İspanya‘da Depremzedelere Çadır Ve Yemek Dağıtımı Yapıldı

İspanya ordusu ve acil yardım ekipleri, tarihi Lorca şehrini vuran depremden nedeniyle evlerinde çıkan binlerce kişiye çadır kurdu ve yemek dağıttı.

İspanya‘da son 50 yılın en ölümcül depreminde biri çocuk 9 kişi hayatını kaybetti. Bazı binaları çökerten, duvarları yaran, büyük duvar parçalarını sokağa fırlatan sarsıntıda 130 kişinin de yaralandığı bildirildi. Taşlar, tuğlalar, pervazlar, çökmüş teraslar ve ezilmiş arabalar sokakları doldurdu ve 93 bin kişinin evlerini boşaltmasını zorunlu kıldı.

Tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan Lorca şehrinde aralarında 16 ve 17‘inci yüzyıldan kalma olanların da bulunduğu 20 bin binanın hasar gördüğü belirtildi. Belediye Başkanı, şehirdeki binaların yüzde 80‘inin hasar gördüğünü belirtti. Bir muhabir televizyonda yayın yaparken 17‘inci yüzyıldan kalan San Diego Kilisesi‘nin saat kulesi hemen yanına düştü ve parçalara ayrıldı.

Belediye Başkanı, hemen hemen hiç kimsenin dün gece evinde uyumadığını söyledi. Kentin ana çarşısında yüzlerce insan yiyecek, içecek ve kalacak yer bekliyor. Kızıl Haç çadırları aileleri, büyük yeşil askeri çadırlar ise geri kalanları aldı.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, ölenlerin yakınlarına baş sağlığı dilerken, hükümetin bu felaketle baş etmek için en hızlı biçimde çalıştığını söyledi. Hükümetin evsizlere barınak sağlamak için asker ve polislerden oluşan 800 kişiyi görevlendirdiğini açıklayan Zapatero, 370 ordu çadırı, 140 ordu acil yardım aracı ve seyyar sahra hastanesini oluşturmak için doktorlar yollandığını belirtti. Acil durum çalışanlarının hangi binaların yıkılacağını, hangilerinin tamir edileceğini tespit

ettiğini açıklayan Başbakan, "Yeniden yapılanma için harcayacağımız bütün emekler karşılığını bulacak." dedi.

Kızıl Haç 6 acil müdahale ekibinin 2 binden fazla yatak, 10 bin 500‘den fazla battaniye dağıttığını açıkladı. Depremin 200 tonluk TNT kadar enerjiyi ortaya çıkarttığını söyleyen İspanyol uzmanlar, önümüzdeki günlerde düşük şiddette artçı depremler beklediklerini belirttiler. Bu şiddette bir depremin binaları yıkacak güçte olmadığını söyleyen uzmanlar, zararın boyutunun önceden var olan sorunlardan kaynaklandığını söyledi.

Öte yandan, Sosyalist Parti‘den Zapatero ve muhafazakar rakibi Halk Partisi‘nden Mariano Rajoy, 22 Mayıs‘ta yapılacak bölgesel seçimler için seçim kampanyası yürütülmemesi konusunda anlaştılar.

Kaynak: İHA