Türköne: Türkiye Rahat Bırakılırsa Uçuşa Geçer

Gazeteci–Yazar Mümtaz’er Türköne, Türkiye’nin suni gündemlerden uzaklaşıp rahat bırakıldığı zaman uçuşa geçeceğini belirtti.

Gazeteci–Yazar Mümtaz’er Türköne, Türkiye’nin suni gündemlerden uzaklaşıp rahat bırakıldığı zaman uçuşa geçeceğini belirtti.

Gazeteci-Yazar Mümtaz’er Türköne ve Faruk Mercan, Mersin Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği’nin düzenlediği “Gelişen Türkiye’de Demokrasi” konulu panele katıldı.

Türköne, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi sarayındaki paneldeki sözlerine 12 Eylül’de cezaevinde iken ziyarete gelen annesinin gözleri önünde bir askerden yediği dayağı hayatı boyunca hiç unutamadığını söyleyerek başladı. Bu ülkenin bağrına saplanmış bir kan musluğunun bulunduğunu ifade eden Türköne, 12 Eylül darbecelerinin bu musluğu istedikleri zaman açtığını istedikleri zaman kapattığını söyledi.

Darbecilerin silahlı müdahaleyi gerekli kılmak için insanları birbirlerine düşman ettiğini vurgulayan Türköne, “Bu ülkede askeri vesayet hep bir birimizden korkmamız gerektiğini söyledi. Aslında korkulacak hiçbir şey yok. Korkularla iktidar olanlar bu korkuları yayayak bizlered e benimsetmeye kalktı. Türkiye askeri vesayetten kurtulmak için son virajı geçmeye çalışıyor” diye konuştu. Silahla yönetilen bir ülkenin geri ülke olduğunu anlatan Türköne, Hükümetin 27 Nisan e-muhtırasına karşı verdiği cevabın çok önemli olduğuna işaret etti.

Rahat bırakılması halinde Türkiye’nin uçuşa geçeceğini ifade eden Türköne, “Dikkat edin Nisan 2007’den sonra faili meçhul bir cinayet işlenmedi. 4 yıl geçti laikliğin tehlike altında olduğunu söyleyen olmadı. Nisan 2007’den sonra silahların etkisi sona erdi” ifadesini kullandı.

Türkiye’de yaşanan büyük değişimlere dikkat çeken Türköne, "Bugün Türkiye’de anayasa konuşuluyor. Türkiye mecburen anayasa yapacak. Şu anda tartışılıyor, olgunlaştırılıyor ve gerçekleştirilecek. Bu kurulacak olan anayasal düzen en az 200-250 yıllık bir geleceği belirleyecek.” dedi.

Gazeteci-Yazar Faruk Mercan ise geçmişten gününüze demokrasimizde büyük gelişme yaşanırken yeterli olmadığını söyledi. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin Eylül Referandumundan önce söylediği “Elimizden gelse mezardakilere bile oy kullandırmalıyız” sözünün çok önemli olduğunu ifade eden Mercan, Hocaefendi’nin iyi anlaşılmasının önemine işaret etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ülkücülerin sokağa dökülmesini engelleme gibi çok önemli işler yaptığını anlatan Mercan, “Son günlerde “okyanus ötesi” sözlerini sarfeden Bahçeli, etrafındaki kişiler tarafından yanlış yönlendirilmektedir.” ifadesini kullandı.

Türköne ve Mercan panelin ardından kitaplarını imzaladı.