Gikder Harşit’Teki Balık Ölümlerinin Peşini Bırakmıyor

Gümüşhane İktisadi ve Kültürel Kalkınma Derneği (GİKDER) Başkanı Selim Nas, geçtiğimiz Şubat ayında Harşit Çayı’nda meydana gelen balık ölümlerinin ardından konunun sümen altı edildiğini öne sürerek, kamuoyu aracılığı ile Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Gikder Harşit’Teki Balık Ölümlerinin Peşini Bırakmıyor
Yaptığı açıklamada, ilgili olayın ardından 3 ay geçmesine rağmen, ilgili kurum ve kuruluşlardan olayın aydınlatılması yönünde Gümüşhane kamuoyunu tatmin edici açıklama yapılmadığını kaydeden Nas, “Balık ölümlerinin nedeninin aydınlatılmaması, ilgili kurumların Gümüşhane insanının sağlığına ne derecede önem verdiklerini iyice ortaya koymuştur. Maalesef ilgili kurumlar Gümüşhane insanının sağlığına önem vermediklerini ortaya koymuştur. Göstermelik raporlar ve göstermelik açıklamalarla kamuoyunun gözünü boyamaktan öteye gitmemektedir” dedi.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün 17 Mart tarihinde yaptığı yazılı açıklamada, Harşit Çayı’ndaki balık ölümlerinin nedeninin belediyenin kanalizasyon atık suyu yoğunluğundan kaynaklı olabileceği ve il genelinde yapılan kanalizasyon şebekesi temizlik çalışmalarının bu yoğunluğu artırmış olabileceğinin belirtildiğini hatırlatan Nas, “Balık ölümlerine yol açan Gümüşhane Belediyesi’ne yönelik ne gibi bir cezai işlem uygulandı? Eğer cezai işlem uygulanmamışsa ilgili kurum görevini ihmal etmiş olmuyor mu? Eğer durum böyle ise Gümüşhane Valiliği balık ölümleri ile ilgili ilgili kurumlar hakkında herhangi bir idari işlem başlattı mı? Başlatmadıysa ne zaman ilgili kurumlar hakkında görevi ihmalden gerekli işlem başlatacak?” sorularını yöneltti.

Nas, üç aydır kamuoyu olarak ilgili kurumlardan tatmin edici açıklamalar beklediklerini fakat balık ölümlerinin üzerinin kapatıldığını öne sürerek, şunları söyledi:

“Eğer ilgili kurum veya kurumlar bu ayın sonuna kadar Harşit Çayı’ndaki balık ölümleri ile ilgili gerekli soruşturma veya cezai işlem uygulamadıkları takdirde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü hakkında Çevre Bakanlığı’na, halkın sağlığına yönelik tehdit olan balık ölümleri ile ilgili de İl Sağlık Müdürlüğü hakkında Sağlık Bakanlığına şikayette bulunacağız. Bunun yanında halkın sağlığına yönelik ağır bir tehdit olan Harşit Çayı’ndaki balık ölümleri ile ilgili kanuni görevlerini yerine getirmeyen kamu kuruluşları ve Harşit Çayı’ndaki balık ölümlerine yol açan kurum hakkında da Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığına kamuoyu olarak suç duyurusunda bulunuyoruz. Ayrıca siyasi iktidardan da bu konuya yakından ilgilenmesini talep ediyoruz.”

Kaynak: İHA