12 Haziran Genel Seçimlerine Doğru

MHP Düzce birinci sıra milletvekili adayı Ömer Küçük, Düzce’nin eğitim alanında Türkiye sıralamasına göre geri sıralarda yer aldığını söyledi.

Ömer Küçük, Düzce’de okul öncesi eğitim ve ilköğretimle ilgili parametrelerin Türkiye ortalaması açısından iyi durumda görüldüğünü belirtti. Genel orta öğretim açısından öğrenci ve öğretmen sayısının Türkiye ortalamasının altında olduğunu ifade eden Küçük, “Mesleki orta öğretimde de öğrenci sayısı olması gerekenden yaklaşık 1,5 kat daha fazladır. Buna karşılık mesleki orta öğretimde öğretmen sayısı Türkiye ortalamasından yaklaşık 1,4 kat daha fazladır. Genel olarak eğitim parametrelerinde bir yetersizlik görünmemekte ancak başarı açısından bu durum her hangi bir şey ifade etmemektedir. Çünkü Düzce Türkiye sıralamasında oldukça gerilerde yer almaktadır” diye konuştu.

Küçük, genel orta öğretimde net okullaşma oranının yüzde 30 olduğunu bu oranın Türkiye ortalaması olan yüzde 36’dan daha az olduğunu belirtti.

Ömer Küçük, mesleki eğitim merkezlerindeki kurslarda eğitim gören kadın kursiyer oranının yaklaşık yüzde 27, Sakarya’da ise bu oranın yüzde 42 olduğuna dikkat çekti.

Küçük, “Halk Eğitim Kursları teşvik edilmeli ve ilgili kuruluşlar arasında bununla ilgili koordinasyon sağlanarak faaliyetler etkin ve yaygın hale getirilmelidir” önerisinde bulundu.

Milletvekili adayı Küçük, Düzce Üniversitesi’nde barınma ihtiyacının karşılanması ve öğrenci sayısının arttırılması gerektiğini söyledi. Küçük şunları aktardı; “Düzce Üniversitesi’nde yeni açılan fakültelerin alt yapıları ve fiziki imkanları bir an önce tamamlanarak öğrenci alımları yapılmalı, bununla birlikte öğrencilerin kalacağı yurt ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili çalışmaların da bir an önce tamamlanarak üniversitemizdeki öğrenci sayısı arttırılmalıdır. Diğer taraftan üniversiteye verilecek destekle fakültelerde ihtiyaç duyulan öğretim elemanlarının Düzce’ye gelebilmesi için cazibe ortamı oluşturulmalıdır.”

Milletvekili adayı Ömer Küçük, Düzce’nin sağlık sektörünün gelişmişlik sıralamasında Türkiye’de 68. sırada yer aldığını söyledi. Küçük, “Bu durum sağlık açısından bulunduğumuz tablonun ne kadar kötü olduğunu göstermektedir” dedi.

Küçük, Düzce’de sağlık sektörünün iç açıcı olmadığını belirterek “Düzce’nin sağlık alt yapısında eksikliklerin giderilmesinin son derece hayati öneme sahip. Sağlığın olmazsa olmazlarından yatak sayısı, yatakların doluluk oranları, diş ünitesi sayısı, 112 acil istasyon sayısı ve ambulans sayısında da durumumuz hiç iç açıcı değildir. Sakarya’da bin 445, Bolu’da ise bin 295 yatak vardır. Düzce’de mevcut yatak sayısı 743, yatak doluluk oranı ise yüzde 43’tür. Sakarya’da 34, Bolu’da 37, Düzce’de ise 17 ambulansla sağlık hizmeti verilmektedir” şeklinde konuştu.

Ömer Küçük, Düzce’nin Sağlık Personel sayısal değerleri açısından Devlet Planlama Teşkilatından alınan değerlerine göre çok acil önlemlere ihtiyacı olduğunu vurguladı. Düzce’nin İstanbul Ankara gibi iki metropol şehir arasında stratejik önemi göz önüne alındığında Sağlık sektöründeki açığın bölgeyi ciddi ölçüde tehdit ettiğinin altını çizen Küçük “Düzce’mizin nüfusu dikkate alındığında sağlık personeli açısından özellikle uzman hekim sayısında, hemşire sayısında, diş hekimi sayısında ve ebe sayısında yetersizlikler olduğu görülmektedir. Bu eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir” dedi.

Ömer Küçük, yeni doğan ünitelerinde alt yapı eksikliklerinin biran önce düzeltilmesi gerektiğini işaret ederek “Özellikle 5 yaş altı çocuk ölümlerinde Düzce’nin 2,1 oranıyla Sakarya ve Bolu’dan oldukça yüksek bir değere sahip olduğu görülmekte, bebek ölümlerinde ise bu olumsuz tablo en üst seviyeye çıkmıştır. Bebek ölümleri oranı Bolu’ da 7,5 Sakarya’da 8,9 iken Düzce’mizde 9,5’tir. Bu durumun düzeltilebilmesi için özellikle hastanelerin yeni doğan ünitelerinin alt yapı eksikleri tamamlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA