargı bağımsızlığının arkasına saklanarak, Türkiye‘de kan dökmüş, kin kusan bir kısım insanlara hemen apar topar mülteci muamelesi verilmek suretiyle, sığınmacı muamelesi yapılmak suretiyle bunlar himaye ediliyor."

PKK KONUSUNDA BİR VİCDAN MUHASEBESİ YAPILMALI

Amerika‘nın terör örgütü PKK‘nın en üst düzey 5 yöneticisini ‘uyuşturucu kaçakçılığı yaparak elde ettikleri parayla terör örgütünü finanse eden insanlar‘ olarak dünyaya ilan ettiğini hatırlatan Çiçek, bu kişilerin bir kısmının Irak‘ın kuzeyinde olduklarını söyledi.

Irak‘ın kuzeyinin kontrolünün büyük kısmının ABD‘nin sorumluluğunda olduğuna dikkat çeken Çiçek, bu kişilerin bir kısmının da Avrupa‘da olduğunu belirtti. "Avrupa ile yaptığımız sayısız görüşmelerde dişe dokunur bir gelişme elde edilemedi." diyen Çiçek, meseleye çok yönlü bakmak gerektiğini ifade etti. Çiçek, "Bir taraftan elde edilen başarı bizi memnun ediyor ama aynı işbirliğinin PKK konusunda yapılmamış olması noktasında, şimdi bu terör örgütünün başının öldürülmesinden memnuniyet duyan bir takım dış çevrelerin PKK konusunda da bir vicdan muhasebesi yapması gerektiğini ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu. Bin Ladin‘in cesedinin okyanusa atılmasına ilişkin ise Çiçek, bunun işin bir başka boyutu olduğunu ve başka bir alanda tartışılabileceğini kaydetti.

"BİZ TEDBİRLERİMİZİ ALDIK"

El Kaide‘nin yeni saldırılar yapabileceğinin hatırlatılması üzerine Çiçek, "Biz olayları soğukkanlılıkla değerlendiriyoruz ve bundan sonra da böyle yapacağız. Hiçbir şey olmamış gibi soğukkanlı ama her an her şey olacakmış gibi de tedbirlerimizi yeni baştan gözden geçiririz. Maalesef dünyada terör örgütlerinin yeşermesi, oluşması veya eylem koymasına da müsait berbat bir ortam var. Bu ortam yeni teröristleri çıkarabilir. Bunların hepsinin değerlendirilmesini bizim ilgili birimlerimiz yapar, biz de yaparız. Zaten baştan beri bu konuyla ilgili değerlendirmeleri yapıyoruz. Hükümet içinde yapıyoruz. Devletin ilgili kurumları arasında bunlar yapılıyor. İki ayda bir yaptığımız MGK toplantılarında bunları değerlendiriyoruz. Dolayısıyla bu son gelişmeye özel olarak başka bir bakış getirmeye gerek yok. Biz zaten tedbirlerimizi aldık almaya da devam ediyoruz." dedi.