Kktc‘de İmam Hatip Lisesi Tartışması

KKTC‘nin haber kanalı ADA TV‘de Taner Ulutaş ve Kartal Harman‘ın hazırlayıp sunduğu ‘Doğruyu Söyle‘ Programı‘nda ‘KKTC‘de İmam Hatip Liseleri açılsın mı? konusu tartışıldı.

Oldukça hararetli geçen programa Okyay Sadıkoğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Eski Milletvekili Ozan Ceyhun, Akademisyen Zeki Beşiktepeli, Eski Din İşleri Sairesi Başkanı Yusuf Suiçmez, İşadamı Rasim Yankın, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel katıldı.

SADIKOĞLU: KURAN KURSU EĞİTİMDİR

Okyay Sadıkoğlu, din tartışmalarının KKTC‘de belli dönemlerde meydana geldiğini söyledi. Programa taraf olarak katıldığını ifade eden Sadıkoğlu, "Çocukların kuran kursuna başlama dönemi olan yaz aylarında kuran kursu tartışmalarının yapıldığını" belirtti. Sadıkoğlu, "Yıllardır kuran kursu konusu tartışılıyor ve ağzı olan konuşuyor. Herkes eteğindeki taşları döksün. Dine karşı olanların eğitim sendikalarından gelmesini esefle karşılıyorum. Eğitim hakkı eğitimciler tarafından nasıl engellenebilir?

Müslümansak kitaplarımızı evlatlarımıza öğretmek zorundayız ve bu bağlamda kuran kursu eğitimdir. Dinimize, kimliğimize ve milletimize sistematik bir şekilde saldırılar var" dedi.

ELCİL: BİZE ARAP KÜLTÜRÜ AŞILANMAYA ÇALIŞILIYOR

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Kıbrıs Türk halkına Arap kültürünün aşılanmaya çalışıldığını iddia etti. Elcil, KKTC anayasası laik bir hukuku öngördüğünü ve her vatandaşın yasalar önünde eşit olduğuna değindi. Elcil, ilkokul öğretmenlerinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi verdiğini dolayısıyla ekstra bir din görevlisine ihtiyaç olmadığını söyledi. KKTC‘de sadece Sünni İslam‘ın öğretildiğine ve bu konuda bir baskı olduğuna değinen Elcil, "Bunun dışında alevi veya

ateist çocuklar da var. Bunların karşılanması için devletin gerekli tedbirleri alması gerekir. Dinin siyaset içerdiği bir takım talepler görüyoruz. Çocuğun reşit yaşa gelmeden bir dinin empoze edilmeye çalışılması söz konusudur" diye konuştu.

SUİÇMEZ: SORGULANMASI GEREKEN SİSTEMDİR

Eski Dinişleri Sairesi Başkanı Yusuf Suiçmez, KKTC‘ye atanan din görevlilerinin sürekli eleştirildiğini ancak din görevlilerini eleştirmek yerine sistemin sorgulanması gerektiğini söyledi. Suiçmez, "Ben imamlardan çok sistemin suçlu olduğunu düşünüyorum. İmam alırken de olaya siyaset karışıyor. Bu ülkede sistem sorunu vardır" dedi.

BEŞİKTEPELİ: İMAM HATİP LİSELERİ‘NE GEREK YOK

Akademisyen Zeki Beşiktepeli, KKTC‘de İmam Hatip Liseleri‘ne gerek olmadığını ve bu konunun siyasi olduğunu ifade etti. KKTC‘deki bütün sorunların bir kenara bırakılarak din konusunun tartışılmasının yanlış olduğunu savunan Beşiktepeli, bu konuda halka kılıç sallattırıldığını ifade etti.

CEYHUN: DİN DERSİ DOĞRU VERİLİRSE YANLIŞ TARAFI YOKTUR

Avrupa Parlamentosu (AP) Eski Milletvekili Ozan Ceyhun, Almanya‘da Türkiye‘den gelen imamlardan memnun olmadıklarını çünkü Almanca bilmediklerini ifade etti. Ceyhun, "Kuran kursu resmi bir program süresince verildiği sürece korkmuyoruz. Laik bir ülkede de imam hatip okullarının olmasında sıkıntı yoktur. Din dersi doğru verilirse yanlış bir tarafı yoktur. Yusuf Suiçmez‘in görevden alınmasına en fazla tepki gösteren Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. AB‘deki deneyimlerden ders alınmalı" şeklinde

ifade etti.

GÖKÇEBEL: DİN KONUSUNUN TARTIŞILIYOR OLMASI BİLE DAYATMADIR

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel, din konusunun tartışılıyor olmasının dahi dayatma olduğunu ve din konusunu Türkiye‘nin dahi çözemediğini ifade etti. Gökçebel, "Okullarda hem inanç üzerine kurulu bir eğitimden hem de laik bir eğitimden bahsediliyor. Bu iki konu tezattır. Buna Atatürk de müdahale etmiştir. KTOEÖS dün ne yaptıysa yarın da aynısını yapacak. Bu toplumda aydın insanlar vardır. Konular aydın insanlar çerçevesinde tartışılmalıdır" dedi.

YANKIN: DİNİ ÖĞRENMEK GEREKİR

İşadamı Rasim Yankın, Kıbrıs Türkü‘nün 100 yıl süren bir varlık mücadelesi verdiğini ama bu mücadelenin 1969 yılı sonrasında kaybedildiğini söyledi. Yankın, tekrardan mücadele konusunda birlikte hareket etmek için dinin önemli bir konu olduğunu ifade eden Yankın, "Müslüman bir kişi karşısındakinin görüşüne saygı duymalıdır. Belki imam hatip lisesine ihtiyaç yoktur ama diğer dersler gibi din dersinin de küçük yaşta verilmesi gerekir. Din konusuna tepki koyulmaması lazım. Tepki koyulması da pek doğru

olmaz. Bizde laiklik fobisi vardır" dedi.

ANKET SONUCU: EVET YÜZDE 64, HAYIR YÜZDE 36

Programda yapılan ankete göre ise vatandaşlar yüzde 64 ‘Evet, İmam Hatip Liseleri açılsın‘ derken yüzde 36 ‘Hayır, İmam Hatip Liseleri açılmasın‘ cevabı verdi.

Kaynak: İHA