İngiltere, Okullarda Yatırım Dersi Verecek

İngiltere, okullarda “parayı yönetme dersi” vermeye hazırlanıyor. Bu derslerde öğrencilere kişisel hesaplarını nasıl yönetecekleri öğretilmesi hedefleniyor.

İngiltere, okullarda “parayı yönetme dersi” vermeye hazırlanıyor. Bu derslerde öğrencilere kişisel hesaplarını nasıl yönetecekleri öğretilmesi hedefleniyor.

Kişisel Finans Dersi (KFD) şeklinde adlandırılan derslerde ortaöğretim seviyesindeki öğrencilere “kişisel hesapların yönetimi” ve “ticaret yoluyla mal varlığı edinmeye” yönelik konuların öğretilmesi planlanırken, lise seviyesinde ise daha geniş çerçevede “ekonomi bilimine” ilişkin konuların anlatılması amaçlanıyor. Bu sayede öğrenciler ileriki yaşamlarında, kendi hesaplarını daha iyi yönetip akıllıca yatırım yapabilecek ve bilinçli bir şekilde ticari teşebbüste bulunabilecek. Finans derslerinde ayrıca, günlük hayatta sıkça karşılaşılan vergi, sigorta, mortgage gibi ekonomiye ilişkin temel konularda da kapsamlı bilgiler verilecek.

Ekonomi Danışmanlık Servisi’nden Steve Stillwell bu derslerin müfredata koyulma sebebinin “ekonomi uzmanı” yetiştirmek olmadığına dikkat çekiyor. Stillwell hedeflenen gerçek amacı, “Öğrencilerin yetişkin olduklarında kendi ekonomisini etkili bir şekilde ve bağımsız olarak nasıl yöneteceklerini bilmelerini sağlamak.” şeklinde açıklıyor. Eğitim yazarı Justin Tomlinson ise okullardaki ekonomi derslerinde “kişisel ekonomi yönetimini” kapsayacak şekilde bir “dönüşüm” gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Credit Action finans şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre, İngilizlerin bankalara olan toplam kişisel borcu 1,5 milyar Sterlini buluyor. Araştırmada ayrıca, öğrenci harçlarının yükselmesi, işsizlik oranının hızlı bir şekilde yükselmesi gibi nedenlerden dolayı gençlerin karamsar olduğu ve karşılaştıkları ekonomik baskıdan dolayı yardıma ihtiyacı olduğu öne sürülüyor. Bunun sonucunda 8 binden fazla ailenin, oy verdikleri milletvekillerine KFD derslerinin zorunlu olması yönünde baskı yaptıkları belirtiliyor.

Öte yandan, NatWest Bankası’nın “MoneySense” isimli araştırma sonucuna göre ise ekonominin kötü gidişatına ve işsizlik oranının artmasına rağmen, ülkedeki gençlerin birçoğu 35 yaşına geldiklerinde güzel bir ev- arabaya sahip olacağını ve yıllık 60 bin İngiliz Sterlini para kazanacağını düşünüyor.