Bosna Hersekli Şehit Anneleri Vali Güvenç‘i Makamında Ziyaret Etti

Akhisar Belediyesinin düzenlediği 552. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri kapsamında Manisa’ya gelen Bosna Hersekli şehit anneleri grubu Vali Celalettin Güvenç’i makamında ziyaret etti.

Akhisar Belediyesinin düzenlediği 552. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri kapsamında Manisa’ya gelen Bosna Hersekli şehit anneleri grubu Vali Celalettin Güvenç’i makamında ziyaret etti.

Vali Celalettin Güvenç’in makamındaki ziyarette İl Genel Meclisi Üyesi Kefaeddin Öz, Akhisar Belediyesi Kültür Müdürü Nadir Güven, Feyza Tonak Sehbajraktareviç, Bajro Perva, Edin Sehbajraktareviç, Abdullah Ali Sehbajraktareviç, Ferida Dupovac, Nasiha Sukric, Kitusa Bahrija, Osmanovic Hajra, Emina Beslija, Medina Jusic Sofic, Hermina Muminovic, Haris Muminovic, Kitusa Mahmut, Zilha Kılıç ve Hasniye Tanov bulundu.

İl Genel Meclis üyesi Kefaeddin Öz, Bosna Hersek savaşında 92-95 yılları arasında 220 bin Müslüman şehit olduğunu, binlerce çocuğun kaybolduğunu hatırlattı. Öz, "Binlerce kadın savaşta zarar gördü. En çok zarar gören Srebrenika oldu. İnsan katliamı yaşandı. Bir günde yaklaşık 10 binin üzerinde Boşnak öldürüldü." dedi.

BM kontrolünde olmasına rağmen Hollandalı komutanın izin vermesi ile insanların bir günde katledildiğini anlatan Öz, bu durumun tarihe insanlık suçu olarak kaydedildiğini ifade etti. Adalet divanında yargılananların hepsinin temelinde Srebrenika katliamının yer aldığını anımsatan Öz şöyle konuştu: "Burada bu katliamda yaşayan anneler aramızda. Şehit Anneleri Derneği şehitler için ne yapılması gerekiyorsa onlara yol gösteriyor. O yörede çıkan gazete yazarları da ardamızda. Onların da çocukları ve eşleri şehittir. Geçen yıl da Bosna Hersek’ten Merhamet Grubu gelmiş Valimizi ziyaret etmişlerdi. Valimiz ve devletimiz Balkan Türklerine büyük ilgi göstermekte. Heyet Bosna Hersek’teki durumları, şehit annelerin durumlarını, Müslümanların durumlarını anlatacaklar. Akhisar Çağlak Festivali nedeni ile ülkemizdeler. Şehit anneleri ile birlikte ülkenin yazarlarından oluşan 13 kişilik ekiple birlikte. Bunlar bizim kardeşlerimizdir. Aynı dili kullanmasalar da kendilerini Türk hissetmekteler. Bir Türk gibi davranıyorlar. Türkiye’den çok Türk Bayrağı olan ülke. Evlerinde, iş yerlerinde, camilerinde Türk Bayrağımızı taşıyorlar."

"BOSNA BİR SEMBOLDÜR, BOSNA OSMANLIDIR"

Vali Celalettin Güvenç de ziyaretten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, yoğun bir programı olmasına rağmen Bosna Hersek’ten gelen şehit anneler ve yazarları tanımak ve görüşmek istediğini söyledi. Güvenç şöyle dedi: "Çünkü bize ata yadigârı. Bosna bir dramdır. Bosna bir semboldür. Bosna Osmanlıdır. Bosna kültürümüzün Avrupa’da ki mührüdür. Katliamda kaybettiğimiz tüm insanlarımızı, insanlık dramına mağdur kalanları rahmetle anıyorum. Çok acılar çektiler. Geride kalanlara sabır diliyorum. Asla unutmadık ve hiçbir zamanda unutmayacağız. Bosna bir kara leke olarak Batının yüzünde, suratında asırlar boyu kalacaktır. Sadece bizim açımızdan değil. Bosna dramını asla unutturamazlar. Bu ayıbı asla temizleyemezler. Biz de asla af etmeyeceğiz. Onları misafir etmekten onur duymaktayım. Çok şükür dünkünden çok güçlüyüz. Bundan sonra da Bosna dramlarının dünyanın hiçbir yerinde yaşanmaması için gerekli tedbirleri alacağız, birlikteliği sağlayacağız. O inanç ve o güçteyiz. Bir daha böyle dramlar yaşanmayacaktır.” dedi.

Konuşmalar ardından Bosna Hersek şehit anneleri adına Vali Güvenç’e gönül kapılarının açık olduğunu sembolize eden kapı, plaket ve kitap hediye edildi. Vali Güvenç de konuklara Manisa’ya özgü ürünlerin yer aldığı çanta hediye etti.