Yunanistan'dan AB'ye borç isyanı

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu,"IMF bugün bizim borcumuzun sürdürülebilir olduğunu, borcumuzu yeniden yapılandırmadan idare edebileceğimizi söylüyor. Ancak piyasalar sürekli olarak bize çakıyor, medya kıyamet günü tahminleri yapıyor ve bu korku kültürünü yayıyor" dedi.

Yunanistan'dan AB'ye borç isyanı
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Ewald Nowotny, Yunanistan’ın uluslararası kurtarma paketinin koşullarını karşılayamadığını bildirdi.

Avusturya’ya yayımlanan Kronen Zeitung gazetesine demeç veren ECB üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Nowotny, "Yunanistan, görünen o ki koşulları yeterince yerine getirmedi. Özelleştirmeler konusu burada en hassas nokta olmalı" dedi.

Nowotny’nin açıklamasının, şu anda Atina’da bulunan ECB, Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) görevlilerinden oluşan inceleme heyetinin, Yunanistan’ın kurtarma programının uygulanmasında bazı eksiklikler bulduğuna dair ilk teyit edici bilgi olduğu belirtildi.

Yunanistan borcunu azaltmak için 50 milyar avro tutarında özelleştirme yapmayı kabul etmiş, ancak IMF Yunanistan’ın daha fazlasını yapabileceğini açıklamıştı.

Yunan hükümeti kaynaklarına göre, inceleme heyeti, bu yıl gelirlerde muhtemel bir düşüşü telafi etmek için kamu harcamalarını kısması yönünde Atine yönetimine baskı yapıyor.

Avro Bölgesi Maliye Bakanları Atina’daki inceleme heyetinin raporunu bu ay sonunda alacak ve muhtemelen gelecek ay ya da temmuz ayında Yunanistan için bir sonraki adımın ne olacağına ilişkin karar verecek.

Yunan bakanlar, Atina yönetiminin gelecek yıl 27 milyar avro ve 2013 yılında da 38 milyar avro kaynak bulmak için sermaye piyasalarına dönmelerinin mümkün olmadığını kabul etmişti.

-YUNANİSTAN BAŞBAKANI PAPANDREU-
Bu arada Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Norveç’in başkenti Oslo’da merkez sol siyasetçilerin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Avro Bölgesi ülkelerinin avroyu desteklemek ve ekonomideki sorunların üstesinden gelmek için birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

Papandreu, "Günah keçisi arıyoruz, suçu birinin üstüne yıkmaya çalışıyoruz. Kuzey suçlanmalı, merkezin dışındakiler suçlanmalı, göçmenler suçlanmalı diyoruz. Açıkçası bu Avrupa’yı güçsüz hale getiriyor, sahip olduğumuz potansiyelimizi kaybediyoruz" dedi.

Avro Bölgesi’nde suçu birine yüklemeye çalışmakla, Atina’yı borç aldığı kredilere daha fazla faiz oranı ödemeye zorlayacak bir kasvet havası yaratarak Yunanistan’ın sorunlarının şiddetlendirildiğini ifade eden Papandreu, "IMF bugün bizim borcumuzun sürdürülebilir olduğunu, borcumuzu yeniden yapılandırmadan idare edebileceğimizi söylüyor. Ancak piyasalar sürekli olarak bize çakıyor, medya kıyamet günü tahminleri yapıyor ve bu korku kültürünü yayıyor" diye konuştu.

-ALMANYA’DAN DESTEK İŞARETİ-
Öte yandan Almanya, Yunanistan’a daha fazla yardımı destekleyebileceğinin işaretini verdi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble dün parlamentoda yaptığı konuşmada, Yunanistan’ın tahvil satarak fon toplama olanağı bulması halinde bu ülkeye daha fazla yardımı destekleyebileceğini söyledi.

Daha fazla yardımın sıkı koşullara bağlı olması gerektiğini, Yunanistan’ın bütçe ve yapısal sorunlarını çözmesinin kendi sorumluluğunda olduğunu ifade eden Schaeuble, "Açık koşullar olmaksızın ek önlemleri onaylamayacağız. Yunanistan, geçen yıl öngörülen zaman zarfında finansal piyasalara dönemeyecek gibi görünmesi halinde daha sonra Yunanistan’a ilk olarak alabileceğimiz ek önlemler konusunda ve sorunu çözmek için ek olarak ne yapılabileceği konusunda konuşmalıyız " dedi.

ECB Yönetim Kurulu üyesi ve İspanya Merkez Bankası Başkanı Jose Manuel Gonzalez-Paramo ise "Yunanistan’ın borcunun yeniden yapılandırılması kötü bir fikir" şeklinde konuştu.

Yunanistan’ın borcunun daha az ödeyerek yeniden yapılandırılmasının bu ülke ve vatandaşları için bazıları geri dönülmez aksi sonuçlar yaratabileceği uyarısında bulunan Gonzalez-Paramo, gelişmekte olan ülkeler için borcun yeniden yapılandırılmasının göreli olarak ortak bir konu olsa bile diğer Avrupa ekonomileriyle ticari ve finansal bağları yakın olan zengin bir ülke için borçlarını yeniden yapılandırmanın tamamıyla farklı olması gerektiğini ifade etti.

Gonzalez-Paramo, Yunanistan’ın diğer ekonomilerle bağlarının sorunun yayılabileceği ve sınırlarının ötesinde sıkıntılara yol açabileceği anlamına geldiğini sözlerine ekledi.