Tbmm Başkanı Şahin, 23. Yasama Dönemini Değerlendirdi
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Meclis‘in 23. Dönem‘de 491 birleşim, 2 bin 252 oturum yaparak, 2 bin 958 saat 8 dakika çalıştığını söyledi.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Meclis‘in 23. Dönem‘de 491 birleşim, 2 bin 252 oturum yaparak, 2 bin 958 saat 8 dakika çalıştığını söyledi.
TBMM Başkanı Şahin, 23. Yasama Dönemi‘nin sona ermesinin ardından TBMM Tören Salonu‘nda düzenlediği basın toplantısında, yasama dönemini değerlendirdi. Şahin, 10 gün kadar önce Meclis‘in açılışının 91. yılını kutladıklarını anımsatarak, Meclis‘in bugüne kadar ülkede atılan adımların, yaşanan değişimin merkezi olduğunu söyledi.
23. Dönem‘de de Meclis‘in görevini; ülkeyi siyasi, ekonomik ve toplumsal olarak daima ileriye taşıma anlayışıyla başarıyla yerine getirdiğini ifade eden Şahin, 23. Dönem‘de görev yapan milletvekillerine yaptıkları özverili çalışmalar, gösterdikleri gayretler nedeniyle şükranlarını sundu. Şahin, tüm milletvekillerinin, 91 yıllık parlamento tarihi içindeki şerefli yerlerini aldığını kaydetti.
TOPTAN‘A TEŞEKKÜR ETTİ
Şahin, 23. Dönem‘de vefat eden milletvekillerine bir kez daha Allah‘tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileyerek, bu milletvekillerinin Meclis çalışmalarına yaptıkları katkıların da asla unutulmayacağını belirtti.
23. Dönem‘in ilk üç yasama yılında Meclis Başkanlığı‘nı Köksal Toptan‘ın yürüttüğünü hatırlatan Şahin, Meclis‘in ortaya koyduğu bu başarılı tablonun oluşumunda Toptan‘ın da emeğinin ve katkılarının bulunduğunu vurguladı. Şahin, yaptıkları hizmetler nedeniyle Toptan‘a teşekkür etti.
548 KANUN YASALAŞTI
Şahin, Meclis‘in asli görevinin yasa yapmak olduğunu, bu nedenle Meclis‘in yasama organı olarak vasıflandırıldığını dile getirdi. Bu dönemde Meclis Başkanlığı‘na Hükümet tarafından 789 kanun tasarısı, milletvekillerince de 901 kanun teklifi verildiğini bildiren Şahin, tasarılardan 514‘ü, tekliflerden 248‘inin kanunlaştığını söyledi. Şahin, bazı teklifler, tasarılarla birleştirilerek görüşüldüğü için 548 kanunun bu dönemde yasalaştığını belirtti.
Şahin, Cumhurbaşkanlığınca, bir daha görüşülmek üzere 3 kanunun Meclis‘e geri gönderildiğine ifade etti.
Toplam 1541 maddelik Türk Ticaret Kanunu, 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu, 454 maddelik Hukuk Muhakemeleri Kanunu gibi temel kanunlardan bazılarının bu dönemde yasalaştığını anımsatan Şahin, yapılan bazı düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
ANAYASANIN 26 MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Bu dönemin en çok dikkat çeken yasama çalışmasının anayasa değişikliği olduğunu, anayasanın 26 maddesinde çok önemli değişiklikler yapıldığını, uyum yasalarının büyük ölçüde çıkarıldığını anlatan Şahin, "Belki de en önemlisi, bunun başarılmış olması, daha geniş çaplı bir anayasa değişikliği ihtiyacını, hem siyasi partilerimizin hem de toplumun gündemine güçlü bir şekilde taşımış olmasıdır.” ifadesini kullandı.
Meclis‘in ikinci ana fonksiyonunun denetim çalışmaları olduğuna dikkati çeken Şahin, bu dönemde 13 gensoru önergesi verildiğini, bunlardan 12‘sinin Genel Kurul gündemine alındığını, ancak reddedildiğini, birinin de işlemden kaldırıldığını söyledi.
Şahin, verilen 26 genel görüşme önergesinden 1‘inin kabul edildiğini, verilen 3 Meclis soruşturması önergesinin de tamamının soruşturma taleplerinin reddedildiğini kaydetti.
14 ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU
23. Dönem‘in araştırma ve soruşturma komisyonları açısından da yoğun geçtiğini ifade eden Şahin, verilen Meclis araştırma önergelerinden bin 109‘unun işleme alındığını, bunlardan 134‘ünün kabul edilerek, 14 araştırma komisyonu kurulduğunu anlattı. Şahin, komisyonlardan 13‘ünün raporunu tamamladığını, 12‘sinin raporlarının Genel Kurul‘da görüşüldüğünü kaydetti.
Araştırma komisyonları raporlarıyla ilgili yeni bir çalışma yaptıklarını ifade eden Şahin, Meclis‘in açıldığı 1920‘den bugüne kadar TBMM Başkanlığı‘na teslim edilen tüm Meclis araştırma komisyonu raporlarına, kısa bir süre içinde internet ortamında ulaşılabileceğini duyurdu.
YAKLAŞIK 21 BİN SORU ÖNERGESİ VERİLDİ
Diğer iki denetim yolunun da yazılı ve sözlü soru önergeleri olduğuna dikkati çeken Şahin, 23. Dönem‘de 20 bin 898 yazılı soru önergesi verildiğini, bunlardan 9 bin 313‘ünün süresi içinde, 6 bin 932‘sinin ise sonradan cevaplandırıldığını bildirdi. Şahin, cevaplandırılanların dışında kalan 4 bin 653 yazılı soru önergesinin 665‘inin işlemde, 14‘ünün geri alındığını, bin 660‘ının Meclis Başkanlığınca iade edildiğini bildirdi.
Şahin, bu dönemde verilen 2 bin 506 sözlü soru önergesinin, 2 bin 355‘inin işleme alındığını, bin 705‘inin cevaplandırıldığını, gündemde 476 sözlü soru önergesinin kaldığını, 151‘inin iade edildiğini belirtti. Şahin, “Keşke sözlü ve yazılı soru önergeleri, hükümetçe, ilgili bakan arkadaşlarımızca cevaplandırılmış olsaydı” görüşünü ifade etti.
TBMM Başkanı Şahin, bazı milletvekillerinin, soru önergelerinin iade edilmesi nedeniyle ‘Meclis Başkanlığının keyfi davrandığı’ yönünde eleştiriler yönelttiğine işaret ederek, “Meclis İçtüzüğümüz, soru önergelerinin kısa, gereksiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin verilebileceğini düzenlemiştir. Başkanlığımız soru önergelerini ilgili hükümlere göre titiz bir şekilde incelemiş ve uygun olmayanları işleme almamıştır.” diye konuştu.
İlgili hükümler gereğince hangi soru önergelerinin kabul edilemeyeceğini anlatan Şahin, iade edilen yazılı ve sözlü soru önergelerinden örnekler verdi. Şahin, “Vicdanınız elverecek mi?”, “Vicdan azabı duymuyor musunuz?”, “Tüm topluma gözdağı mı veriyorsunuz?”, “Seçimde size oy vermeyen vatandaşı da fişlemek üzere peşine düşecek misiniz?”, “Kendinizi anayasanın üzerinde mi görüyorsunuz?”, “Sizin ileri demokrasiniz cennetten çıkma mıdır?”, “Sizin bu söyleminiz hapı kadınlara yutturmaya çalışmak olmuyor mu?”, “Söz konusu olaya
ilişkin savcılıkça gizlilik kararı verilmesinin nedeni nedir?”, “Tutuklu hakkında tahliye kararı verilmesinin sebebi nedir?”, “Söz konusu raporlar tahliye edilmesi için yeterli gerekçe sayılıyor mu?” şeklindeki soruların “Anayasa ve İçtüzük açısından sorulamayacak sorular olduğu” gerekçesiyle iade edildiğini söyledi.
8 BİN DİLEKÇE SONUÇLANDI
TBMM Başkanı Şahin, Dilekçe Komisyonu‘na 23. Dönem‘de gelen 8 bin 666 dilekçenin 8 bin 52‘sinin sonuçlandığını belirtti. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu‘nun, bu dönemde 30 alt komisyon kurarak, cezaevlerinden çocuk yuvalarına, huzurevinden kimsesizlerin barınma merkezlerine kadar incelemelerde bulunduğunu anlatan Şahin, komisyona gelen başvuruların bu dönemde 10 bini aştığını vurguladı. Şahin, başvurularda yargı kararlarından şikayet birinci, tutuklu ve yükümlülerin cezaevlerindeki uygulama ve koşullardan şikayetlerinin ikinci sırada yer aldığını bildirdi.
Şahin, “Geçmişte insan hakları ihlalleri nedeniyle sürekli yabancıların denetlediği bir Türkiye manzarası varken; bugün çok şükür, vicdanlarımızı yaralayan ihlaller azalmaktadır. Artık İnsan Hakları Komisyonumuz da yurt dışından kendisine ulaşan hak ihlalleriyle ilgili yerinde incelemeler yapmakta ve raporlar hazırlamaktadır. Bu durum Türkiye‘nin insan hakları ve özgürlükleri alanında aldığı mesafeyi göstermesi bakımından anlamlıdır” diye konuştu.
23. Dönem‘de kurulan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu‘nun, kadın hakları alanında yoğun çalışmalar yürüttüğünü, yurt içi ve yurt dışında çok sayıda incelemeler gerçekleştirdiğini vurguladı.
ÇOCUK İZLEME KOMİTESİ OLUŞTURULDU
Meclis‘in bu yasama döneminde Çocuk İzleme Komitesi oluşturduğunu anlatan Şahin, “Açılış günü, çocuklarımıza bayram olarak armağan edilen Meclisimizin, sevgili yavrularımızın hakları konusundaki hassasiyetini yansıtması bakımından böyle kurumsal bir yapının oluşturulması gerçekten önemlidir.” dedi.
Şahin, bütün komisyon başkan ve üyeleri başta olmak üzere Meclis çalışmalarına katkı sağlayan herkese, gösterdikleri özveri nedeniyle teşekkür etti.
Şahin, 23. Dönem Meclisi‘nin, tüm bu yasama ve denetim çalışmaları için 491 birleşim, 2 bin 252 oturum yaparak, 2 bin 958 saat 8 dakika çalıştığını, bu çalışmalar için 142 bin 378 sayfa tutanak tutulduğunu bildirdi. Şahin, ihtisas komisyonlarının ise 3 bin 218 saat çalıştığını dile getirdi.
Meclis‘in, 14 gün, yaklaşık 170 saat süren anayasa değişikliği maratonu boyunca, yaklaşık 7 bin sayfa tutanak hazırlandığını vurgulayan Şahin, “Böylece yapılan değişikliklerle, anayasamız daha demokratik ve özgürlükçü bir yapıya kavuşurken Meclisimiz de tarihi bir yasama sürecini yaşamıştır.” değerlendirmesini yaptı.
BARIŞI ESAS ALAN ÇOK YÖNLÜ DIŞ POLİTİKA
Türkiye‘nin, barışı esas alan çok yönlü aktif dış politikasıyla bugün, dünyanın en güçlü ve saygın ülkeleri arasındaki yerini aldığını, adeta bir çekim merkezi haline geldiğini belirten Şahin, şöyle konuştu: “Ülkemizin uluslararası alanda sürekli artan itibarına Meclisimiz, yaptığı yasal çalışmaların yanı sıra, artık kurumsallaşmış olan parlamenter diplomasi faaliyetleriyle de katkılar sağlamaktadır. Türkiye‘nin bölgede ve dünyada artan ağırlığına paralel olarak yürüttüğümüz parlamenter diplomasi faaliyetlerimize, bu yasama döneminde de etkin bir şekilde devam edilmiştir. 23. Dönem boyunca ülkemiz ve Meclisimiz, tüm dünyada ilgi odağı haline gelmiştir. Bu yasama döneminde dünya parlamentolarıyla oluşturduğumuz dostluk gruplarına yenileri eklenerek sayı 105‘e yükselmiştir. Meclisimizi 36 devlet başkanı, 70 meclis başkanı, 17 başbakan, 22 bakan, 114 büyükelçi ziyaret etmiştir. Ayrıca yurt dışı ziyaretlerinde, 27 devlet başkanı, 111 parlamento başkanı, 24 başbakan, 5 bakanla bir araya gelme fırsatı bulunmuştur. Meclisimiz her düzeyde yürüttüğü bu ilişkilerin yanı sıra, 12 ayrı uluslararası parlamenter teşkilatta görev yapan 100 milletvekiliyle de aktif bir şekilde temsil edilmektedir. Meclisimiz, 13 ayrı ülke parlamentosu ile işbirliği anlaşması imzalanmıştır. Önümüzdeki dönemlerde parlamentomuzun dış politikadaki çalışmalarının daha da yoğunluk kazanacağına inanıyorum.”
4 CİLTLİK ALBÜM ÇALIŞMASI
TBMM Başkanı Şahin, “Seçim sürecini birbirimizi hırpalama vesilesi değil, toplumla kucaklaşma ve zenginleşme dönemi olarak görmeliyiz.” çağrısında bulundu.
İletişim Daire Başkanlığı‘nın faaliyeti olan yeni bir prestij yayından bahseden Şahin, Birinci Meclis‘ten bugüne Parlamento‘da görev yapan tüm milletvekillerinin özgeçmişlerinin yer aldığı 4 ciltlik albüm çalışmasının yayınlandığını, tarihi kaynak niteliği taşıyan bu albümün, dönemlere göre, Meclis üyelerinin bir bütün olarak ele alındığı ilk çalışma olması bakımından büyük önem taşıdığını kaydetti.
Şahin, TBMM TV‘nin altyapısının tamamen yenilendiğini ifade ederek, bu dönem boyunca 4 bin 101 saat yayın gerçekleştiren televizyonun, dijital yayın yapmaya başladığını söyledi. TBMM Başkanı Şahin, 1994‘ten beri kullanılan kameralar ve altyapının, dijital sisteme uygun hale getirildiğini, TV Müdürlüğünün fiziksel mekanının bu dönem yenilendiğini bildirdi.
Atatürk‘ten başlayarak bugüne kadar görev yapan Meclis Başkanlarının hayat hikayelerini ve yaptıkları çalışmaları anlatan belgeselin, TBMM TV‘de yayınlanmaya başladığını ifade eden Şahin, “Bu çalışma, siyaset ve demokrasi hayatımıza derin izler bırakan Meclis başkanlarımıza vefamızın bir gereğidir” dedi.
Şahin, bu dönemde, TRT 3 üzerinden yayın yapan televizyonun, Ocak 2011 tarihinden itibaren, yeni kurulan iki internet sitesiyle tüm dünyaya yayın yapmaya başladığını söyledi.
MECLİSİ BU DÖNEM 2 MİLYON 184 BİN 277 KİŞİ ZİYARET ETTİ
Meclisi bu dönem 2 milyon 184 bin 277 vatandaşın ziyaret ettiğini anlatan Şahin, bunun da aylık ortalama 70 bin, günlük de 3 bin 119 ziyaretçi anlamına geldiğini bildirdi. Mehmet Ali Şahin, rehberler aracılığıyla yaklaşık 273 bin kişiye Meclisin gezdirildiğini ifade etti.
Mehmet Ali Şahin, Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu‘nun, resmi törenlerin yanı sıra dönem boyunca 220 faaliyet düzenleyerek, 13 basılı eser yayımladığını söyledi.
Geçen dönem altyapı çalışmaları başlayan Meclis Enformasyon ve Telekomünikasyon Sistemleri (METSİS) Projesi kapsamında, Meclis‘in bilişim ve iletişim altyapısının tamamlandığını dile getiren Şahin, bu projeyle TBMM merkez binasındaki tüm ses, veri ve görüntü iletişiminin tek bir merkezde toplandığını belirtti.
Şahin, vatandaşların milletvekillerinden daha kolay randevu alabilmeleri için online randevu sisteminin kurulduğunu, bu sistem sayesinde internet üzerinden randevu alma imkanı sağlandığını kaydetti.
TBMM Başkanı Şahin, vatandaşlar için e-dilekçe sisteminin oluşturulduğunu, Genel Kurul gündemlerinin yanı sıra bu dönem ilk defa komisyon gündemlerinin de TBMM internet sitesine konulmaya başlandığını söyledi.
ARŞİV BELGELERİ ELEKTRONİK ORTAMA AKTARILDI
Meclis‘in 22. Dönemi‘nde başlatılan, Parlamento arşiv belgelerinin elektronik ortama aktarılması çalışmasının tamamlandığını dile getiren TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Artık, yasama hafızamız niteliği taşıyan ve 1908‘den bugüne, tüm parlamento tutanaklarına internet üzerinden rahatlıkla ulaşılabilmektedir.” dedi. Şahin, Osmanlı döneminden bugüne kadar kabul edilen kanunların metinlerine, internet üzerinden ulaşma çalışmalarına devam edildiğini belirtti.
Yakın tarihin tartışmalı dönemlerinden olan İstiklal Mahkemelerine ait dosyalar üzerinde çalışma yapmak üzere, Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğü bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulduğunu ifade eden Şahin, TBMM‘nin kendi insan kaynaklarından oluşan çalışma grubunun toplam 432 bin 651 sayfa evrakı tasnif ettiğini bildirdi. Şahin, tercüme işinin tamamlanmasından sonra dosya içeriğindeki belgeler taranarak elektronik ortama aktarılacağını kaydetti.
TBMM Başkanı Şahin, komisyonların büyük bölümü ile eski senato ve küçük grup toplantı salonlarının ses sistemlerinin yenilendiğini, kulisler ile koridorların yeniden tefriş edildiğini söyledi.
VEKİLLERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLECEK
Şahin, milletvekillerinin çalışma şartlarını iyileştirecek yeni halkla ilişkiler binasının temelinin bu ay içerisinde atılacağını belirterek, projenin 2 yılda tamamlanmasının planlandığını ifade etti.
23. Dönem‘de Milli Saraylara bağlı saray, köşk ve kasırları yaklaşık 4 milyon kişinin ziyaret ettiğini bildiren Şahin, Yıldız Teknik Üniversitesi ile imzaladıkları protokolle Milli Saraylar ve Tarihi Yapılar Meslek Yüksek Okulunun faaliyete başladığını anlattı.
Mehmet Ali Şahin, ilk Meclis binası ile Erzurum ve Sivas kongre binalarının Meclise devredildiğini, restorasyon çalışmalarına da yakında başlanacağını ifade etti.
DEMOKRATİK OLGUNLUK GEREK
TBMM Başkanı Şahin, bazı düşüncelerini de paylaşmak istediğini belirterek, şunları söyledi: “Milletimizin önünde her dönem yepyeni ufuklar açan Meclisimiz, şimdi tazelenme dönemine girmiş ve yapılacak seçimlerin ardından tekrar yasama faaliyetlerine başlamak üzere çalışmalarına ara vermiştir. Yapılacak seçimlerin ardından, halkımızın güçlü iradesiyle oluşacak 24. Dönem parlamentomuz, dinamik yapısıyla milletimize hizmet anlayışını kararlılıkla sürdürecektir. Demokrasimizin hakemi olan aziz milletimizin en doğru kararı vereceğine ve ülkemizin daha fazla demokrasi ve özgürlük yolundaki ilerleyişini sürdüreceğine olan inancımız tamdır. Bu demokratik seçim sürecini birbirimizi hırpalama vesilesi değil, toplumla kucaklaşma ve zenginleşme dönemi olarak görmeliyiz. Yıpratıcı polemiklerin değil, ülkemizin faydasına projelerin konuşulduğu bir dönem olarak geçirmemizin siyaset kurumuna da güç katacağını düşünüyorum. Siyasette oluşan gerginliklerin, kutuplaşmaların toplumun tüm katmanlarına dalga dalga yayıldığını hatırımızdan çıkarmadan daha özenli bir üslubun kullanılması hepimizin ortak sorumluluğudur. Birbirimizin arasına görülmez duvarlar örmek yerine, gönüllerimiz arasında sevgi köprüleri kurmak için beraberce gayret göstermeliyiz. Seçimlerin ardından halkımızın özgür iradesiyle yine bu çatının altında biraraya gelerek, ülkemiz için çalışabilecek insanlar olarak bu süreci demokratik olgunluklar yürütebilmeliyiz.”
TBMM Başkanı Şahin, ana merkezini Meclis‘in oluşturduğu siyaset kurumunun çözüm üretme kabiliyetini ve gücünü koruduğu sürece demokrasinin ilerleyişi, özgürlüklerin kökleşmesi ve kalkınma çabalarının da devam edeceğini kaydetti. “Özgür bir Meclis‘in varlığı, demokrasimizin, halkın huzur ve refahının, insan hakları odaklı adalet anlayışının, ekonomik gelişmenin en büyük güvencesidir” diyen Şahin, Meclis‘in 23. Dönem‘de cesurca aldığı kararların, çıkardığı reform niteliğindeki kanunların, demokrasiye daha da güç kazandırdığını vurguladı.
Şahin, yaşanan her olumsuz süreçte topu Meclis‘e atma kolaycılığına düşmeden, bu çatı altında ortak akılla en ideal çözümlerin üretilmesi için toplumun her kesiminin katkı sağlamasının önemine işaret ederek, “Başta yargı organları olmak üzere, tüm uygulayıcıların da meclisimizin çıkardığı yasaları, toplum yararına özgürlükçü bir anlayışla yorumlamaları sorunların aşılmasını kolaylaştıracaktır.” sözlerini kullandı.
Mehmet Ali Şahin, “İnanıyorum ki; Türkiye önümüzdeki dönem oluşacak güçlü yapısıyla milletimizin geleceği için hayati önem taşıyan, yeni bir Anayasayı da geniş bir uzlaşmayla hayata geçirecektir. Toplumun çok geniş kesimlerinden geçmişten beri yükselen bu talebe, tüm milletimizin buluşma adresi olan Meclisimiz kayıtsız kalmayacaktır.” diye konuştu.
Seçimlerde tekrar aday olmayan milletvekillerine, bundan sonraki hayatlarında sağlık, huzur ve başarılar dileyen Şahin, basın mensuplarına da teşekkür etti.
TBMM Başkanı Şahin, 23. Yasama Dönemi‘nin sona ermesinin ardından TBMM Tören Salonu‘nda düzenlediği basın toplantısında, yasama dönemini değerlendirdi. Şahin, 10 gün kadar önce Meclis‘in açılışının 91. yılını kutladıklarını anımsatarak, Meclis‘in bugüne kadar ülkede atılan adımların, yaşanan değişimin merkezi olduğunu söyledi.
23. Dönem‘de de Meclis‘in görevini; ülkeyi siyasi, ekonomik ve toplumsal olarak daima ileriye taşıma anlayışıyla başarıyla yerine getirdiğini ifade eden Şahin, 23. Dönem‘de görev yapan milletvekillerine yaptıkları özverili çalışmalar, gösterdikleri gayretler nedeniyle şükranlarını sundu. Şahin, tüm milletvekillerinin, 91 yıllık parlamento tarihi içindeki şerefli yerlerini aldığını kaydetti.
TOPTAN‘A TEŞEKKÜR ETTİ
Şahin, 23. Dönem‘de vefat eden milletvekillerine bir kez daha Allah‘tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileyerek, bu milletvekillerinin Meclis çalışmalarına yaptıkları katkıların da asla unutulmayacağını belirtti.
23. Dönem‘in ilk üç yasama yılında Meclis Başkanlığı‘nı Köksal Toptan‘ın yürüttüğünü hatırlatan Şahin, Meclis‘in ortaya koyduğu bu başarılı tablonun oluşumunda Toptan‘ın da emeğinin ve katkılarının bulunduğunu vurguladı. Şahin, yaptıkları hizmetler nedeniyle Toptan‘a teşekkür etti.
548 KANUN YASALAŞTI
Şahin, Meclis‘in asli görevinin yasa yapmak olduğunu, bu nedenle Meclis‘in yasama organı olarak vasıflandırıldığını dile getirdi. Bu dönemde Meclis Başkanlığı‘na Hükümet tarafından 789 kanun tasarısı, milletvekillerince de 901 kanun teklifi verildiğini bildiren Şahin, tasarılardan 514‘ü, tekliflerden 248‘inin kanunlaştığını söyledi. Şahin, bazı teklifler, tasarılarla birleştirilerek görüşüldüğü için 548 kanunun bu dönemde yasalaştığını belirtti.
Şahin, Cumhurbaşkanlığınca, bir daha görüşülmek üzere 3 kanunun Meclis‘e geri gönderildiğine ifade etti.
Toplam 1541 maddelik Türk Ticaret Kanunu, 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu, 454 maddelik Hukuk Muhakemeleri Kanunu gibi temel kanunlardan bazılarının bu dönemde yasalaştığını anımsatan Şahin, yapılan bazı düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
ANAYASANIN 26 MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Bu dönemin en çok dikkat çeken yasama çalışmasının anayasa değişikliği olduğunu, anayasanın 26 maddesinde çok önemli değişiklikler yapıldığını, uyum yasalarının büyük ölçüde çıkarıldığını anlatan Şahin, "Belki de en önemlisi, bunun başarılmış olması, daha geniş çaplı bir anayasa değişikliği ihtiyacını, hem siyasi partilerimizin hem de toplumun gündemine güçlü bir şekilde taşımış olmasıdır.” ifadesini kullandı.
Meclis‘in ikinci ana fonksiyonunun denetim çalışmaları olduğuna dikkati çeken Şahin, bu dönemde 13 gensoru önergesi verildiğini, bunlardan 12‘sinin Genel Kurul gündemine alındığını, ancak reddedildiğini, birinin de işlemden kaldırıldığını söyledi.
Şahin, verilen 26 genel görüşme önergesinden 1‘inin kabul edildiğini, verilen 3 Meclis soruşturması önergesinin de tamamının soruşturma taleplerinin reddedildiğini kaydetti.
14 ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU
23. Dönem‘in araştırma ve soruşturma komisyonları açısından da yoğun geçtiğini ifade eden Şahin, verilen Meclis araştırma önergelerinden bin 109‘unun işleme alındığını, bunlardan 134‘ünün kabul edilerek, 14 araştırma komisyonu kurulduğunu anlattı. Şahin, komisyonlardan 13‘ünün raporunu tamamladığını, 12‘sinin raporlarının Genel Kurul‘da görüşüldüğünü kaydetti.
Araştırma komisyonları raporlarıyla ilgili yeni bir çalışma yaptıklarını ifade eden Şahin, Meclis‘in açıldığı 1920‘den bugüne kadar TBMM Başkanlığı‘na teslim edilen tüm Meclis araştırma komisyonu raporlarına, kısa bir süre içinde internet ortamında ulaşılabileceğini duyurdu.
YAKLAŞIK 21 BİN SORU ÖNERGESİ VERİLDİ
Diğer iki denetim yolunun da yazılı ve sözlü soru önergeleri olduğuna dikkati çeken Şahin, 23. Dönem‘de 20 bin 898 yazılı soru önergesi verildiğini, bunlardan 9 bin 313‘ünün süresi içinde, 6 bin 932‘sinin ise sonradan cevaplandırıldığını bildirdi. Şahin, cevaplandırılanların dışında kalan 4 bin 653 yazılı soru önergesinin 665‘inin işlemde, 14‘ünün geri alındığını, bin 660‘ının Meclis Başkanlığınca iade edildiğini bildirdi.
Şahin, bu dönemde verilen 2 bin 506 sözlü soru önergesinin, 2 bin 355‘inin işleme alındığını, bin 705‘inin cevaplandırıldığını, gündemde 476 sözlü soru önergesinin kaldığını, 151‘inin iade edildiğini belirtti. Şahin, “Keşke sözlü ve yazılı soru önergeleri, hükümetçe, ilgili bakan arkadaşlarımızca cevaplandırılmış olsaydı” görüşünü ifade etti.
TBMM Başkanı Şahin, bazı milletvekillerinin, soru önergelerinin iade edilmesi nedeniyle ‘Meclis Başkanlığının keyfi davrandığı’ yönünde eleştiriler yönelttiğine işaret ederek, “Meclis İçtüzüğümüz, soru önergelerinin kısa, gereksiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin verilebileceğini düzenlemiştir. Başkanlığımız soru önergelerini ilgili hükümlere göre titiz bir şekilde incelemiş ve uygun olmayanları işleme almamıştır.” diye konuştu.
İlgili hükümler gereğince hangi soru önergelerinin kabul edilemeyeceğini anlatan Şahin, iade edilen yazılı ve sözlü soru önergelerinden örnekler verdi. Şahin, “Vicdanınız elverecek mi?”, “Vicdan azabı duymuyor musunuz?”, “Tüm topluma gözdağı mı veriyorsunuz?”, “Seçimde size oy vermeyen vatandaşı da fişlemek üzere peşine düşecek misiniz?”, “Kendinizi anayasanın üzerinde mi görüyorsunuz?”, “Sizin ileri demokrasiniz cennetten çıkma mıdır?”, “Sizin bu söyleminiz hapı kadınlara yutturmaya çalışmak olmuyor mu?”, “Söz konusu olaya
ilişkin savcılıkça gizlilik kararı verilmesinin nedeni nedir?”, “Tutuklu hakkında tahliye kararı verilmesinin sebebi nedir?”, “Söz konusu raporlar tahliye edilmesi için yeterli gerekçe sayılıyor mu?” şeklindeki soruların “Anayasa ve İçtüzük açısından sorulamayacak sorular olduğu” gerekçesiyle iade edildiğini söyledi.
8 BİN DİLEKÇE SONUÇLANDI
TBMM Başkanı Şahin, Dilekçe Komisyonu‘na 23. Dönem‘de gelen 8 bin 666 dilekçenin 8 bin 52‘sinin sonuçlandığını belirtti. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu‘nun, bu dönemde 30 alt komisyon kurarak, cezaevlerinden çocuk yuvalarına, huzurevinden kimsesizlerin barınma merkezlerine kadar incelemelerde bulunduğunu anlatan Şahin, komisyona gelen başvuruların bu dönemde 10 bini aştığını vurguladı. Şahin, başvurularda yargı kararlarından şikayet birinci, tutuklu ve yükümlülerin cezaevlerindeki uygulama ve koşullardan şikayetlerinin ikinci sırada yer aldığını bildirdi.
Şahin, “Geçmişte insan hakları ihlalleri nedeniyle sürekli yabancıların denetlediği bir Türkiye manzarası varken; bugün çok şükür, vicdanlarımızı yaralayan ihlaller azalmaktadır. Artık İnsan Hakları Komisyonumuz da yurt dışından kendisine ulaşan hak ihlalleriyle ilgili yerinde incelemeler yapmakta ve raporlar hazırlamaktadır. Bu durum Türkiye‘nin insan hakları ve özgürlükleri alanında aldığı mesafeyi göstermesi bakımından anlamlıdır” diye konuştu.
23. Dönem‘de kurulan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu‘nun, kadın hakları alanında yoğun çalışmalar yürüttüğünü, yurt içi ve yurt dışında çok sayıda incelemeler gerçekleştirdiğini vurguladı.
ÇOCUK İZLEME KOMİTESİ OLUŞTURULDU
Meclis‘in bu yasama döneminde Çocuk İzleme Komitesi oluşturduğunu anlatan Şahin, “Açılış günü, çocuklarımıza bayram olarak armağan edilen Meclisimizin, sevgili yavrularımızın hakları konusundaki hassasiyetini yansıtması bakımından böyle kurumsal bir yapının oluşturulması gerçekten önemlidir.” dedi.
Şahin, bütün komisyon başkan ve üyeleri başta olmak üzere Meclis çalışmalarına katkı sağlayan herkese, gösterdikleri özveri nedeniyle teşekkür etti.
Şahin, 23. Dönem Meclisi‘nin, tüm bu yasama ve denetim çalışmaları için 491 birleşim, 2 bin 252 oturum yaparak, 2 bin 958 saat 8 dakika çalıştığını, bu çalışmalar için 142 bin 378 sayfa tutanak tutulduğunu bildirdi. Şahin, ihtisas komisyonlarının ise 3 bin 218 saat çalıştığını dile getirdi.
Meclis‘in, 14 gün, yaklaşık 170 saat süren anayasa değişikliği maratonu boyunca, yaklaşık 7 bin sayfa tutanak hazırlandığını vurgulayan Şahin, “Böylece yapılan değişikliklerle, anayasamız daha demokratik ve özgürlükçü bir yapıya kavuşurken Meclisimiz de tarihi bir yasama sürecini yaşamıştır.” değerlendirmesini yaptı.
BARIŞI ESAS ALAN ÇOK YÖNLÜ DIŞ POLİTİKA
Türkiye‘nin, barışı esas alan çok yönlü aktif dış politikasıyla bugün, dünyanın en güçlü ve saygın ülkeleri arasındaki yerini aldığını, adeta bir çekim merkezi haline geldiğini belirten Şahin, şöyle konuştu: “Ülkemizin uluslararası alanda sürekli artan itibarına Meclisimiz, yaptığı yasal çalışmaların yanı sıra, artık kurumsallaşmış olan parlamenter diplomasi faaliyetleriyle de katkılar sağlamaktadır. Türkiye‘nin bölgede ve dünyada artan ağırlığına paralel olarak yürüttüğümüz parlamenter diplomasi faaliyetlerimize, bu yasama döneminde de etkin bir şekilde devam edilmiştir. 23. Dönem boyunca ülkemiz ve Meclisimiz, tüm dünyada ilgi odağı haline gelmiştir. Bu yasama döneminde dünya parlamentolarıyla oluşturduğumuz dostluk gruplarına yenileri eklenerek sayı 105‘e yükselmiştir. Meclisimizi 36 devlet başkanı, 70 meclis başkanı, 17 başbakan, 22 bakan, 114 büyükelçi ziyaret etmiştir. Ayrıca yurt dışı ziyaretlerinde, 27 devlet başkanı, 111 parlamento başkanı, 24 başbakan, 5 bakanla bir araya gelme fırsatı bulunmuştur. Meclisimiz her düzeyde yürüttüğü bu ilişkilerin yanı sıra, 12 ayrı uluslararası parlamenter teşkilatta görev yapan 100 milletvekiliyle de aktif bir şekilde temsil edilmektedir. Meclisimiz, 13 ayrı ülke parlamentosu ile işbirliği anlaşması imzalanmıştır. Önümüzdeki dönemlerde parlamentomuzun dış politikadaki çalışmalarının daha da yoğunluk kazanacağına inanıyorum.”
4 CİLTLİK ALBÜM ÇALIŞMASI
TBMM Başkanı Şahin, “Seçim sürecini birbirimizi hırpalama vesilesi değil, toplumla kucaklaşma ve zenginleşme dönemi olarak görmeliyiz.” çağrısında bulundu.
İletişim Daire Başkanlığı‘nın faaliyeti olan yeni bir prestij yayından bahseden Şahin, Birinci Meclis‘ten bugüne Parlamento‘da görev yapan tüm milletvekillerinin özgeçmişlerinin yer aldığı 4 ciltlik albüm çalışmasının yayınlandığını, tarihi kaynak niteliği taşıyan bu albümün, dönemlere göre, Meclis üyelerinin bir bütün olarak ele alındığı ilk çalışma olması bakımından büyük önem taşıdığını kaydetti.
Şahin, TBMM TV‘nin altyapısının tamamen yenilendiğini ifade ederek, bu dönem boyunca 4 bin 101 saat yayın gerçekleştiren televizyonun, dijital yayın yapmaya başladığını söyledi. TBMM Başkanı Şahin, 1994‘ten beri kullanılan kameralar ve altyapının, dijital sisteme uygun hale getirildiğini, TV Müdürlüğünün fiziksel mekanının bu dönem yenilendiğini bildirdi.
Atatürk‘ten başlayarak bugüne kadar görev yapan Meclis Başkanlarının hayat hikayelerini ve yaptıkları çalışmaları anlatan belgeselin, TBMM TV‘de yayınlanmaya başladığını ifade eden Şahin, “Bu çalışma, siyaset ve demokrasi hayatımıza derin izler bırakan Meclis başkanlarımıza vefamızın bir gereğidir” dedi.
Şahin, bu dönemde, TRT 3 üzerinden yayın yapan televizyonun, Ocak 2011 tarihinden itibaren, yeni kurulan iki internet sitesiyle tüm dünyaya yayın yapmaya başladığını söyledi.
MECLİSİ BU DÖNEM 2 MİLYON 184 BİN 277 KİŞİ ZİYARET ETTİ
Meclisi bu dönem 2 milyon 184 bin 277 vatandaşın ziyaret ettiğini anlatan Şahin, bunun da aylık ortalama 70 bin, günlük de 3 bin 119 ziyaretçi anlamına geldiğini bildirdi. Mehmet Ali Şahin, rehberler aracılığıyla yaklaşık 273 bin kişiye Meclisin gezdirildiğini ifade etti.
Mehmet Ali Şahin, Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu‘nun, resmi törenlerin yanı sıra dönem boyunca 220 faaliyet düzenleyerek, 13 basılı eser yayımladığını söyledi.
Geçen dönem altyapı çalışmaları başlayan Meclis Enformasyon ve Telekomünikasyon Sistemleri (METSİS) Projesi kapsamında, Meclis‘in bilişim ve iletişim altyapısının tamamlandığını dile getiren Şahin, bu projeyle TBMM merkez binasındaki tüm ses, veri ve görüntü iletişiminin tek bir merkezde toplandığını belirtti.
Şahin, vatandaşların milletvekillerinden daha kolay randevu alabilmeleri için online randevu sisteminin kurulduğunu, bu sistem sayesinde internet üzerinden randevu alma imkanı sağlandığını kaydetti.
TBMM Başkanı Şahin, vatandaşlar için e-dilekçe sisteminin oluşturulduğunu, Genel Kurul gündemlerinin yanı sıra bu dönem ilk defa komisyon gündemlerinin de TBMM internet sitesine konulmaya başlandığını söyledi.
ARŞİV BELGELERİ ELEKTRONİK ORTAMA AKTARILDI
Meclis‘in 22. Dönemi‘nde başlatılan, Parlamento arşiv belgelerinin elektronik ortama aktarılması çalışmasının tamamlandığını dile getiren TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Artık, yasama hafızamız niteliği taşıyan ve 1908‘den bugüne, tüm parlamento tutanaklarına internet üzerinden rahatlıkla ulaşılabilmektedir.” dedi. Şahin, Osmanlı döneminden bugüne kadar kabul edilen kanunların metinlerine, internet üzerinden ulaşma çalışmalarına devam edildiğini belirtti.
Yakın tarihin tartışmalı dönemlerinden olan İstiklal Mahkemelerine ait dosyalar üzerinde çalışma yapmak üzere, Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğü bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulduğunu ifade eden Şahin, TBMM‘nin kendi insan kaynaklarından oluşan çalışma grubunun toplam 432 bin 651 sayfa evrakı tasnif ettiğini bildirdi. Şahin, tercüme işinin tamamlanmasından sonra dosya içeriğindeki belgeler taranarak elektronik ortama aktarılacağını kaydetti.
TBMM Başkanı Şahin, komisyonların büyük bölümü ile eski senato ve küçük grup toplantı salonlarının ses sistemlerinin yenilendiğini, kulisler ile koridorların yeniden tefriş edildiğini söyledi.
VEKİLLERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLECEK
Şahin, milletvekillerinin çalışma şartlarını iyileştirecek yeni halkla ilişkiler binasının temelinin bu ay içerisinde atılacağını belirterek, projenin 2 yılda tamamlanmasının planlandığını ifade etti.
23. Dönem‘de Milli Saraylara bağlı saray, köşk ve kasırları yaklaşık 4 milyon kişinin ziyaret ettiğini bildiren Şahin, Yıldız Teknik Üniversitesi ile imzaladıkları protokolle Milli Saraylar ve Tarihi Yapılar Meslek Yüksek Okulunun faaliyete başladığını anlattı.
Mehmet Ali Şahin, ilk Meclis binası ile Erzurum ve Sivas kongre binalarının Meclise devredildiğini, restorasyon çalışmalarına da yakında başlanacağını ifade etti.
DEMOKRATİK OLGUNLUK GEREK
TBMM Başkanı Şahin, bazı düşüncelerini de paylaşmak istediğini belirterek, şunları söyledi: “Milletimizin önünde her dönem yepyeni ufuklar açan Meclisimiz, şimdi tazelenme dönemine girmiş ve yapılacak seçimlerin ardından tekrar yasama faaliyetlerine başlamak üzere çalışmalarına ara vermiştir. Yapılacak seçimlerin ardından, halkımızın güçlü iradesiyle oluşacak 24. Dönem parlamentomuz, dinamik yapısıyla milletimize hizmet anlayışını kararlılıkla sürdürecektir. Demokrasimizin hakemi olan aziz milletimizin en doğru kararı vereceğine ve ülkemizin daha fazla demokrasi ve özgürlük yolundaki ilerleyişini sürdüreceğine olan inancımız tamdır. Bu demokratik seçim sürecini birbirimizi hırpalama vesilesi değil, toplumla kucaklaşma ve zenginleşme dönemi olarak görmeliyiz. Yıpratıcı polemiklerin değil, ülkemizin faydasına projelerin konuşulduğu bir dönem olarak geçirmemizin siyaset kurumuna da güç katacağını düşünüyorum. Siyasette oluşan gerginliklerin, kutuplaşmaların toplumun tüm katmanlarına dalga dalga yayıldığını hatırımızdan çıkarmadan daha özenli bir üslubun kullanılması hepimizin ortak sorumluluğudur. Birbirimizin arasına görülmez duvarlar örmek yerine, gönüllerimiz arasında sevgi köprüleri kurmak için beraberce gayret göstermeliyiz. Seçimlerin ardından halkımızın özgür iradesiyle yine bu çatının altında biraraya gelerek, ülkemiz için çalışabilecek insanlar olarak bu süreci demokratik olgunluklar yürütebilmeliyiz.”
TBMM Başkanı Şahin, ana merkezini Meclis‘in oluşturduğu siyaset kurumunun çözüm üretme kabiliyetini ve gücünü koruduğu sürece demokrasinin ilerleyişi, özgürlüklerin kökleşmesi ve kalkınma çabalarının da devam edeceğini kaydetti. “Özgür bir Meclis‘in varlığı, demokrasimizin, halkın huzur ve refahının, insan hakları odaklı adalet anlayışının, ekonomik gelişmenin en büyük güvencesidir” diyen Şahin, Meclis‘in 23. Dönem‘de cesurca aldığı kararların, çıkardığı reform niteliğindeki kanunların, demokrasiye daha da güç kazandırdığını vurguladı.
Şahin, yaşanan her olumsuz süreçte topu Meclis‘e atma kolaycılığına düşmeden, bu çatı altında ortak akılla en ideal çözümlerin üretilmesi için toplumun her kesiminin katkı sağlamasının önemine işaret ederek, “Başta yargı organları olmak üzere, tüm uygulayıcıların da meclisimizin çıkardığı yasaları, toplum yararına özgürlükçü bir anlayışla yorumlamaları sorunların aşılmasını kolaylaştıracaktır.” sözlerini kullandı.
Mehmet Ali Şahin, “İnanıyorum ki; Türkiye önümüzdeki dönem oluşacak güçlü yapısıyla milletimizin geleceği için hayati önem taşıyan, yeni bir Anayasayı da geniş bir uzlaşmayla hayata geçirecektir. Toplumun çok geniş kesimlerinden geçmişten beri yükselen bu talebe, tüm milletimizin buluşma adresi olan Meclisimiz kayıtsız kalmayacaktır.” diye konuştu.
Seçimlerde tekrar aday olmayan milletvekillerine, bundan sonraki hayatlarında sağlık, huzur ve başarılar dileyen Şahin, basın mensuplarına da teşekkür etti.