Siyanürlü Su Eylemine Sp Mitingi Engeli

Bir grup sivil toplum örgütü üyesi, Kütahya merkeze bağlı Gümüş köy yakınlarında bulunan Eti Gümüş A.Ş‘ye ait atık siyanürlü su barajına tepki göstermek üzere düzenlediği basın toplantısı sırasında Zafer Meydanında Saadet Partisi miting öncesi başlatılan müzik nedeniyle seslerini duyuramadı.

Bir grup sivil toplum örgütü üyesi, Kütahya merkeze bağlı Gümüş köy yakınlarında bulunan Eti Gümüş A.Ş‘ye ait atık siyanürlü su barajına tepki göstermek üzere düzenlediği basın toplantısı sırasında Zafer Meydanında Saadet Partisi miting öncesi başlatılan müzik nedeniyle seslerini duyuramadı. Grup, durumu ıslık, slogan ve kısa süreli oturma eylemi ile protesto etmek istedi.

Kütahya merkeze bağlı Gümüş Köy yakınlarında bulunan Eti Gümüş A.Ş‘ye ait atık siyanürlü su barajında meydana gelen çökmenin ardından bugün bir grup sivil toplum örgütleri Kütahya Valiliği önünde yaptığı basın açıklamasında alınan su numunelerine yapılan analizlerin ve sonuçların doğru olmadığını ifade etti.

Gümüş köy yakınlarında bulunan Eti Gümüş A.Ş‘ye ait siyanürlü atık su barajında meydana gelen göçüğük sonrasında Çevre Mühendisleri Odası‘nın yapmış olduğu içme suyu analiz raporlarının olması gereken değerlerden %40 fazla olduğunu ifade edildi.

19 Sivil Toplum örgütü ile Dicle Haber Ajansı ve Birgün Gazetesi temsilcilerinin de aralarında yer aldığı grup adına yapılan açıklamada; Gümüş köy yakınlarında bulunan Eti Gümüş A.Ş‘nin vatik geçirilmeden kapatılması gerektiği ifade edildi.

Bölgedeki köylerden alınan içme sularının Çevre Mühendisleri odası tarafından yaptırılan analizlere göre normal orandan yüzde 40 daha fazla olduğunu hatırlatan grup sözcüsü şöyle konuştu: "Gümüş köyde bulunan Eti Gümüş A.Ş‘ye ait maden vakit geçirilmeden kapatılmalıdır. Kütahya‘da Gümüş köyde bulunan Eti Gümü A.Ş‘ye ait gümüş işletmesinde atık depolama barajında meydana gelen taşma meydana gelmiş ve atık barajı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Atık depolama barajında ki sızma ve taşmalar neticesinde atık depolama havuzundan siyanürün yanı sıra atık durumda bulunan arsenik kurşun bakır çinko ve antiboğan gibi ağır metaller yer altı sularına karışmaktadır. Bölgedeki içme suyundan alınan numunenin çevre mühendisleri odası tarafından yaptırılan analiz sonucunda sudaki siyanür miktarının normal değerden yüzde kırk daha fazla olduğu tespit edilmiştir.Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu‘nun gram sızıntı yok açıklamalarına rağmen Çevre Mühendisleri Odasının yapmış olduğu ölçümlerle Çevre ve Orman Bakanlığı ve Kütahya Valiliği sızıntının olduğunu kabul etmiştir. İlerleyen günlerde sızmalarla birlikte bu miktar daha da artacaktır. Sızmaların dışında atık havuuzndan sürekli olarak buharlaşan nitrojen siyanür gazı insanları zehirlemektedir. Diğer taraftan son simav depremi göstermiştir ki atık havuzu tehlike riski altındadır. Kütahya bölgesinde daha büyük depremler meydana gelecek gibi ifadelerin bulunduğu dikkate alınırsa atık barajı kitlesel bir deprem tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bütün bu nedenlerle sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızın bulunması için Kütahya Gümüş köyde bulunan Eti Gümüş A.Ş işletmesi derhal kapatılmalıdır. Atık havuzları ile iligli olrak devlet tarafından ıslah çalışmalarına başlanmalı ve tüm ıslah çalışması maliyetleri işletme tarafından karşılanmalıdır. Tesiste çalışanların yasal hakları firma tarafından ödenmeli ve çalışanlar devlet tarafından başka işlere yerleştirilmelidir. Suları toprakları ve hayvanları zehirlenen köy halkının tüm mağduriyetleri devlet tarafından karşılanmalıdır. Çevredeki köylerde yaşayanların sağlık durumları acilen değerlendirilmeli ve bölge halkı siyanür ve ağır metallerin sağlık etkileri yönünden aydınlatılmalı sağlık durumları ileriye dönük olarak giderilmelidir. Gümüş köydeki kaza Türkiye‘de bütün yörelerde aynı yöntemle gerçekleştirilen madencilik faaliyetlerinde meydana gelebilecek kazalarında habercisidir."

Bu sırada Zafer Meydanında yapılması beklen Saadet Partisi (SP) mitingi nedeniyle açılan müziğe tepki gösteren grup bir süre ıslık, slogan ve kısa süreli oturma eylemi ile tepkilerini gösterdi.

Müzik sesi nedeniyle açıklamalarına devam edemeyen grup emniyet mensupları ile tartışarak müziğin kapatılmasını istedi. Yapılan mitingin izinli olduğunu hatırlatan bir polis müdürüne tepki gösteren grup üyleri kısa süreli oturma eylemi ve ıslıklarla protesto etti.

Grup açıklamaların ardından olaysız bir şekilde dağıldı.