Dev Petrol Şirketleri Özel Fiyat Mekanizması Oluşturmuş

Almanya Kartel Dairesi; akaryakıt dağıtım şirketleri Aral, Shell, Esso, Total ve Jet petrolün fiyatları birlikte belirlediğini tespit etti.

Almanya Kartel Dairesi; akaryakıt dağıtım şirketleri Aral, Shell, Esso, Total ve Jet petrolün fiyatları birlikte belirlediğini tespit etti.

Almanya Kartel Dairesi, ülkenin en büyük beş petrol dağıtım şirketine benzin istasyonu satın alma yasağı getirerek, benzin fiyatlarının yükselmesini önlemeyi hedefliyor. Akaryakıt sektöründeki fiyatları mercek altına alan daire; Aral, Total, Shell, Esso ve Jet petrol şirketlerinin akaryakıt sektörünün büyük kısmını ellerinde bulundurmalarının benzin istasyonlarında tek tip fiyat oluşmasına olanak sağladığı bulgusuna ulaştığını duyurdu. Bu durumun önüne geçmeyi amaçlayan daire, bu şirketlerin benzin istasyonu almasına yasak getirecek. Federal Kartel Dairesi Başkanı Andreas Mundt, ‘‘Almanya‘daki bu beş şirket, karşılıklı olarak ciddi olarak rekabete girmiyor ve pazara birlikte hakim oluyorlar. Araştırmalarımız, fiyat belirleme mekanizmasının nasıl işlediğini ortaya koydu. Bu sistemde, şirketlerin ortak fiyat belirlemelerine gerek yok. Şirketler, birbirlerini tek kelime konuşmadan da anlıyorlar ve bu petrol fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.‘‘ dedi. Akaryakıt sektörüne hükmetme bulgusunun kartel dairesinin önemli görevleri arasında olduğunu belirten Mundt, buna bağlı olarak sektörde daha fazla tek el oluşmasını önleyeceklerini ve söz konusu beş şirketin pazar güçlerini kötüye kullanmamaları için çalışacaklarını kaydetti.

PAZARIN YÜZDE 65‘İ ELLERİNDE

Aral, Total, Shell, Esso ve Jet şirketlerinin, Almanya petrol pazarının yüzde 65‘ine hakim oldukları ve pazarda petrol fiyatları gelişiminin kolayca takip edilebildiği haber verildi. Beş dev şirketin, fiyat takip sistemi kurdukları ve gelişmelere anında tepki verebildikleri belirtildi. Bununla birlikte tekeli kırmanın akaryakıt şirketlerinin her yere dağılması ve karşılıklı anlaşmalar nedeniyle zor olduğu, bu tarifeye uymayanların diğerleri tarafından ekonomik olarak yaptırıma maruz kaldığı açıklandı.