Özbekistan, Bdt’Nin Meyve Ve Sebze Merkezi Oluyor

Özbekistan, sahip olduğu iklim ve tarıma elverişli arazisi sayesinde Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) ülkelerinin meyve ve sebze merkezi olma yolunda ilerliyor.

Özbekistan, Bdt’Nin Meyve Ve Sebze Merkezi Oluyor
Özbekistan, sahip olduğu iklim ve tarıma elverişli arazisi sayesinde Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) ülkelerinin meyve ve sebze merkezi olma yolunda ilerliyor.

Özbekistan’ın bünyesinde barındırdığı meyve be sebze potansiyelinin öncelikli pazarını ise Rusya, Afganistan ve diğer Orta Asya ülkeleri oluşturuyor.

Gerek iklim ve gerekse sahip oldukları arazi yapısıyla özellikle meyve yetiştiriciliği konusunda geride seyreden Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan meyve ihtiyacının önemli bir kısmını Özbekistan’dan temin ediyor.

Özbekistan Devlet Gümrük Komitesi Başkanı Yardımcısı Gafurcan Şükürov, yaş ve kuru meyvelerinin sadece BDT ülkeleri değil, Avrupa ve Afrika ülkelerine de ihraç edildiğini söyledi. Özbekistan meyve ve sebze ihracatını özendirmek için ise bu işle uğraşanlara önemli imtiyazlar tanıyor.

Devlet Gümrük Komitesi Başkanı Yardımcısı Şükürov, ihracata dönük her türlü meyve ve sebzelerin gümrük vergisinden muaf tutulduğunu belirterek, ellerine gelen ihraç mamullerinin işlemlerini en kısa sürede tamamlayarak gerekli belgeleri ilgili şahıslara verdiklerini kaydetti. Şükürov, bu konuda işlemleri bilerek yavaşlatan ve ihracata dönün ürünlerin ihracatını geçiktiren gümrük komitesi çalışanları hakkında ise yasal işlemlerin yapılmasının bile sözkonusu olduğuna vurgu yaptı.

Şükürov, Özbekistan’da meyve ve sebze konusunda önemli bir potansiyelin olduğunu, bu sahanın ülke ekonomisi için önemli bir gelir kapısı teşkil ettiğini ifade etti.



Bölgenin meyve deposu konumundaki Özbekistan, kışın daha çok elma, yazın kavun, karpuz, sonbaharda üzüm nar ve baharda ise kiraz ve çilek gibi meyveleri ihraç ediyor. Özbekistan’ın ihraç ettiği sebzeler arasında ise lahana, yeşillik, patates, soğan, domates, biber ve salatalık gibi ürünler yer alıyor.

Öte yandan Özbekistan Gümrük Komitesi ihraç edilen ürünlerin gideceği adrese çabuk ulaşması adına ise yükleri taşıyan araçları dev X-Ray cihazlarından geçirilerek ürünlerin gümrük işlemlerinin en kısa sürede tamamlamasını sağlıyor.