Kütahya‘daki Siyanür Barajındaki Çökme

Kütahya‘da yürüyüş ve basın açıklaması yapan sendika üyeleri ve üniversite öğrencileri, siyanürlü su bulunan barajdaki çökmenin meydana geldiği fabrikanın yönetimini protesto etti.

Tesisin kapatılmasını isteyen pankart ve dövizler taşıyan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleriyle Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) öğrencileri, Zafer Meydanı‘nda toplandı. Sevgi Yolu Cumhuriyet Caddesinde yürüyüşe geçen grup, şirket yönetimi aleyhine slogan attı.

Küçük Park önünde grup adına basın açıklamasını okuyan SES Kütahya Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, "Atık havuzlarına yakın yerleşim bölgelerindeki halk, gerekli tedbirler alınıncaya kadar güvenli yerlere tahliye edilmelidir. İlgili tesis derhal kapatılmalı ve bir daha üretim yapmamalıdır. Siyanürlü atık suyun, yıkıma uğrayan havuzdan diğer havuza aktarılması sırasında mutlaka kimyasal arıtımdan geçirilmesi gerekmektedir. Tesisteki atıkların nasıl zararsız hale getirileceğini ilişkin

çalışmaların, su, toprak ve hava analizlerinin, ilgili sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, üniversite ve kamu kurum uzmanlarından oluşacak bağımsız bir heyetin hazırlayacağı raporlar çerçevesinde yürütülecek faaliyetle yapılması gerekmektedir" diye konuştu.

Grup, basın açıklamasının ardından sessiz bir şekilde dağıldı.

Kaynak: İHA