Bakan Eker: Kürt Sorununu Kan Dökerek Çözemezsiniz

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Kürt sorununun kan dökülerek çözülemeyeceğini söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Kürt sorununun kan dökülerek çözülemeyeceğini söyledi. Eker, "Bizim yöntemimiz ‘barış ve sevgi‘ yöntemi. Biz bu sorunları barış içerisinde çözeceğiz. Kan dökerek, daha çok gözyaşı akıtarak değil. Bizim başkaları ile farkımız bu. Birileri der ki ‘çok kan dökeceğiz, bu işi yapacağız.‘ Hayır çok kan dökerek bu işi yapamazsın. Barışı birlikte inşa edeceğiz. Bunun da yolu birbirimize tahammül etmekten geçer. Bizim umuda da sevgiye de ihtiyacımız var." dedi.

Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi kapsamında, Çınar ve Bismil ilçelerinde yapımı tamamlanan tesislerin açılışı yapıldı. Açılışlara Bakan Eker’in yanı sıra Milletvekili Kutbettin Arzu, Vali Mustafa Toprak, eski milletvekilleri İrfan Rıza Yazıcıoğlu, Cavit Torun ile bazı daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Yeni anayasayı seçimden sonra, halkın desteği, duası ve sevgisi ile hazırlayacaklarını kaydeden Bakan Eker, "Milletimizle sağlayacağımız mutabakatla yapacağız ve meselelerimizi çözeceğiz. Ama kavga etmeden, birbirimizin farklılıklarına saygı göstererek, birbirimize hakaret etmeden, kırmadan, dökmeden yapacağız. Çünkü bu topraklarda, binlerce yıl farklı etnik yapı ve dine ait insanlar barış içerisinde yaşadılar. Peki ne oldu da son 40, 50, 60, 70 yılda bu hale geldik. Bunun sebeplerini biz biliyoruz siz de biliyorsunuz. Geçmişte Kürt meselesinde inkar, ret ve asimilasyon vardı. Bugün öyle değil. Beraber yaşadık bunları. Bugün Kürtçe‘nin kullanımının önündeki engeller çok büyük ölçüde kaldırıldı. 24 saat Kürtçe televizyon yayını var. Seçim propagandasını isteyen Kürtçe yapıyor. 24 saat yayın Kürtçe veya Arapça yayın yapan radyo televizyon kanalları var. Devletin 3 üniversitesinde Kürtçe lisansüstü eğitim yapılıyor. İnsanlar, çocuklarına koymak istedikleri ismi nüfus memuruna onaylatmak mecburiyetindeydi. Çocukların nüfus cüzdanında Türkçe, bir de evde çağrıldıkları Kürtçe isimleri vardı. Çocukların herbirinin neredeyse kod adları vardı. Bugün bunlar çözüldü." ifadelerini kullandı.

Eker, 2007 yılında başlatılan proje kapsamında, 500 milyar TL‘ye kadar tarıma dayalı sanayi tesisi kuran girişimciye, sermayenin yarısı hibe verildiğini, bugün ise 600 milyar TL‘ye kadar yatırım yapana yüzde 50 hibe verdiklerini söyledi. Bu kapsamda, Türkiye‘de 3 bin tesis kurulduğunu ve 32 bin kişinin istihdam edildiğini vurgulayan Eker, bu kapsamda toplam 600 milyon TL hibe ödediklerini bildirdi. Diyarbakır‘da 79‘u ekonomik yatırım toplam 233 projeye de yüzde 50 hibe desteği verdiklerine dikkati çeken Eker, bu tesislerde de bin kişinin istihdam edildiğini ifade etti.

49 BİN ÇİFTÇİYE 1,5 MİLYAR NAKİT DESTEK

Diyarbakır‘da kayıtlı 49 bin çiftçiye hükümet olarak 1.5 milyar TL nakit destek sağladıklarını anlatan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hayvancılık ve damla sulamada faizleri sıfırladık. Daha yapacağımız çok iş var. Açık büyük. Ama bu açığı kapatacağız. Gelişmişlik farkını kapatacağız ve bu bölge yeniden tarihteki önemli medeniyet merkezlerinden biri haline gelecek. Daha çok okuyarak, daha nitelikli hizmetler alarak, dünya ile daha çok entegre olarak daha hür beyinler yetiştirerek önemli bir merkez olacak. Bugün fikri bana ait olan 3 önemli hizmetin açılışını gerçekleştiriyoruz. Tepe-Savur Karayolu‘nun yapılması bu bölge için çok önemli. Burada geçmişte kan kaybından ölen hastalar gördüm. İlkokulu bitirdiğimizde ortaokul yoktu. Ben bu nedenle bir yıl okula gidemedim. Diğer arkadaşlarım hiç gidemedi. Yol, hastane ve okul bu bölgede hayatı etkileyen çok önemli hizmetlerdi. Tepe-Savur arasında bir karayolunun yapılması hem Savur‘un bağlantısı hem de Bismil ilçesi ve Tepe beldesi için çok hayırlı olacağını düşündüm. 2007 yılında girişimlerde bulundum. Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü‘nce bu yolun yapımına 3 Eylül‘de başlandı. 34 kilometrelik karayolu 6 ayda tamamlandı. Artık Türkiye bu hale geldi.”