Çin’De 13 Milyon Kimliksiz İnsan Yaşıyor

Çin’de son yapılan nüfus sayımına göre, ülkede 13 milyon vatandaşın kayıtlı olmadığı bildirildi.

Çin’de son yapılan nüfus sayımına göre, ülkede 13 milyon vatandaşın kayıtlı olmadığı bildirildi. Kütüğe kayıtlı olmayan vatandaşların büyük çoğunluğunu, Çin’de halen uygulanmakta olan tek çocuk yasasını ihlal eden ailelere ait olduğu ifade edildi. Çin‘de köylüler ve azınlıklar dışındaki halkın sadece bir çocuk yapma hakları var ve ikinci çocuğu yapmaları halinde, devlet tarafından para cezalarına çarptırılıyor. Bundan dolayı da ikinci çocuğa sahip olan ailelerin ceza ödememek için nüfus kaydı yaptırmadığı kaydedildi.

Ülkede yayın yapan Tencent haber sitesine göre, Çin Ulusal İstatistik Bürosu Başkanı Ma Jiantang’ın ülkenin önemli bir haber sitesine yaptığı ziyaret sırasında son yapılan nüfus sayımı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Ulusal İstatistik Bürosu Başkanı Ma Jiantang, son on yıl içerisinde ülkede üniversite okuyan kişi sayısında ciddi bir artışın olduğunu ifade ederken, okuma yazma bilmeyen kişi saysının toplam nüfusa göre yüzde 4.08 olduğunu açıkladı. Çin’de son 10 yılda üniversite okuyan kişi sayısı 74 milyon arttı.

Dünyanın en kalabalık işçi nüfusuna sahip olduklarını vurgulayan Ma, Çin’de yapılan son seçimlerde 920 milyon 148 bin çalışabilecek insan gücüne sahip olduklarını ifade etti. Ma Jiantang çalışabilecek insan gücünü 0-14 yaş arası çocuklar ve 60 yaş ve üzeri emekli kısmın dışında kalan kişiler olarak belirledi.

Ulusal İstatistik Bürosu Başkanı, doğum oranlarının azalması ve yaşlı nüfusun hızla artmasından dolayı Çin’de 2020 yılından itibaren çalışabilecek işçi nüfusunda ciddi azalmalar olacağı kanısında bulundu.

Dünyanın en kalabalık nüfusu olan Çin’in son yapmış olduğu nüfus sayımının ülkeye toplam maliyetinin 80 milyar yuane (yaklaşık 12 milyar dolar) olduğu kayd edildi.