Halk Oyunları Oscar’I Küçükçekmece’Nin

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sabancı Vakfı’nın geleneksel olarak düzenlediği ve bu yıl 19.’su gerçekleştirilen Halk Oyunları Yarışması’nın birincisi Küçükçekmece Belediyesi Yedirenk Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sabancı Vakfı’nın geleneksel olarak düzenlediği ve bu yıl 19.’su gerçekleştirilen Halk Oyunları Yarışması’nın birincisi Küçükçekmece Belediyesi Yedirenk Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sabancı Vakfı’nın 1994 yılından itibaren düzenlediği Türkiye Halk Dansları Yarışması’nın bu yıl 19.’su gerçekleştirildi. Gebze’de bulunan Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde yapılan final yarışmasında 5 ekip performanslarını sergiledi.

“Türkiye’nin Tüm Renkleri Buraya” sloganıyla yola çıkan yarışmaya katılan ekipler ilk olarak; Gaziantep, İstanbul, Ankara, Ordu ve İzmir’de gerçekleştirilen Bölge Elemelerinde "stilize dal” kategorisinde hünerlerini gösterdiler.

"Bölge Yarışmaları” sonunda; Tuana Sanat Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Hakkari yöresi oyunuyla, Denizli Ekin Halk Oyunları Derneği Denizli Yöresi oyunuyla, Küçükçekmece Belediyesi Yedirenk Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Mardin Yöresi oyunuyla, Konak Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü İzmir Yöresi oyunuyla, İstanbul Çağdaş Turizm Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ise Tokat Yöresi oyunuyla finale kaldı.

    Final gecesinin açılış konuşmasını yapan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 19 yıllık bir birlikteliklerini olduğunu belirterek, “Kültür Bakanlığımızla birlikte onurla ve gururla yaptığımız bir organizasyon. Ülkemizin çeşitli yörelerini, çeşitli renklerini, müziğini, kültürünü, giysilerini ve gençlerin evet bütün bunları bize yaşatan gençlerimizle birlikte bu coşkuyu hep birlikte yaşayacağız. Bütün bir sene devam eden bir süreçti bu ve geçen yıl birinci olan ekibimiz bizi Belçika’da başarıyla temsil etti” dedi.



İLK SAHNE GEÇEN YILIN ŞAMPİYONUNUN

Dün akşam saat 20.00’da başlayan yarışmada sahneye ilk olarak geçen yılın finalist Kütahya Merkez Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu oldu. Geçen yılın birincisi seçilen oyunun ardından sahneye çıkan Özgen Akçagül ve Blue Note Orkestrası’da katılımcılara müzik ziyafeti sundu.

Finale kalan ekipler sırayla sahneye çıkarak hünerlerini gösterdi. Seyircilerin büyük beğenisini kazanan ekipler, performanslarının sahneledikten sonra jüri üyelerinin kararını büyük bir heyecanla beklediler. Jürinin kararını vermesi beklenirken sahneye çıkan Özgen Akçagül ve Blue Note Orkestrası büyük beğeni topladı. Verilen aranın ardından kararını açıklayan jüri, 19. Türkiye Halk Dansları Yarışması’nın birincisinin Küçükçekmece Belediyesi Yedirenk Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği olduğunu açıkladığında ise salonda büyük bir sevinç yaşandı.

ÖDÜLÜ AZİZ YENİAY ALDI

Bir yıllık bir maratonun ardından birinci olan ekip adına kürsüye çıkan Aziz Yeniay birincilik ödülünü Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’dan aldı. Sahnede büyük bir coşku yaşayan Küçükçekmece ekibi emeklerinin karşılığı olarak 20 bin liralık ödülün de sahibi oldu. Kendileri için çok özel bir gece olduğunu belirten Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, 19. Türkiye Halk Dansları Yarışması’nda finale kalan 5 gruptan bir tanesinin Mardin Yöresi oyunu ile Küçükçekmece ekibinin olduğunu ve gecenin sonunda birinci olduklarını belirterek, “Türkiye’deki halk danslarının Oscar’ı olarak bilinen bu yarışmada birinci olmak gerçekten olağanüstü bir başarı. Bize bu onuru yaşatan gençlerimize ve arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Çok ciddi emek verdiler, ter akıttılar. İsminde olduğu gibi, gerek renkleriyle, gerek temasıyla Türkiye’nin renkleriydi aslında. Muhteşem bir gece oldu bizim açımızdan. Geçen yıl ikincilikte kalmıştık bu yıl ise Türkiye şampiyonu olduk” diye konuştu.