Chp İzmir‘le İlgili Kültür Projelerini Açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili adayı Alaattin Yüksel, İzmir’e yönelik kültür ve sanat projelerini açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili adayı Alaattin Yüksel, İzmir’e yönelik kültür ve sanat projelerini açıkladı. Şehrin sahilini heykeller ve kültürel etkinliklerle donatacaklarını, gişelerdeki vergileri indireceklerini belirten Yüksel, ”İzmir’de üniversite sayısını 20’ye çıkaracağız.” dedi. Alsancak Garı karşısının "kültür adası" olacağını, tasarım müzesi açılacağını, İzmir’in plato şehir olacağını belirten Yüksel, Akdeniz’de İzmir’i kültür ve tasarım şehri yapacak İzmir Akdeniz Akademisi‘nin kuruluşuna da tam destek vereceklerini söyledi.

Genel Başkan Yardımcısı Yüksel, Tepekule Kongre Merkezi’nde CHP adayları Oğuz Oyan, Elfin Tataroğlu, Aydın Özcan ve Kazım Umdular ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, İzmir için vaadettikleri kültür ve sanat projelerini açıkladı. Slayt eşliğinde sunum yapan Alaatin Yüksel, bir sanat kanunu çıkaracaklarını, kültür ve sanat alanındaki vergileri asgari düzeye çekeceklerini, sanatçıları sosyal güvenceye kavuşturacaklarını belirtti. Türk sinema endüstrisinin gelişmesi için teşvik ve vergi kolaylığı sağlayacaklarını da kaydeden Yüksel, “Akdeniz’de İzmir’i kültür ve tasarım kenti olarak konumlandıracak stratejileri oluşturacak İzmir Akdeniz Akademisi kuruluşuna tam destek vereceğiz. İzmir’de üniversite sayısı 20’ye yükselecek. İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin yapılmasına destek verilecek.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin ilk opera binasının projesinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlandığını belirten Yüksel, “Tarihi Havagazı Fabrikası ile birlikte elektrik santralı binası, Tekel binaları, Alsancak Garı karşısında bulunan eski doku, kentin ‘kültür adası’ olarak konumlandırılacak. İzmir’in tanıtımına büyük katkı sağlayacak olan dizi sektörü her yönden teşvik edilecek, kentin sinema sanatları merkezi olması sağlanacak. İzmir’in sokakta eğlence kültürünün devam ettirilmesi amacıyla bir sokak sanatları festivali düzenlenecek. İzmir mutfağı, yurtiçi ve yurtdışında tanıtılacak. Çocuk koro ve orkestrası kurulacak. Çağdaş tasarım müzesi kurulması hedeflendi. Millî Kütüphane’nin Derleme Kanunu kapsamından çıkarılması engellenecek, kitap müzesi haline dönüştürülmesi sağlanacak.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayı da eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel, şehrin 100 yıllık Millî Kütüphane’sinin Derleme Kanunu kapsamından çıkarılmasını istediğini belirterek şunları söyledi: “Bu, Kültür Bakanı’nın İzmir’e yönelik yaklaşımına önemli bir örnek. Millî Kütüphane aynı zamanda bir sivil toplum kuruluşu, vakıf olarak görev yapıyor. Bu dönemde Bakan Günay, TBMM’ye tasarı verdi. Tasarıya göre İzmir Millî Kütüphane, bu kanun kapsamından çıkarılacak. Şu anda halen yasa teklifi, Milli Eğitim Komisyonu’nda. Bu, Günay‘ın İzmir’e yaklaşımının en önemli ve somut önerilerinden biridir. Personel ve yer sorunu gündeme getirildi ama böyle sorunları yoktur.”

Bakan Günay’ın, İzmir’i "plato şehir" kapsamına almadığını da ileri süren Yüksel, TBMM’ye verilen bir soru önergesiyle bu konunun sorulduğunu fakat cevap verilmediğini de iddia etti.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Alaattin Yüksel, "Atatürk heykelinin önüne geçilip poz vermekle Atatürkçü olunmaz" sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, ‘Bana kimse Atatürkçülük ve cumhuriyetçilik satmasın.‘ sözüne değinerek, “İş ve istihdam yaratmaya yönelik politikalarımız var. Ülkeyi yönetmeye hazır tek parti CHP’dir. CHP, aynı zamanda tarihten gelen bir misyon taşımaktadır. Atatürk’ün bize yüklediği bir misyondur bu. Bu bize aynı zamanda Türk milleti tarafından da yüklenmiş bir misyondur. Ülkede ne zaman sıkıntı yaşansa tüm gözler bize döner. Önemli bir hassasiyetimizdir. Bildiğim kadarıyla Bakan Günay‘ın, İzmirlilerin yaşam koşullarına müdahale endişesi yönündeki soru üzerine verdiği yanıttır. Elbette bizim görevimiz tüm insanlara iş bulmaktır. İlk kez bir seçimde sosyal devlet tartışılıyor. Kültür Bakanı, içinde bulunduğu yeni partisinin anlayışına çok uyum göstermiş ki Atatürk’le kıyaslar durumdadır. Ne dediğini bilmiyor; İzmir’de doğru bir yaklaşım değil.” diye konuştu.