Diyarbakır’In Kültürü Ayağa Kalkıyor

Tarih boyunca 27 medeniyete ev sahipliği Diyarbakır’ın kültürel değerleri son yıllarda yapılan restorasyonlarla adeta ayağa kalkıyor.

Diyarbakır’In Kültürü Ayağa Kalkıyor
Tarih boyunca 27 medeniyete ev sahipliği Diyarbakır’ın kültürel değerleri son yıllarda yapılan restorasyonlarla adeta ayağa kalkıyor. İslam dünyasının 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilen Ulu Camii, 27 şehit sahabenin yan yana yattığı Hz. Süleyman Camii, Mesudiye ve Zinciriye Medreseleri ile bir çok cami, kilise ve kültürel varlık aynı anda restore ediliyor. Geçen yıl restorasyona alınan Diyarbakır Ulu Camii ile Mesudiye ve Zinciriye medreselerinde söküm çalışması devam ederken bazı kilise ve camilerin restorasyonu ise tamamlandı.

Diyarbakır‘ın fethedildiği 638 yılından bu yana ezan sesinin dinmediği Ulu Camii, yıllar sonra aslına uygun restore ediliyor. Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’da bilim adamlarından oluşan heyetin gözetiminde yapılan çalışmalar devam ediyor. Restorasyon çalışmaları kapsamında turistlerin ildeki uğrak yeri olan caminin avlusu, Hasanpaşa Hanı‘yla birleştirilecek. Caminin önünü kapatan Celal Güzelses Yeraltı Çarşısı kamulaştırılarak kaldırılacak.

ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN İĞNE UCUYLA SÖKÜM YAPILIYOR

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Aktürk, Ulu Camii‘nin restorasyonunun bir yıldır devam ettiğini, ancak hala beton yığınlarının söküm işinin bitmediğini söyledi. Aktürk, “Tarihi yapılan beton kullanılarak müdahale edilmiş. Bu betonları sökerken yapının zarar görmemesine dikkat ediyoruz. Firma çalışanları uzmanlar gözetiminde iğne ucuyla söküm yapıyor.” diye konuştu.

    Restorasyon projesinde çalışmaların 3 yıl süreceğini öngördüklerini, ancak geldikleri noktada bunun daha da uzayacağını gördüklerini anlatan Aktürk, geçmişte yapılan hatalar yüzünden yapının zarar gördüğünü kaydetti. Aktürk, “Onarım için yüklenici şirkete ağır şartlar koştuk. Ulu Camii’nin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bunun için restorasyonda görevli olan herkes çok hassas davranıyor. Bilim kurulunun izni olmayan hiçbir şey yapılmıyor.” dedi.

RESTORASYON BİTTİĞİNDE MUHTEŞEM OLACAK

Tarihi eserlerin onarımını yaparken farklı medeniyetlere ait izlerle karşılaştıklarını anlatan Aktürk, sökümden sonra yapılacak tadilatın kurdukları bilim kurulunun gözetiminde devam edeceğini kaydetti.

    Aktürk şunları söyledi: “Tarihi yapılarda hala söküm yapılıyor. Betondan arındırıyoruz. Daha sonra tadilatına geçeceğiz. Bunun yanında Mesudiye Medresesi de devam ediyor. Bugüne kadar orada da söküm yapıyoruz. Caminin avlusunda sağında solunda mermerlerin temizlenmesi için ekipler iğneyle ve püskürtme ile temizliyor. Bittiğinde Ulu Camii tanınamayacak kadar muhteşem olacak."