Atso‘da ‘Çek Cumhuriyeti Ülke Günü‘

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen ve dünyanın 48 ülkesinde 600‘den fazla merkezde eş zamanlı olarak faaliyet gösteren Avrupa İşletmeler Ağı Projesi (AİA) kapsamında, Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) işbirliğinde ATSO Atatürk Konferans Salonu‘nda ‘Çek Cumhuriyeti Ülke Günü‘ düzenlendi.

Atso‘da ‘Çek Cumhuriyeti Ülke Günü‘
Toplantıya ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Petr Stepanek, Çek Cumhuriyeti Antalya Fahri Konsolosu Serdar Akaydın, Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Hana Havlova, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek, ATSO Meclis ve Meslek Komitesi üyeleri ile işadamları katıldı.

Toplantını açılışında bir konuşma yapan ATSO Başkanı Budak, “ATSO‘nun 2008 yılından bu yana içinde olduğu Avrupa İşletmeler Ağı Projesi, kapsamında Avrupa Birliği‘ne uyum sürecinde KOBİ‘lere bilgi ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz, yeni pazarlara açılmalarını sağlamaya yönelik eşleştirme faaliyetlerini yürütüyoruz, seminerler, ikili görüşme ve heyet organizasyonları düzenliyoruz. 2013 yılı sonuna kadar devam edecek projemizden üyelerimizin en etkin şekilde faydalanacaklarına inanıyorum. Üyelerimizi ve bölgemizdeki firmalarımızın yeni pazarlara açılmalarını sağlamak amacıyla çeşitli ülke toplantıları düzenliyoruz. Geçen yıl Almanya ve Rusya ile başladığımız ülke günü toplantılarının üçüncüsüne ise Çek Cumhuriyeti Ülke Günü ile devam ediyoruz. Yeni pazarlara açılmadan önce hedef ülke konusunda araştırma yapmanın ve bilgi almanın önemi tartışılmazdır. Bugün burada Büyükelçilik yetkililerinden alacağımız bilgilerin öncelikle Çek Cumhuriyeti ile ticari bağlantı kurmak isteyen katılımcılarımıza ışık tutacağına inanıyorum” dedi.

2004 yılında 9 ülkeyle birlikte Avrupa Birliği üyesi olan Çek Cumhuriyeti‘nin bu ülkeler içinde en fazla yabancı sermaye alan ve sahip olduğu potansiyel itibariyle gelişme eğilimi en yüksek olan ülkelerden biri olduğunu belirten Budak, Çek Cumhuriyeti‘nin 2004 yılında Avrupa Birliği üyesi olmasıyla birlikte, Türkiye-Çek Cumhuriyeti arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması geçerliliğinin yitirerek, yerini Gümrük Birliği normlarına bıraktığını, bu nedenle Çek Cumhuriyeti ile iş yapmak isteyen firmaların bu kuralları dikkate almaları gerektiğini söyledi.

2010 yılında Türkiye‘nin Çek Cumhuriyeti‘ne ihracatının 694 milyon Dolar, Çek Cumhuriyeti‘nden ithalatının ise 1,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Budak, “Çek Cumhuriyeti ile Antalya arasındaki dış ticaret faaliyetlerine baktığımız zaman genel olarak tarım ve sanayi ürünlerinin ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Çek Cumhuriyetine ihraç ettiğimiz başlıca ürünler arasında yaş sebze ve meyve ile plastik ve plastik ürünleri bulunmaktadır. Çek Cumhuriyeti‘nden ithal ettiğimiz ürünler arasında taş, alçı çimento, boya ve inorganik kimyasallar başta gelmektedir” diye konuştu.

Konuşmasında Antalya‘nın yatırım olanakları hakkında da bilgi veren Budak, Antalya‘nın Türkiye‘nin turizmde başkenti olarak kabul edilse de, artık modern tarım ve sanayi yatırımlarıyla da adından övgüyle söz ettirdiğini söyledi.

Antalya‘ya geçen yıl Çek Cumhuriyeti‘nden Ocak-Nisan döneminde gelen turist sayısının 6 bin 147 iken, bu sene aynı dönemde 8 bin 283 turist geldiğini belirten Budak, “İki ülke arasındaki artan ticaretin turizm rakamlarına da yansımasını ve daha fazla Çek turistin İlimizi tanımasını diliyorum” dedi.

Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Petr Stepanek de, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye arasında ekonomik ve kültürel ilişkileri arttırmayı amaçladıklarını, özellikle Antalya‘yı çok önemsediklerini söyledi. Stepanek, “Neden Antalya önemli? Antalya sadece güzel bir şehir olduğu için önemli değil. Elbette Antalya‘ya her yıl bir çok vatandaşımız tatile geliyor ama Antalya aynı zamanda iyi bir ticaret ve endüstri kenti olarak görüyoruz. Antalya‘daki ekonomik işbirliği Türkiye‘yi etkileyecektir. Biz buna inanıyoruz ve işadamları ile ilişkilerimizi arttırmak istiyoruz” dedi. Stepanek, Çek Cumhuriyeti‘nin Türkiye‘nin Avrupa Birliği‘ne girmesini desteklediğini de sözlerine ekledi.

Toplantıda Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Hana Havlova ‘Çek Cumhuriyeti ile Ticaret‘ konulu bir sunum yaparken, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek de, kentteki yatırım olanakları ve BAKA‘nın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

ATSO Başkanı Budak, Müsteşar Stepanek ve konuklara günün anısına bir plaket verirken, konuk müsteşar da ATSO Başkanı Budak‘a geleneksel cam ürünü hediye etti.

Kaynak: İHA